En Sıcak Konular

GS1'in küresel stratejisi bu yıl İstanbul'da belirlendi

22 Mayıs 2019 09:02 tsi
GS1'in küresel stratejisi bu yıl İstanbul'da belirlendi “Uluslararası GS1 Organizasyonu” bu yılki genel kurul toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. TOBB öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya 90 ülkeden 286 iş insanı katıldı...

GS1'in küresel stratejisi bu yıl İstanbul'da belirlendi

DÜNYA 

“Uluslararası GS1 Organizasyonu” bu yılki genel kurul toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. TOBB öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya 90 ülkeden 286 iş insanı katıldı... 

Ticari ortaklar arasındaki iş birliğini geliştirme ve tedarik zincirinin etkinliğini artırma amaçlı standartlar ve çözümler geliştiren “Uluslararası GS1 Organizasyonu” (Global Standard) bu yılki genel kurul toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde GS1 Türkiye ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Alibaba, Walmart, Nestle, Procter&Gamble, Johnson & Johnson, Carrefour, Jave Loreal gibi firmaların üst düzey temsilcileri olmak üzere 90 ülkeden 286 iş insanı katıldı. Parekendede tüketicinin bildiği anlamıyla ürün barkodu olan ‘GS1 barkodu’ bugün dünyada en çok bilinen tekil tanımlama standartlardan biri. Bu barkod sistemi GS1 öncülüğünde gelişmeye devam ediyor. Dijitalleşen perakende dünyasıyla birlikte artık barkodlar tüketiciye ‘izlenebilirlik’ de sunuyor. Tüketici barkodlar sayesinde tedarik zincirinin halkalarını ve ürünün hikayesini bilebiliyor.

Yaklaşık 40 yıldır var olan barkod sistemini yeni dijital dünyanın içinde tamamen operasyonel hale getirmek istediklerini kaydeden GS1 Genel Müdürü Miguel Lopera, 170 ülkede günlük yaklaşık 5 milyardan fazla GS1 barkodunun bip sesini duyduklarını kaydetti.

GS1 Yönetim Kurulu Başkanı ve Johnson & Johnson Dünya Başkan Yardımcısı Kathyn Wengel, Carrefour Bilgi Sistemleri Grubu Başkanı (CIO) Renaud De Barbuat, GS1 Genel Müdürü Miguel Lopera, Procter & Gamble Küresel Ürün Tedarik Yöneticisi Julio Nemeth genel kurul kapsamında basınla bir araya geldi. Genel kurulda gelecek yıl neler yapacaklarını konuşacaklarını kaydeden GS1 Genel Müdürü Miguel Lopera, küresel standartlar oluşturma hedefinde olduklarını söyledi. Lopera, ayrıca sürdürülebilirliğin önemine işaret ederek, gıda israfının ulaştığı boyutlara dikkati çekti. Lopera, GS1 olarak bu konuda çalışmalar yaptıkları hatta barkod sisteminin israfı önlemek için de kullanılabileceğini dile getirdi. Carrefour Bilgi Sistemleri Grubu Başkanı Renaud De Barbuat, barkodların tedarik zincirine getirdiği izlenebilir piyasayı zorlayarak sağlıklı ve sürdürülebilir ürün üretimini destekleyebileceğini ifade etti.

GS1 Yönetim Kurulu Başkanı ve Johnson & Johnson Dünya Başkan Yardımcısı Kathyn Wengel de Johnson & Johnson için Türkiye nin önemli ülkelerden biri olduğunu, bunun için Türkiye’de bulunduklarını ifade ederek, barkodların ve QR kodların arkasındaki gücün GS1 olduğunu söyledi. Wengel, “Türkiye, sağlık ve bakım alanında en mükemmel örneklerden biri. Çünkü Türkiye, GS1 standartlarını kullanıyor. İlaç için en büyük izleme ve takip sistemini kurmuş durumda” dedi.

2019’u dijital hamle yılı olsun

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Uluslararası GS1 Organizasyonu, ortaya koyduğu standartlar ve çözümlerle, tedarik zinciri yönetiminde, bilgi teknolojilerinin etkin biçimde kullanımını sağlıyor. Yani ticaretin küresel dili haline geliyor. Eskiden ticaretle uğraşmak, üretmek, pazarlamak, satmak, sadece fiziki emek isteyen bir işti. Artık dijital. Tüketici de orada, firmalar da. Tüm bunlar, tedarik zincirinin sorunlarını çözecek, üretici, dağıtıcı ve satıcı firmalara destek olacak bir yapıya ihtiyaç duyuyor. İşte, hem sağlam küresel standartları koyma, hem de firmalara çözüm olacak sistemleri geliştirme kapasitesiyle GS1, tüm bunların üstesinden gelebilecek, tek uluslararası organizasyon” dedi.

GS1 sistemlerinin, 170 ülkede 2 milyona yakın işletme tarafından kullanıldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, GS1’in, kamuoyunca yaygın biçimde bilinen bilgi standartlarından birinin, ürünlerin üzerinde bulunan barkod numaraları olduğunu belirterek, “GS1 barkod sistemi sayesinde, firmaların, alışveriş hacminden, ürün tercihine, tedarikten lojistiğe kadar her alanda, bilgiye kolayca ve hızla ulaşabiliyor. Ancak, GS1’in var olma sebebi, sadece standartların oluşturulmasıyla sınırlı kalmamalı. Firmalara çözüm olacak sistemlerin geliştirilmesi, firmaların servis sağlayıcısı olarak yapılanması, GS1’in ilerideki başarısı için şarttır. 2019, perakende satış için dönüşüm yılı olacak. Teknoloji, angajman kurallarını değiştirecek. Tüketiciler, müşteriler, her zamankinden daha fazlasını talep edecek. Bu nedenle, 2019’u dijital hamle yılı olarak kullanmalıyız” diye konuştu.

50 Buluş listesine girdi

GS1 Türkiye Başkanı Ender Yorgancılar, GS1 barkodunun perakende sektöründe kullanılan tek tanımlama standardı olduğunu belirterek ve BBC tarafından belirlenen Dünya Ekonomisini Modernleştiren 50 Buluş listesine girdiğini hatırlattı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, GS1 çözümlerinin, Ticaret Bakanlığı’nın ilgi alanındaki birçok yerde kullanıldığını belirterek, “GS1’in önerdiği çözümlerin, özellikle denetim sağlanması açısından çok önemli” dedi.

Uluslararası GS1 Organizasyonu nedir?

Uluslararası GS1 Organizasyonu, 1973’de ABD de, 1977’de Avrupa da kurulan iki kuruluşun, 2005’te Belçika’da yerleşik tek merkez altında birleşmesiyle oluştu. Bugün 112 üye ülke var. Ürünlerin tanımlanması için standart oluşturma çalışmalarıyla başlayan süreçte organizasyon, üreticilerle müşteriler arasındaki iletişimi daha hızlı ve verimli hale getirme, ürünlerin tedarik zinciri sürecinde takibini sağlama amaçlı ağ kurulumu, radyo frekansıyla tanımlama ve izlenebilirlik gibi projeler geliştirerek devam etti. GS1 Türkiye ise 1988’de “Milli Mal Numaralandırma Merkezi” adıyla TOBB bünyesinde kuruldu. GS1 Türkiye, 2017'den beri GS1 Avrupa Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi


Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,160 µs