En Sıcak Konular

Doğalgaz boru hatlarına yerli by-pass

28 Mayıs 2019 08:33 tsi
Doğalgaz boru hatlarına yerli by-pass Türkiye'de içerisinden gaz geçen boru hattına, gaz akışını kesmeden delik delinmesi işlemleri artık yerli imkanlarla yapılmaya başlandı.

Doğalgaz boru hatlarına yerli by-pass

DÜNYA 

Türkiye'de içerisinden gaz geçen boru hattına, gaz akışını kesmeden delik delinmesi işlemleri artık yerli imkanlarla yapılmaya başlandı. Yurtdışı fiyatları göz önünde tutulduğunda Türkiye ekonomisine iki yılda toplam 3 milyon dolara yakın katkı sağlandı.

Tüm illere ve çok sayıda ilçeye doğalgaz ulaştıran Türkiye, gaz boru hattı işletme, bakım ve geliştirme konusunda kendi becerisini de arttırıyor. İçerisinden gaz geçen boru hattına, gaz akışını kesmeden delik delinmesi işlemleri artık yerli imkanlarla yapılmaya başlandı. Türkiye daha önce bu işlemleri, dünyada sadece ABD, İngiliz ve İspanyol firmalarına, delik çapına bağlı olarak 15-80 bin dolar arasında değişen yüksek ücretler karşılığında yaptırıyordu. Şirket sayısının az olması nedeniyle Türkiye’de en küçük doğalgaz bağlantıları için bile yurtdışından en az 6 ay öncesinden randevu almak gerekiyordu. BOTAŞ hot-tap işlemleri için yurtdışına bağımlılıktan kurtulmak ve daha hızlı hareket edebilmek amacıyla harekete geçti. Bu işlemler için gerekli ekipmanları edinen BOTAŞ ayrıca bunların kullanımı için de yurtdışında eğitimlere göndererek sertifikalandırdı. Bugün itibariyle hot-tap operasyonlarında yurtiçinde söz sahibi olunurken, yurtdışı firmaların Türkiye’de hot-tap hizmeti vermesi işleri tamamen bitirildi. Şu anda bu operasyonlar; 9 BOTAŞ personeli tarafından gerçekleştiriliyor. Yurt içinde yüksek basınçlı boru hatlarında 36 inç çapına kadar yapılan tüm hot-tap operasyonları BOTAŞ ekibi tarafından gerçekleştirilirken, yurtdışı firmalarına bağımlılık ortadan kalktı. Böylece gerek doğal gaz arzına ilişkin süreç hızlandı, gerekse de yurtdışına ödenen hot-tap operasyon ücretlerinin Türkiye ekonomisinde kalmasına imkân sağlandı.

3 milyon dolar cepte kaldı

BOTAŞ 2017 yılında 37 adet, 2018 yılında ise 42 adet hot-tap işlemini yerli imkanlarla tamamladı. Böylece yurtdışı fiyatları göz önünde tutulduğunda Türkiye ekonomisine 2017 yılı için yaklaşık 1,3 milyon dolar, 2018 yılı için ise yaklaşık 1,5 milyon dolar olmak üzere iki yılda toplam 3 milyon dolara yakın katkı sağlandı.


Bu haber 985 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,241 µs