En Sıcak Konular

Makinede yeni hedef kilogram başına 15 dolar

28 Mayıs 2019 08:38 tsi
Makinede yeni hedef kilogram başına 15 dolar ‘Ankara Sohbeti’ konuğu olan Zühtü Bakır, haziranda yapılacak Makine Zirvesi öncesi sorularımızı yanıtladı.

Makinede yeni hedef kilogram başına 15 dolar

DÜNYA 

‘Ankara Sohbeti’ konuğu olan Zühtü Bakır, haziranda yapılacak Makine Zirvesi öncesi sorularımızı yanıtladı.

Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED), makine ihracatı için yeni hedefler belirledi. MAKFED; 2030 için ihracatta kilogram fiyatını 6 dolardan 15 dolara, imalat sanayindeki payın %6.2’den %15’e, toplam ihracat içindeki payın %9’dan %15’e çıkarılması ile hedef yeniledi. Makine sektörünün 20 trilyon dolarlık dünya ticaretinde yüzde 13’lük bir paya sahip olduğunu bildiren MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, “Almanya, Çin, ABD, Japonya ve İtalya dünya makine ihracatının yüzde 60’ını yapıyor” dedi.

2000 yılından bu yana dünya makine ihracatı ve pazarının 2 kat arttığını kaydeden Bakır “Biz ise bu dönemde yakaladığımız yüzde 15’lik ortalama ivme ile ihracatımızı 10 kat arttırdık. Bizden daha fazla büyüyen tek ülke Çin” açıklamasını yaptı. Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED), makine ihracatı için yeni hedefler belirledi. MAKFED 2030 için, ihracatta kilogram fiyatını 6 dolardan 15 dolara, imalat sanayindeki payın yüzde 6.2’den yüzde 15’e, toplam ihracat içindeki payın yüzde 9’dan yüzde 15’e çıkarılması ile hedef yeniledi.

TÜİK verilerine göre 2018 yılında 13 bin işletme ile 99.4 milyar TL ciro ve 24 milyar TL katma değer gerçekleştiren makine sektörü, üretim ve ihracata yönelik kendisine yeni hedefler belirlerken, önümüzdeki ay makinelecileri sektörün tüm paydaşlarıyla ‘Makine Zirvesi-Vizyon 2030’ isimli zirvede buluşturmaya hazırlanıyor. Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak’ın, haziran ayında düzenlenecek Makine Zirvesi, hedefler ve gerçekleşmelerle ilgili sorularını yanıtladı.

Makine ‘üretim gücü’ ve ‘temel ihtiyaç’ demek. Makinede dünya üretimi nasıl şekilleniyor. Ne kadarlık bir pazar var. Biz dünyanın neresindeyiz? Rakamlarla değerlendirebiliyor muyuz?

Makine sektörü yıllık 20 trilyon dolarlık dünya ticaretinde, yüzde 13’lük bir paya sahip. Ticarete konu emtiaların başında geliyor. Almanya, Çin, ABD, Japonya ve İtalya makine ihracatının yüzde 60’ını yaparken toplam ihracattan yüzde 36 pay alıyor. Dolayısıyla makinede dünyaya yön verenler toplam ihracatında öncüleri. Makine gerek imalat ve gerekse hizmet sektörlerinin tamamında temel girdi sağlaması bakımından olmazsa olmaz. Bu nedenle evet, temel ihtiyaç. 2000’den bu yana dünya makine ihracatı ve pazarı ancak 2 katına çıkmış. Biz ise bu dönemde yakaladığımız yüzde 15’lik ortalama ivme ile ihracatımızı 10 kat arttırdık. Bizden daha fazla büyüyen tek ülke Çin.

Bunu kaç işletme ve istihdamla başardık?
Makine sektörü TÜİK verilerine göre 2018 yılında ülkemizde 13 bin işletme ve 240 bin istihdam ile 99.4 milyar TL ciro ve 24 milyar TL katma değer gerçekleştirirdi. İhracatı yüzde 15’lik artış ile 17.15 milyar dolara ulaştı.

