En Sıcak Konular

Enerji, 2 milyar dolarlık fonla güç kazanacak

14 Mayıs 2019 08:23 tsi
Enerji, 2 milyar dolarlık fonla güç kazanacak Bankaların enerji sektöründeki tıkanmayı aşmak için kuracakları fonun büyüklüğü 2 milyar doları bulacak...

Enerji, 2 milyar dolarlık fonla güç kazanacak

DÜNYA 

Bankaların enerji sektöründeki tıkanmayı aşmak için kuracakları fonun büyüklüğü 2 milyar doları bulacak... 

Bankacılık sektöründe gayrimenkul fonunun ardından enerji fonu oluşturma çalışmaları da son aşamaya geldi. Gayrimenkulde ilk etapta kurulan fonun 5 milyar TL olacağı ifade edilirken enerji fonunun toplam büyüklüğünün 2 milyar dolara (12 milyar TL) ulaşması öngörülüyor. Bankalar, enerji fonuna alınacak şirketlerin, ekonomik faaliyetlerinin sürebilmesi için bir çatı yönetim şirketi kuracak. Oluşacak yapıda Türk Telekom’da ulaşılan çözüm benzeri bir süreç işletilecek. Proje bazında kurulacak her bir fonda o projeye kredi veren bankaların bulunacağını belirten Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin “Bazı fonlarda birden fazla banka olacak. O projeye kim kredi verdiyse o bankalar fona katılacak” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı bankaların enerji sektöründeki tıkanmayı aşmak için kuracakları enerji fonunda, çalışmalar sürüyor. Fonun büyüklüğünün 2 milyar doları yani 12 milyar TL’yi bulacağı hesaplanıyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “5 bankanın ortak olduğu bir projemiz var. 3 banka o projeyi fonla yapılandırma konusunda mutabık kaldık. Şimdi diğer 2 banka da onay verirse proje için bankaların ortak olacağı bir fon kurmayı planlıyoruz. Bir an evvel de başlayalım istiyoruz.”

70 milyar dolar kredide 
Sorun 2 milyar dolarda

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, enerji sektörüne ilişkin kredi ve sorunlu kredi rakamlarını da paylaştı. Edin’in verdiği bilgiye göre bankacılık sektörünün enerji sektörüne açtığı toplam kredi miktarı 70 milyar dolar. Bu kredilerin 23 milyar doları ödendi. Geriye kalan 47 milyar dolarlık ödenmemiş ya da ödenmekte olan kredi miktarının da 40 milyar doları üretim tesislerinde, 7 milyar doları dağıtım tesislerinde. Yine 40 milyar doların yüzde 60’ı yani 24 milyar doları çok büyük oranda YEKDEM’den faydalanan yenilenebilir enerji projelerine tahsis edilmiş.

Yeniden yapılandırma ihtiyacı olan kredi miktarı ise 12-13 milyar dolar civarında. Fakat bu projelerin yaklaşık 10 milyar dolarlık kısmı fona alınmadan yapılandırma veya yeniden vadelendirme ile ödenebilme kapasitesine sahipler. Dolayısıyla Edin, ilk etapta 1.5-2 milyar dolar yani yaklaşık 12 milyar TL’lik bir kredinin fonlara dahil edileceğini anlattı.

Edin, kamuoyunda en çok ‘enerji sektöründeki projelerin tümü sorunlu mu?’ sorusunun dile getirildiğine işaret ederek, “Sorun bizlerin öngördüğünden, gerçek resimden daha fazla büyütülüyor. Yapılandırdıklarımız olduğu gibi öngörülen kredi ödemelerimiz de var. O kredileri ödemekte tekrar sıkıntı yaşanırsa o zaman onları da bu fonlara alma ihtimalimiz olabilir. Temelde biz kendimize ileride de kullanabileceğimiz yeni bir araç yaratmış oluyoruz. İleride öngörmediğimiz başka gelişmeler olduğunda varlıkları aktarabileceğimiz bir mekanizma kurmuş oluyoruz aslında” diye konuştu.

Artan üretim maliyetleri dengelenememiş

“Bankacılık sektörü bir kredi verirken mevcut projeyi finanse eder” diyen Ebru Dildar Edin, sorumuz üzerine sektörde yaşanan sorunları anlatırken “Burada alınan kredileri genellikle enerji sektöründe kullansalar da başka varlıklara da yatırım yapılmış. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar varlıkları ayrıştıralım istiyoruz. Yatırımlarda kötü niyet olduğunu düşünmüyorum. Bu yatırımlar enerjinin ciddi fırsat olduğunu düşündüğümüz yıllarda yapılmış projeler. Sektör genel olarak bozulunca yatırımda bozulmuş. Üretim maliyetleri yükselince, doğru dengeleyememişler. Bazı yapılandırmaların çok uzun sürmesinin nedeni herkesin varlıklarda farklı farklı krediler vermiş olması. Farklı teminatlar işin içine giriyor dolayısıyla herkesin orta noktaya gelmesi çok uzun zaman alıyor. Biz daha hızlı yol almak için fonları tek tek kuralım dedik” açıklamasını da yaptı.

Ortalama 5 yıllık bir süreç

Ebru Dildar Edin, enerji sektöründe yaşanacak olası bir toparlanmanın en az 3 yıl gerektirdiğini ve bu varlıkların değerlemelerinin ortalama 4-5 sene içerisinde makul seviyelere geleceğini anlatarak, “Sektörde arz fazlası var. Türkiye 2020’de yeniden büyümeye başlayacak. Bu da 2024- 2025 demek. Elektrik, doğalgaz ve petrol yükselirse santrallere yarar” ifadesini kullandı.

4 ADIMDA ENERJİ FONLARININ YAPISI

• Gönüllü bankalar tüm şirketleri yönetecek bir portföy yönetim şirketi kuracak. Her projeyi ‘idari’ anlamda bu portföy yönetim şirketi yönetecek. Yönetim tek olacak. Bu şirket elektrik satış, doğalgaz alım, teknik bakım gibi işlerden sorumlu olacak. Enerji ve doğalgaz işletmesini yönetebilecek, finansmanını bilen alanında uzman kişiler yer alacak. Fonlara devredilen varlıklar için ölçek ekonomisi yaratarak, daha rekabetçi ticari şartlar oluşturacak.

• Her proje için bankalar aynı portföy yönetim şirketi altında farklı bir fon kuracak. Bu fonlar proje bazında kurulduğu için tek bankanın fonu da olabilecek o projeye kredi veren tüm bankaların katılımıyla da oluşturulabilecek. Dolayısıyla fon sayısı proje sayısı kadar artacak.

• Fonlara devralınacak enerji şirketlerinin değerlemesini bağımsız bir danışman şirket yapacak. Örneğin, 100 TL’lik kredi de denetim şirketi değeri 70 TL olarak belirlediğinde söz konusu varlık fona bu rakam üzerinden devredilecek. Ardından bankalar o enerji şirketinin faaliyetleri ile ne kadarlık bir kredi geri ödeme kapasitesine sahip olduğuna bakacaklar. Örneğin, 70 TL’lik değerlemede şirket 50 TL’lik kredi ödeyebilir. O zaman banka/ bankalar 20 TL’sini sermaye olarak takip edecek.

• Önümüzdeki yıllarda bu fonlara yatırımcı alınabilecek ya da fonlardaki varlıklar isteyen yatırımcılara satılabilecek. İstenirse de bu paylar nitelikli yatırımcılara satılabilecek. İleride bireysel ve kurumsal yatırımcılar için iyi birer yatırım olması bekleniyor.


Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,927 µs