En Sıcak Konular

Günlük al-sat yapana bariyer!

22 Mayıs 2019 08:33 tsi
Günlük al-sat yapana bariyer! 100 bin dolar ve üzerinde döviz talebinde bulunana istediği miktar ancak bir gün sonra ödenecek...

Günlük al-sat yapana bariyer!

DÜNYA 

100 bin dolar ve üzerinde döviz talebinde bulunana istediği miktar ancak bir gün sonra ödenecek...

Türk Lirası, dolar karşısında son bir yılda yüzde 25 değer kaybederken hükümetin artan dolarizasyonu önlemek için attığı adımlara bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz hafta dolar alımına binde 1 vergi ve zorunlu karşılık düzenlemelerinin ardından önceki gün de 100 bin dolar ve üzerinde döviz alımlarında bankalar tarafından bir iş günü valör uygulamasına geçildi. Ayrıca Merkez Bankası 9 Mayıs’ta ara verdiği haftalık repo ihalesine yeniden başladı. Swap piyasasındaki Türk lirası faizini de yüzde 25.50’den repo ihale faizine paralel şekilde yüzde 24’e indirdi. Böylece Merkez Bankası, TL’yi desteklemek için gittiği, 150 baz puanlık ek sıkılaştırmayı da geri çekmiş oldu. Güne 6.03’lü seviyelerde sakin bir seyirle başlayan dolar/TL, swap açıklamaları sonrasında 6.10 sınırına kadar dayanırken 6.05’li seviyelerde dengelendi. Kararlar sonrasında en sert tepkiyi ise hisse senetleri piyasası verdi. Algoritma tabanlı olduğu söylenen satışlarla endeks, 85 binin altına kadar sarktı.

BDDK tarafından önceki gün akşam saatlerinde bankalara gönderilen yazıda “Gerçek kişilerin günlük 100,000 dolar ve üzeri döviz alım işlemlerinde, dövizin ilgilinin hesaba aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının, fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesi... gerekli görülmektedir” ifadesi yer aldı. Yazıda kararın, “Finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını ve olası spekülatif işlemlerin önlenmesini teminen” alındığı belirtildi.

Gün içi yüksek frekanslı işlemler gözlendi

BDDK dün tekrar bir açıklama yaparak, döviz piyasalarında oynaklık dönemlerinde bazı hesap sahiplerinin gün içi yüksek frekanslı alım satım işlemleri gerçekleştirdiklerinin gözlendiğini belirterek, gerçek kişilerin 100 bin dolar üzeri döviz alımlarında bir iş günü valör uygulanması kararının bunun üzerine alındığını açıkladı.

Açıklamada son dönemlerde manipülasyon amaçlı spekülatif işlemler ile döviz piyasalarında istikrarsızlık oluşturulduğu belirtilerek, bu durumun da bankacılık sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabildiği belirtildi. “Sadece reel döviz ihtiyacı olmadığı düşünülen gerçek kişilerin gün içinde birden çok kez döviz alım-satım yaparak piyasa yapısallarında meydana getirdiği gereksiz ve haksız bozulmayı önlemeyi amaçlamaktadır” ifadelerinin yer aldığı metinde, reel döviz talebi olan tüzel kişilere ve 100 bin dolardan az efektif dahil döviz talebi olan gerçek kişilere yönelik hiçbir kısıtlama içermediğine de dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, Bankacılık Kanunu dahil ilgili hukuki metinlerin, yerli yabancı bütün tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini güçlü şekilde koruyacak uluslararası standartlara uyumlu düzenlemeler içerdiği de belirtildi.

KREDİBİLİTEYE ZARAR

• Analistlere göre, geçtiğimiz hafta dolara gelen vergi kararı da dünkü valör uygulaması da dolar alım eğilimini terse çevirecek, yatırımcının kararını etkileyecek düzenlemeler değil! Bu kararların tam aksine kredibiliteye zarar verebileceğini kaydeden analistler, “Alınan bu kararlar vatandaş nezdinde sermaye kontrolüne yönelik endişeler yaratabilir. Sisteme güven sarsılmamalı” diye konuştular.

HACMİ ETKİLEMEDİ

• Valörlü döviz alımında ‘100 bin dolar’ sınırı da piyasa tarafından çok anlamlı bulunmadı. Alınan kararların etkisinin dikkatle izlenmesi gerektiği uyarısında bulunan bir üst düzey bankacı, “Kararın piyasaya şimdilik bir etkisini görmedik. Bunun için sistemsel düzenlemenin de yapılması şart. Bu büyüklükte işlem yapan müşteri sayısı çok çok sınırlıdır” dedi.

GÜNLÜK HACİM 5-6 MİLYAR DOLAR

• BDDK, bazı hesap sahiplerinin gün içi yüksek frekanslı alım satım işlemleri gerçekleştirdiklerinin gözlendiğini açıkladı. Bu kapsamda günlük hacimde bir değişik olup olmayacağını sorduğumuz bankacılar, “Bankalararası döviz piyasasında, bireysel müşteriler de dahil günlük işlem hacmi çift taraflı 5-6 milyar dolardır. Bu en hareketli günlerde farklı platformları da eklesek 10 milyar dolara kadar çıkar. Kapalıçarşı’da ise hacim günlük 3 milyon dolar civarında. Valör uygulaması hacmi ne kadar etkiler bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz” açıklamasını yaptı.

DTH’LARIN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR

• Merkez Bankası’nın repo ihalelerine tekrar başlaması ile ilgili olarak analistler, “Merkez Bankası, enflasyon raporunda enflasyon patikasının önemli olacağını vurgulamıştı. Fakat 9 Mayıs’ta ara verdiği haftalık repo ihalesine yeniden başlaması kısa vadeli bir hareket olarak değerlendirilmeli. 6,20 seviyesinin aşılamadı o zaman TL’yi rahatlatalım deniliyor. Fakat bu kura göre düzenleme yapmak demek oluyor” dediler. Bu arada kurdaki düşüş için sadece yabancıya değil lokallere bakmak gerektiğini söyleyen analistler, “DTH’ların çözülmesi gerekiyor” vurgusunu yaptı.

İşlemler Tahtakale’ye kayabilir

Spekülatif işlemleri engellemek için getirilen valör uygulamasının işlemcileri Kapalıçarşı döviz piyasasına yöneltmesi bekleniyor. Görüştüğümüz bir döviz bürosu yetkilisi, “Tahtakale döviz piyasası arz-talep dengesinde şuanda bir hareketlilik yok. Fakat bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Önümüzdeki günlerde bir hareketlilik gelebilir. Bu düzenlemeler ile dolar alımına giden yollara kasis konuyor. Fakat bunlar caydırıcı önlemler değil. Mesela 300’e yakın kayıtdışı döviz bürosu olduğu söyleniyor. Bunlara bakılmalı” dedi.


Bu haber 1,318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,283 µs