İthalat yapmadan, üretemiyoruz, ihracat yapamıyoruz gibi bir algı var. Bu eksikliğimizde de gelişmeler var mı?

Bu konuyu çok önemsiyoruz üretici ve ihracatçılar olarak. İhracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 64 gibi tarihi bir değere ulaştık. Ancak hala ülkemizde enerjiden sonra en çok dış ticaret açığı verilen alan makine sektörü. Gelişmiş sanayi ülkelerinin neredeyse tamamında dış ticaret fazlası verilen bu alan, işte bu yüzden ülkemiz için büyük stratejik öneme haiz.

2019’ dan beklentileriniz nelerdir?
2018 yılını özetle iç pazardaki daralmayı ihracat ile telafi etmeye çalışarak geçirdik. Buna rağmen sektörde 4.309 ilave istihdam sağladık. 2018 yılında makine yatırımlarında TL olarak yüzde 14 artış sağlanırken, özellikle ikinci altı aydaki düşüşün etkisiyle reel anlamda yaklaşık yüzde 9’luk bir daralma görüldü. 2017 yılında 84.83 milyar TL olan makine sanayi cirosu, 2018 yılında yüzde 20 artarak 99.4 milyar TL’ye çıktı. İç talepteki gerileme ciroları da sınırladı. Makine sanayiinde üretici fiyat artışı yüzde 29.9 olarak gerçekleşti. 2018 yılında ciro üretim değerinin altında kalması, üretilen ürünlerin bir bölümünün stokta kaldığını göstermekte. Buna karşın yılın ikinci yarısında döviz kuru artışları ile yapılan ihracat, cirodaki kayıpları bir bakıma sınırladı.

2019’da da iç pazardaki daralma sürerken ihracat odağımız devam ediyor. Bunun yanı sıra bu dönemde gerek kamu gerekse özel sektör alımlarında yerli malı olarak ağırlığımızı attırarak iç pazarda da derinleşmeye çalışıyoruz.

Makinecilerin zirve hazırlığında olduğunu duyduk. Yeni hedefler de belirlenecek galiba. Neden böyle bir zirveye ihtiyaç duyuldu?

MAKFED, Türkiye’de makine imalatı ile iştigal eden 2 bin kadar firmayı temsil eden 21 makine imalat derneğinin üst kuruluşu. Doğrudur Makine Zirvesi-Vizyon 2030 ismiyle bir zirve planlıyoruz. Makina İmalat Sektörünü ilgili kurum ve paydaşlarıyla bir araya gelerek sektörün öncelikleri doğrultusunda değerlendirmelerde bulunmayı, politikalar geliştirmeyi ve bunları gerçekleştirecek altyapı ve araçların oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçladık.

Zirvede, Türkiye’nin kalkınması yolunda sanayide sürükleyici bir rol üstlenmek üzere imalat sanayinden ve ihracattan alınan yüzde paylarının ve ihracat dolar/kg değerinin 15’lere çıkarılması hedefi doğrultusunda, katılımcı ve paylaşımcı bir yaklaşımla kalite, teknoloji geliştirme ve yenilikçilikte uluslararası düzeyde rekabetçi bir yapıya ulaşmayı ifade eden ve 2030’u hedef alan bir vizyon ortaya koyacağız.

Açıkçası teknolojik döşümün ortaya koyduğu bazı fırsatları da iyi değerlendirerek, bugün sanayide gelişmiş ülkelerin makine sektörü ortalama değerlerini yakalamayı amaçlıyoruz. 2030 için, ihracatta kilogram fiyatını 6 dolardan 15 dolara, imalat sanayiindeki payın yüzde 6.2’den yüzde 15’e, toplam ihracat içindeki payın yüzde 9’dan yüzde 15’e çıkarılması ile hedef yenileyeceğiz.


Bu haber 929 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,892 µs