En Sıcak Konular

Seger Korna’dan ‘sessiz’ kazalara ‘sesli’ çözüm

28 Mayıs 2019 08:34 tsi
Seger Korna’dan ‘sessiz’ kazalara ‘sesli’ çözüm Türkiye ve Çin’de üretim yapan Seger Korna, elektrikli araçların sessiz çalışmaları sebebiyle oluşan trafik kazalarını, yeni geliştirdiği korna ile en aza indirmeyi hedefliyor.

Seger Korna’dan ‘sessiz’ kazalara ‘sesli’ çözüm

DÜNYA 

Türkiye ve Çin’de üretim yapan Seger Korna, elektrikli araçların sessiz çalışmaları sebebiyle oluşan trafik kazalarını, yeni geliştirdiği korna ile en aza indirmeyi hedefliyor.

Türk otomotiv sektörü, dünyanın ağırlık verdiği elektrikli araçlara yönelirken, bir yandan da ‘sessiz tehlike’ diye adlandırılan bu araçların daha güvenli olması yönünde projeler geliştiriyor. Özellikle trafikte yaya kazalarının artmasına sebep olan elektrikli araçlara yeni bir uyarıcı geliştiren Seger Korna, İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği bu ürün ile hibrit ve elektrikli araçlarla yaşanan kaza oranını düşürmeyi hedefliyor.

“Regülasyonda güvenlik için ses şart” diyen Seger AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Baykal, sesli ikazın trafikte araçların yanı sıra yayalar için de önemli olduğunu vurguladı. Buradan yola çıkarak elektrikli ve hibrit araçlar için İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir profesör ile TÜBİTAK-TEYDEB projesiyle bir proje geliştirdikleri ve başvurularını tamamladıklarını söyledi. Baykal, “Elektrikli araçlar çok sessiz olduğu için şehir içi kazalar istatistiklere göre artmış durumda. Özellikle yayalar aracın kendisine yaklaştığını algılayamıyor. Dönüşlerde yaşanan kazalar da hızla artıyor. Zaten yayaların yolda yürürken cep telefonu kullanma alışkanlıklarını da değerlendirdiğimizde yaya kazaları kaçınılmaz oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yılsonuna kadar zorunlu hale gelecek

Halihazırda üzerinde çalıştıkları sistemin 2019 yılı sonunda zorunlu hale geleceğinin bilgisini veren Selim Baykal, şöyle devam etti: “Elektrikli ve hibrit araçlar 30 kilometrenin altında giderken, araç sesini simüle eden bir parça var. Kornaya ek olarak, hoparlör gibi bir aygıttan motor sesi, araba sesi gibi bir ses veriyor. Çünkü 30 kilometrenin altını insan kulağı hissetmiyor. 30-35 kilometreden sonra devreye tekerlek sesi girdiği için insan kulağının duyabileceği desibelde ses oluşturmaya başlıyor. 30 kilometrenin altı şehir gürültüsünde kesinlikle hissedilmiyor. 50 desibeli 70 desibele çıkaracak, motor sesini simüle eden yeni bir pazar var. Bu pazardan pay almayı hedefliyoruz. Projenin ilk simülasyonlarını yaptık, ürüne çevirmeye çalışıyoruz. Ürünü tamamen yerli yapmaya çalışıyoruz. Avrupa Birliği bunu zorunlu hale getirdi. Hibrit ve elektrikli araçların hepsinde olmak zorunda.”

Yürüttükleri diğer Ar-Ge projelerinden de bahseden Selim Baykal, mevcut ürün gruplarının daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması, ısıya daha az maruz kalması konusunda çalıştıklarını ve bu ürünün patentini de aldıklarını söyledi. Baykal, sürekli ürün geliştirmeye yönelik çalıştıklarının da bilgisini verdi.

“Üretimde yüzde 5 ucuzlasak, siparişlerimiz yüzde 50 artar”

Ülkenin ihracattaki hedeflerinin önemine de dikkati çeken Selim Baykal, teoride konuşulanların pratikte de uygulanması gerektiğine vurgu yaptı. “Pratikte daha çok çalışmamız, bu hedefe ulaşabiliyor görünmemiz lazım” diyen Baykal, herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini belirtti. Baykal, “Türkiye olarak doğal kaynaklara ve halk olarak bitmiş ürünlere ne kadar ucuza ulaşabiliyorsak, o kadar rekabetçiyiz. Çünkü Avrupa’da proje kaybederken yüzde 1, yüzde 2 fark oranı ile kaybediyoruz. Eğer hammaddeye daha ucuz ulaşabilsek, daha çok iş yaparız. Yüzde 5 ucuzlayabilsek, siparişlerimiz yüzde 50 artar. Planlı bir strateji çerçevesinde ve özel tüketim adı altındaki vergileri kaldırıp, temel ihtiyaç olan ile lüks tüketim ayrımını yapıp, insanların parasını cebinde bırakırsanız, parasını zaten iç ekonomiye harcayacaktır” yorumunu yaptı.


Bu haber 1,582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,581 µs