En Sıcak Konular

Küresel yatırımcı taktik değiştirdi!

23 Mayıs 2019 08:55 tsi
Küresel yatırımcı taktik değiştirdi! Ticaret savaşları ile ekonomik yavaşlama endişelerinden kaynaklanan dünya borsalarındaki zayıflığın süreceğini düşünen yatırımcı, bunu fırsata çevirmenin yollarını arıyor...

Küresel yatırımcı taktik değiştirdi!

DÜNYA 

Ticaret savaşları ile ekonomik yavaşlama endişelerinden kaynaklanan dünya borsalarındaki zayıflığın süreceğini düşünen yatırımcı, bunu fırsata çevirmenin yollarını arıyor... 

Dünya borsaları ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı ve ABD ile İran arasında iplerin iyice gerilmesinden kaynaklanan endişelerle satış baskısı altında. Ticaret savaşının kızışacağı ve ekonomik büyümeyi baltalayacağı kaygısıyla giderek daha fazla sayıda yatırımcı borsalarda gerilemenin süreceğini düşünüyor ve taktiklerini değiştiriyor. Boğa piyasası dönemindeki inişli çıkışlı dönemlerde kendini hedge etmek için fazla çaba harcamayan ve ellerindeki hisselere ‘sadık’ kalmayı tercih eden yatırımcı artık piyasalarda zayıflığın süreceğini düşünerek pozisyon alıyor ve düşüşleri fırsata çevirmek için piyasalardaki oynaklığı kâra çevirmenin yollarını arıyor.

Borsalarda neredeyse 10 yıldır süren ‘boğa piyasası’ döneminde yatırımcı bu tip hamlelerden uzak duruyor, elinde büyük miktarda nakit tutmak istemiyor, kendini korumak için ‘maliyetli hedge’ işlemlerine gerek duymuyordu. Ancak yatırımcı artık boğa piyasasının sonuna yaklaşıldığını ve ticaret savaşları ile ekonomik yavaşlamadan kaynaklanan endişelerin yarattığı dalgalanmaların kalıcı olacağını düşünüyor.

Bazıları ‘al-tut’ stratejisini sonlandırarak borsaların daha da düşeceğine yönelik pozisyon alıyor ve yüksek volatiliteden kazanç sağlamayı umuyor. Bir kısım yatırımcı fiyat dalgalanmalarından yararlanmak amacıyla işlem sıklığını artırıyor. Portföy yöneticileri de müşterilerini sert düşüşlere hazırlıklı olmaları konusunda uyarıyor.

Korku endeksi VIX’in popüleritesi artıyor

Son veriler yatırımcının piyasalardaki volatilite yani oynaklığı kâra çevirmeye çalıştığını gösteriyor. FactSet verilerine göre volatilite arttığı zamanlarda kazanç sağlayan ürünlere ilgi artıyor. ABD’de bu tip borsa işlem ürünlerde tutulan varlıkların büyüklüğü mayıs ayında 3 milyar doları aştı. Piyasalarda korkunun derecesini ölçen VIX endeksinin popülerliği de artıyor. VIX endeksinin yüzde 20 veya daha hızlı yükseldiği gün sayısı geçtiğimiz yıl rekor seviyede gerçekleşmişti. Bu yıl mayıs ayına kadar bu şekilde üç sırçrama yaşandı. Bu endekste 2017 yılının yarısından fazla sıçrama yaşandığı anlamına geliyor.

Bu da yatırımcıyı ‘oynaklıktan para kazanma’ stratejisine yöneltti ve VIX endeksinde opsiyon işlemleri neredeyse 2.5 milyon kontratla Şubat 2018’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Diğer yandan VIX’de 2019 başında haftada 25 binin altında olan kontrat miktarı Mayıs’ta 100 binin üzerine çıktı.

Hisse senedi piyasasında yatırımcıların gelecek getirilere ilişkin beklentileri alınır satılırken, volatilite piyasasında ise yatırımcının hisse senedinin geleceği hakkında kaygıları alınıp satılıyor.Yatırımcı önümüzdeki dönemde volatilitenin piyasanın beklediğinden daha yüksek olacağını düşünüyorsa VIX endeksi üzerine olan vadeli işlem sözleşmelerini alıp satarak volatiliteye yatırım yapabiliyor. Analistle, bu noktada varantlar ile volatilitenin artacağına yönelik pozisyon alınabileceğini söylüyor.

Enfasyon zayıf kalırsa Fed faiz indirebilir

St Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD’de enflasyonun zayıf seyretmesi halinde, ekonomik büyüme gücünü korusa bile merkez bankasının faizleri indirebileceğini söyledi. Bullard, Hong Kong’da yaptığı konuşmada , “Reel ekonomide görece iyi performansa rağmen politika faizinde aşağı yönlü bir ayarlama FOMC’nin enflasyon hedefinin kredibilitesini korumasına yardımcı olabilir” dedi. Fed son olarak Mayıs ayı başındaki toplantısında faizleri sabit tutmuş, Fed Başkanı Jerome Powell faizlerin ne indirilmesi ne de artırılması için ikna edici şartlar bulunmadığını söylemişti. Bullard ise, “Enflasyon verileri hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse faizlerde bu şekilde bir adım atılması daha çekici hale gelebilir” dedi. 



Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,855 µs