En Sıcak Konular

Mersinli turizmci, ulaşım sorunlarına acil çözüm bekliyor

24 Mayıs 2019 08:35 tsi
Mersinli turizmci, ulaşım sorunlarına acil çözüm bekliyor Geçen yıl konaklama tesislerindeki doluluk oranını yüzde 28’e ancak çıkarabilen Mersinli turizmciler, turizmin gelişmesinde engel olarak gördükleri ulaşım sorunlarına acil çözüm bekliyor...

Mersinli turizmci, ulaşım sorunlarına acil çözüm bekliyor

DÜNYA 

Geçen yıl konaklama tesislerindeki doluluk oranını yüzde 28’e ancak çıkarabilen Mersinli turizmciler, turizmin gelişmesinde engel olarak gördükleri ulaşım sorunlarına acil çözüm bekliyor... 

Mersin, 321 km uzunluğundaki sahile ve 520 tarihi sit alanına sahip olmasına karşın turizmden yeterince pay alamıyor. İl, yüksek turizm potansiyeline rağmen 2018 yılında ancak yüzde 27.9 doluluk oranına ulaşarak yaklaşık 1 milyon 231 bin turist ağırladı. Tatil veya iş seyahatleri kapsamında Mersin’de konaklayan turist sayısı, 2018 yılında bir önceki yıla göre ancak 60 bin arttı. İle en fazla Irak, Suriye ve Almanya’dan turist geldi.

Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, Mersin’de turizm işletme belgeli otel sayısı 61, oda sayısı 4 bin 206, yatak kapasitesi ise 8 bin 704. Ayrıca belediye belgeli 422 tesis, 9 bin 653 oda, 24 bin 74 yatak kapasiteli konaklama tesisi ve kamu misafirhanesi- kampı bulunuyor. Yatak kapasitesine ve turizmde bir hikayesi olmasına karşın ulaşımdaki sorunlar nedeniyle Mersin, turizmden yeterince pay alamıyor.

Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hamit İzol, Mersin’in önemli ulaşım sorunları olduğunu vurgulayarak, turizmin gelişmesi için ulaşım projelerinin tamamlanması gerektiğini söyledi.

Tarsus- Kazanlı projesi yatak kapasitesini arttıracak

Yapımına başlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı ve Antalya-Mersin karayolunun tamamlanması ile kente ulaşmada sıkıntı yaşayan turistlerin daha kolay ulaşım imkanına sahip olacaklarını belirten İzol, “Mersin’e havayolu ile ulaşmak için en yakın havaalanı Adana’da bulunuyor. Bu şekilde aktarmalı gelmek turistlerin zamanını alıyor. Ulaşım sorunlarının çözülmesi ile Mersin turizm potansiyelini daha iyi kullanacaktır. Mersin turizmi hikayesi fazla olan bir şehir, sadece duyurulmaya ihtiyacı var. Ulaşım problemi çözülünce hikayemiz de yayılacak ve turistler kolayca Mersin’i gezebilecek” dedi.

321 km uzunluğundaki sahile ve 520 tarihi sit alanına sahip olan Mersin’de, 409 tesis ve 22 bin 616 yatak kapasitesi bulunduğunu belirten İzol, altyapı çalışmaları biten ve tesisleşmesi beklenen Tarsus-Kazanlı turizm projesinin tamamlanmasıyla Mersin’in yatak kapasitesinin de artacağını söyledi.

Sektörü yerli turistlerin ayakta tuttuğunu, fakat bunun da yeterli olmadığını belirten İzol, “Geriye dönüp baktığımızda hizmet verdiğimiz müşterilerimizin çoğunluğu Irak’tan, diğer bir kısmı da Suriye’den geliyordu. İran -Irak savaşıyla birlikte müşterilerimizi kaybettik. Suriye’deki iç karışıklıkla birlikte Suriyeli müşterilerimiz de komşumuz oldu. Ortadoğulu müşterilerimizi kaybettik” dedi.

Mersin turizminin Antalya’ya rakip olmadığını, daha farklı proje hayata geçeceğini dile getiren İzol, butik oteller ile doğal yaşamın içinde olacak alanlar oluşturup, turistlerin her alanda bölgeye dokunmasını sağlayacaklarını söyledi. İzol, “Turist domatesini tarladan koparıp, yumurtasını kümesten çıkarabilecek, çarşıya inip alışveriş yapabilecek” dedi.

İzol, yaz aylarına kadar yerde kalan yüksek kar miktarı ile kayak turizmi açısından önemli potansiyele sahip olan Karboğazı’nda altyapı çalışmaları beklediklerini belirterek, “Uzun süreli sahada kalan yüksek kar kalınlığı ile Karboğazı kayak turizmi açısından oldukça büyük öneme sahip. Bir an önce yol ve elektrik hizmetlerinin bölgeye ulaştırılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Karboğazı’nın turizme kazandırılması isteniyor

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, “MESİAD olarak uzun yıllardır Karboğazı’nın turizme kazandırılmasını, 20 yıldır ulaşım ve altyapı sorununun çözülmesini bekliyoruz. Palandöken ve diğer kış sporu bölgeleri gibi; kayak atlama sporlarının yapılacağı eğim, kar miktarına ve geniş alana sahip olan bu bölge, kentimizin yıldız tesislerine sahip olacaktır. Kentimize önemli gelir sağlayacak olan bu bölge, aynı zamanda istihdama katkıda bulunacaktır. Hem Ortadoğu’ya yönelik hem de iç turizme yönelik hizmet vereceğini düşünüyoruz. Özellikle Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Adana bölgesini de kapsayan bölgesel turizm merkezi olacaktır” dedi.


Bu haber 1,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,692 µs