En Sıcak Konular

Euro/dolar ihracatçıya ‘eksi’ yazdı

23 Mayıs 2019 09:19 tsi
Euro/dolar ihracatçıya ‘eksi’ yazdı Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’da ihracat yapan firmaların yılın ilk 4 ayında parite kaynaklı kayba uğradığını söyledi.

Euro/dolar ihracatçıya ‘eksi’ yazdı

DÜNYA 

Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’da ihracat yapan firmaların yılın ilk 4 ayında parite kaynaklı kayba uğradığını söyledi. Burkay, “Bursa ilk 4 ayda 4.9 milyar dolarlık ihracat rakamıyla yüzde 11’lik bir düşüş kaydetti.” dedi...

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, 11 bin kilometrekare alana sahip Bursa’da sanayiye ayrılan alanın binde 8 olduğunu, bugün Bursa ekonomisinin sahip olduğu zenginliğin yüzde 46’sının da sanayiden kaynaklı olduğunu söyledi. Burkay, “Hem Almanya olmak istiyoruz, hem de sanayiyi geri plana iteceğiz, bu mümkün değil. Biz kentimizi yaşam kalitesini artırarak kalkındırmak istiyoruz” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, geleneksel basın iftar buluşmasında konuştu. 2013 yılında göreve geldiklerinde Bursa’nın sanayiye doyduğu yönünde açıklamaların yapıldığını hatırlatan Burkay, “Dünyayı gördük ve inceledik. Bizim bu alanda alacağımız o kadar büyük mesafeler var ki. Bursa’nın coğrafyası 11 bin kilometrekare. Bu alanın sadece binde 8’i sanayiye ayrılmış alan. Bugün Bursa’nın ekonomisi, sahip olduğu zenginliğin yüzde 46’sı sanayi kaynaklı. Yani topraklarımızın binde 8’ini verdiğiniz bir sektörün bire 46 geri dönüşü var. Dünya ortalaması yüzde 2.5. Türkiye’nin örnek alacağı en önemli ülkelerin başında gelen Almanya’da yüzde 3.5. Şimdi, hem Almanya olmak istiyoruz, hem de sanayiyi geri plana iteceğiz, bu mümkün değil. Biz kentimizi yaşam kalitesini artırarak kalkındırmak istiyoruz. Bu alanları yüzde 1.5- 2’lere çıkaracaksak bunu planlı yapalım. Bunlar çorak araziler olsun. Tarımın yapılmadığı çok alan var. Bu alanlarda altyapıya yatırım yaparak sanayiye kazandırarak hem Türkiye, hem de Bursa ekonomisinin büyümesini sağlamak istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Altyapı çalışmalarının devam ettiği TEKNOSAB için bugüne kadar 600 milyon lira yatırım yapıldığını kaydeden Burkay, sahada 700 kişi ve 200 iş makinesi çalıştığını, birinci bölge kabul edilen alanda yılsonunda toplam 170 parselin 60-65 parselini teslim etmiş olacaklarını söyledi.

İhracatta hedef Sahra Altı ve Kuzey Afrika ile Amerika kıtası

Dış ticarete dayalı operasyonların şirketleri önemli ölçüde desteklediğine işaret eden Burkay, Bursa’nın yılın ilk 4 ayında ihracatta parite kaynaklı kayba uğradığını dile getirdi. Burkay, “Bursa ilk 4 ayda 4.9 milyar dolarlık ihracat rakamıyla yüzde 11’lik bir düşüş kaydetti. Bunun sebebi de özellikle çapraz kurdaki dalgalanma. 2018’deki dolar euro paritesi maalesef bu sene ihracatta bize bir anlamda eksi yazmakta. Bununla birlikte otomotiv sektörünün Avrupa pazarında daralması hem Bursa’yı hem de Türkiye’yi olumsuz yönde etkiledi. Ama umut ediyoruz ki yılın ikinci yarısından itibaren bu sektör de toparlanacaktır. Avrupa’dan gelen sinyaller bu yönde. Bursa 2018 sonunda 14.9 milyar dolarlık ihracat başarısı yakaladı. 2019 sonunda da 15 milyar doların üzerinde bir ihracatla yılı kapatacağız. 6 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir kentiz” diye konuştu. Burkay, bu yıl hedef pazar olarak sahra altı ve kuzey Afrika ile Amerika kıtasını seçtiklerini, özellikle dünyada en pozitif gelişen pazarların başında Kuzey Amerika’nın geldiğini vurguladı.


Bu haber 1,315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,617 µs