En Sıcak Konular

Makedonya’ya Halk sigortası!

21 Mayıs 2019 08:21 tsi
Makedonya’ya Halk sigortası! Halkbank, 2011 yılında IK Bank hisselerini satın alarak büyüme kararı aldığı Kuzey Makedonya’da şimdi sigortacılık da yapacak...

Makedonya’ya Halk sigortası!

DÜNYA 

Halkbank, 2011 yılında IK Bank hisselerini satın alarak büyüme kararı aldığı Kuzey Makedonya’da şimdi sigortacılık da yapacak... 

Halkbank, Kuzey Makedonya'da müşteri portföyü ve 39 şubesi olan Nova Sigorta’yı 3 milyon euroya aldı. Halk Insurance (Halk Sigorta) adıyla faaliyet gösterecek olan şirket Türkiye’den bir kamu bankasının yurtdışına yaptığı ilk sigorta yatırımı oldu. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara ile Türk ve Makedon iş dünyası temsilcilerinin de katıldığı iftar sonrası soruları yanıtladı. Arslan, Kuzey Makedonya’da bankaların sigorta sektöründe çok faal olmadığını belirterek “Biz sigortacılıkta da büyümek istiyoruz” dedi.

Halkbank, Kuzey Makedonya’da Nova Sigorta’yı satın alarak sigortacılık yapmaya da başladı. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Kuzey Makedonya’da bankacılık sektöründe büyürken bir satın alma ile sigorta sektörüne de girdiklerini söyledi. Halkbank’ın Nova Sigorta’yı satın alma işlemi 3 hafta önce sonuçlanırken Kuzey Makedonya’da sigorta sektöründe 11 şirket faaliyet gösteriyor. Bugün Halkbank AD Skopje ile ülkenin dördüncü büyük bankası olan Halkbank, 3 yılda 3’üncü banka konumuna da yükselmek istiyor.

Şube sayısını artıracak

Arslan, Halkbank AD Skopje (Halkbank Üsküp) ile 8.2 milyar euroluk bir bankacılık sektörüne sahip olan Kuzey Makedonya’da dördüncü banka konumuna geldiklerini de açıkladı. Bundan sonra hedeflerinin ilk 3’e yükselmek olduğunu da aktaran Arslan, Balkanlarda Kuzey Makedonya ve Sırbistan’da büyümek istediklerini söyledi. Arslan, “Balkanlar, Türk kamu bankalarının geleneksel olarak ilgilendikleri pazarlardır, bu pazarlardaki etkinliğimizi daha da artırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Halkbank, Kuzey Makedonya’ya 2011 yılında IK Bank’ı satın alarak adım attı. 2012 yılında ise Ziraat Bankası’nın Üsküp operasyonunu devralarak sistemdeki ağırlığını artırdı. Makedonya, Halkbank’ın uluslararası ilk bankası konumunda. 2011 yılında 21 şubeyle Kuzey Makedonya’da hizmet veren Halkbank bugün 41 şube ve 500’den fazla çalışana sahip. Osman Arslan, Halk Insurance’ın katılmasının ardından grup bazında toplam çalışan sayılarının da 700’e yaklaştığını belirtti. Arslan, ayrıca yılsonuna kadar şube sayılarını 50’ye yükseltmek istediklerini de ifade etti.

3 yılda üçüncülüğü yakalarız

Kamu bankalarının uluslararası bankacılık ağlarını genişletirken aynı pazarda rekabet etmek yerine farklı coğrafyalarda büyümeyi tercih ettiğini de anlatan Arslan, “Biz Kuzey Makedonya’da dördüncü banka konumundayız. İlk beş banka pazarın yüzde 75’ine sahip. Adım adım büyüyerek üçüncülüğü 2.5 – 3 sene içinde yakalarız. İlk kredi kartı taksit, puan ve temassız kart uygulamalarını, ilk para yatırmalı ATM’leri biz getirdik. Temassız kartlar, internet bankacılığı, müşteri ilişkileri ve teknolojide pazar lideriyiz” şeklinde konuştu.

Kart işleminin yüzde 25'i bizde

Halkbank Üsküp İcra Kurulu Başkanı Bilal Sucubaşı, “Halkbank AD Skopje’nin Nisan 2019 itibariyle aktif büyüklüğü 823,5 milyon euro. 2018 sonu itibariyle ise sektörün büyüklüğü 8 milyar 187 milyon euro.çok dengeli bir kredi-mevduat büyüklüğümüz var. 582,3 milyon euro kredimiz, 585,4 milyon euro mevduatımız var. 2011 yılında 48 olan ATM sayımızı 2018 sonunda 131’e çıkartırken 975 olan POS sayımızı 6 bin 385’e yükselttik. Toplam POS işlemlerinde yüzde 25’lik bir pazar payına sahibiz. Bireysel ve KOBİ bankacılığı dengemiz de yüzde 50-50’dir” dedi.

Türk iş dünyasına tarım sektörü için yatırım daveti var

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara ise Kuzey Makedonya’da Türk yatırımcılar için önemli fırsatlar olduğunu belirterek “Burada toprak çok verimli, hayvancılık ise yeteri kadar gelişmemiş. Kuzey Makedonya hükümeti Türk yatırımcıları özellikle tarım sektöründe yatırımcı olmaları için davet ediyor. Özellikle Kuzey Makedonya’nın Yunanistan sınırına yakın bölgesi Gevgerya’da 99 yıllığına kiralama yapılabilir” dedi. Kara’nın verdiği bilgiye göre Türklerin ülkedeki toplam yatırımı 1,2 milyar euro. Edinilen bilgiye göre Türklerin, vizesiz giriş-çıkış yapabildiği Kuzey Makedonya’da 5 bin euroya şirket kurulabiliyor ve 3 yılda oturum izni veriliyor.


Bu haber 1,531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,193 µs