En Sıcak Konular

Saray Bosna'ya Türk yatırımcı daveti

20 Mayıs 2019 08:32 tsi
Saray Bosna'ya Türk yatırımcı daveti “Bosna-Hersek'in AB hikayesinin Türk yatırımcılar için fırsat olduğunu ifade eden Bosna-Hersek Büyükelçisi Bakir Sadoviç, şu anda 10 sırada olan Türk yatırımcıları ülkesinde yatırıma davet etti.

Saray Bosna'ya Türk yatırımcı daveti

DÜNYA 

“Bosna-Hersek'in AB hikayesinin Türk yatırımcılar için fırsat olduğunu ifade eden Bosna-Hersek Büyükelçisi Bakir Sadoviç, şu anda 10 sırada olan Türk yatırımcıları ülkesinde yatırıma davet etti.

Bosna-Hersek'te üretim ve dağıtım yapabilmenin AB hikayesi ve otoyol inşaatları ile daha avantajlı hale geleceğine dikkat çeken Bosna-Hersek Büyükelçisi Bakir Sadoviç, “Türk yatırımcılardan bu fırsatı değerlendirmelerini istiyoruz. Şu anda 10'uncu sırada olan Türk yatırımlarının artmasını arzuluyoruz" dedi.

Saraybosna Belgrad arasındaki otoyolun Bosna-Hersek bölümünün de Türk firma tarafından yapılabileceğini dile getiren Sadoviç, mobilya, metal ve turizm sektörlerinde ciddi işbirliği imkanları bulunduğunu vurguladı. Sadoviç, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak'ın sorularını yanıtladı.

AB üyeliği konusunda hangi aşamadasınız?

Son aşamaya giriyoruz. Görüşmeler devam ediyor. Tabi birçok insan, hemen girelim diye umut ediyor. Diğer taraftan, AB'ye girerken, hem tarım hem endüstri açısından daha güçlü olmamız gerekiyor. Yoksa Avrupa Birliği standartlarını takip edemeyiz. Ve rekabet edemeyince de zarar görebiliriz.

Saraybosna Belgrad otoyolu, ihracatçı sanayici için ne tür avantajlar sağlayacak? Türk müteahhitlik firmalarıyla da görüşüldü mü?

Sırbistan tarafını bir Türk firması yapacak. Bosna Hersek olarak büyük ihtimalle biz de o firmayla bir sözleşme yapacağız. Cumhurbaşkanlarının görüşmesinde bu konuda ele alındı. Örneğin Brcko, uluslararası bir konumda olan Sava Nehri üzerindedir ve bu en ucuz ulaşım güzergahıdır. Saraybosna-Belgrad karayolu da Brčko'dan geçecek. Böylece bütün bölge ile karayolundan da bağlantı sağlanmış olacak ve Balkanlarda ve AB'de taşımacılık maliyetlerini düşürecek.

Türkiye Bosna Hersek ilişkileri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

İki yıldır Türkiye'deyim. Ve her gün, işbirliğini geliştirmek için yeni alanlar keşfetmekteyim. Ticaret hacminin artmasını ve Türkiye'den Bosna Hersek'te kayıtlı firma sayısının artmasını görmekten de memnuniyet duyuyorum. Karşılıklı ilişkiler kurmak ve güçlendirmek için ülkemden Türkiye'ye gelen şirketlerin sayısı da artıyor. Öte yandan TİKA gibi kurumlar daha geniş ve köklü bağlar oluşturuyor. Kurumların çabaları sayesinde, Bosna Hersek’te 10 binden fazla öğrenci Türkçe, aynı zamanda binden fazla Türk öğrenci Boşnakça öğreniyor. Bu iki ülkenin ilişkilerini daha üst düzeye getirecektir. Türkiye’den Bosna-Hersek’i ziyaret eden turist sayısının ve Bosna’dan Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının sürekli artması, iki ülkenin turizm işbirliği, deneyim alışverişi ve yatırımlar alanında işbirliği konusunda büyük potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Şu anda yıllık 90 bin turist Bosna'dan Türkiye'ye, 100 bin de Türkiye'den Bosna'ya gidiyor. Ve her yıl yüzde 25 oranında artıyor.

Bosna-Hersek’ten yaz ayları dışında turist gelmesi için de çalışmalar yapıldı. Sağlık, kültür, spor turizmi gibi alanlara da ilgi olacak mı?

Birkaç kez Türkiye'nin kültürel ve tarihi eserlerini ziyaret etme şansım oldu ve burada özellikle ünlü tapınak "Göbekli Tepe"nin bulunduğu güzel Gaziantep ve Şanlıurfa bölgesini vurgulamak istiyorum. Bu yıl ilk kez, Bosna Hersek'ten gelen turistler, Türkiye'nin bu büyülü bölgesini turizm acenteleri aracılığıyla ziyaret edebilecekler.

Son zamanlarda spor kulüplerimizin de Türkiye’ye ilgisi arttı. Ülkenizde bu tür spor aktiviteleri için mükemmel koşullar bulunduğundan dolayı Bosna Hersek'ten çok sayıda spor kulübü mevsimlik hazırlıklarını, kamplarını Türkiye’de yapmaya başladı.

Ayrıca, Türkiye'deki Bosna Herseklilere yönelik kaliteli tedavi programları, ülkenizin itibarını ve bilinirliliğini arttırmakta. Bu alanlarda birlikte yatırımlar gerçekleştirilebilir.

Bosnalı şirketler Türkiye’de daha çok hangi sektörlere ilgi duyuyor?

Eski Yugoslavya’da Bosna Hersek metal endüstrisi ile öne çıkmaktaydı. Şimdi eskiye göre daha küçük bir pazara sahibiz. Ülke ve bölgede ekonomi değişiyor, ancak metal endüstrimizi güçlendirmeye ve onu ülkemizin kalkınma motoru yapmaya çalışıyoruz. Bosna Hersek, mobilya endüstrisi ve tekstil endüstri ile de bilinmekte. Ciddi hammaddeye sahibiz. Bu sektörlerde, Türkiye çok iyi bir deneyime sahip ve bu sektörlerdeki şirketler arasındaki bağlantıları güçlendirmek için Bosna Hersek Büyükelçiliği olarak katkıda  bulunuyoruz. Ülkemden Türkiye'ye ihraç edilen ürünler un, et, yağ, şeker ve araba parçalarıdır. Ancak hammadde değil, yüksek işlenmiş ürünlerin ihracatını tercih ediyoruz.  Karşılıklı işbirliğini geliştirmek için Türk şirketleriyle işbirliği aynı zamanda üçüncü pazarlara ortak olarak katılım sağlamaya çalışıyoruz.

Bosna Hersekli iş adamlarının Türkiye’de yatırımları olacak mı? Bu yönde duyumlarınız var mı?

Önümüzdeki aylarda en büyük otomobil yan sanayi üreticimiz Prevent’in Türkiye'deki şirketlerle ortak yatırımlar konusunda bir anlaşma yapmasını bekliyoruz. Koltuk kılıfı üretiyor ve dünyada pazarı da var.  Türkiye pazarının son derece rekabetçi olduğunu göz önünde bulundurarak, ortak performanslarda ve üçüncü pazarlara yönelik üretimde işbirliği imkanlarının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Mobilya ve metal hammaddesiyle ilgilenen şirketler arasında da ciddi görüşmeler olduğunu duyuyorum.

Bosna’da yatırım yapacak Türk firmalarına önerileriniz var mı?

Türkiye ve Bosna Hersek arasında imzalanan 42 anlaşmayı göz önünde bulundurarsak, aralarından en önemlisi, geçen sene yenilenerek imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasıdır. Bu anlaşma, her iki ülkeye, her iki ülkeden olan şirketlere, ticaret işbirliğinin ve hizmetlerin hacmini geliştirmek için harika bir fırsat sunmaktadır. 2003 yılında ilk Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana, ticaret hacmi 70 milyon dolardan 2018 yılında 770 milyon dolara çıktı. Şimdi 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen yıl Türkiye, Bosna Hersek'te yatırımcı olarak 10'uncu pozisyondaydı ve aslında daha iyi bir pozisyona gelebilir. Faaliyetlerimiz, Bosna Hersek'te, özellikle de Türkiye'nin büyük deneyime sahip olduğu işleme sektörü ve turizm sektöründeki yatırımlarını çekmeye odaklı. Ayrıca, Türkiye'den başarılı bir iş adamı olan Muzafer Çilek tarafından kurulan danışmanlık şirketi BIGMEV, Bosna Hersek'teki Türk şirketlerine hizmetler sunmakta. Türkiye’de eğitim gören çok sayıda öğrenci, iki ülkenin ticari işbirliğinin gelişmesine yardımcı olacaktır. 

Türkiye Bosna-Hersek için ne anlam ifade ediyor?

1994 yılından 2000 yılına kadar Cumhurbaşkanımız rahmetli Alija Izetbegović’in sekreterliği görevinde bulundum. O dönem, Bosna Hersek’teki, bölgedeki ve dünyadaki siyasi ilişkileri daha iyi anladım. Aynı zamanda devlet yöneticilerini ve üst düzey görevlilerini tanıma fırsatı buldum. Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal, Başbakan rahmetli Necmettin Erbakan, Başbakan Tansu Çiler, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi liderlerle tanışma fırsatım oldu. Türkiye, ülkem için en önemli ülkelerden biri ve benim için bu görev  “tam yerinden” dünyanın en dinamik ve karmaşık bölgesi hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı sağladı. Ekonomik açıdan güçlü bir Türkiye daha güçlü bir Balkanlar anlamına gelmekte.

Bankalarımız için Bosna-Hersek modeli...

Ferit Parlak - ferit.parlak@dunya.com

Bosna’da kuzeydeki 4 kente yayılmış, ekonomiye can veren sanayi tesislerini gezme fırsatı bulduk. Pobjeda Teknoloji’nin Direktörü Adnan Çengiç, Gorajde şehrinde 190 kişinin istihdam edildiği fabrikada anlatmış, “Savunma sanayinde yeni yatırımlarımız olacak. Bu yatırımları, yönetim kurulu haricinde, sadece, bugün bu üretim rakamlarına ulaşmamızı sağlayan Ziraat Bankası ile paylaşıyor, onlardan fikir alıyoruz. Bu hep böyle olacak. Çünkü, bizi Ziraat büyüttü” demişti...

Mobilyadan metal ve tarıma geniş yelpazede üretim ve ihracat yapan Bosnalı firmaların neredeyse yarısından benzer cümleler duyduk...

Bankalarımızın, Ziraat Bankası Bosna gibi, yabancı firmalara yön verecek pozisyona gelmesi, cari fazla ve yeni yabancı yatırımlar için üzerinde durmamız ve geliştirmemiz gereken bir modele ışık tutuyor.


Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,168 µs