En Sıcak Konular

2 trilyon euroluk borç piyasaları yine gerdi

29 Mayıs 2019 09:04 tsi
2 trilyon euroluk borç piyasaları yine gerdi Artan borcu ve bütçe açığı AB kurallarını ihlal ettiği için İtalya’ya 3 milyar euro ceza verilebileceği şeklindeki açıklamalar borsalardaki iyimserliği bir anda dağıttı.

2 trilyon euroluk borç piyasaları yine gerdi

DÜNYA 

Artan borcu ve bütçe açığı AB kurallarını ihlal ettiği için İtalya’ya 3 milyar euro ceza verilebileceği şeklindeki açıklamalar borsalardaki iyimserliği bir anda dağıttı. İtalya’nın Euro sistemi içinde kalmasına ilişkin tartışmaların alevlenmesinden korkuluyor...

Jeopolitik risk ve ticaret savaşına yönelik haber akışının sakinleşmesi ve Fiat-Chrysler ile Renault’nun birleşeceği yolundaki haberlerin küresel piyasalarda yarattığı iyimserlik İtalya ile bozuldu. Artan borcu ve açık seviyeleri nedeniyle Avrupa Birliği (AB) kurallarını ihlal ettiği için İtalya’ya 3 milyar euro ceza verilebileceği şeklindeki açıklamalar borsaları aşağı çekerken, euroya kan kaybettirdi. Piyasalar, dünyanın en borçlu ülkelerinden İtalya ile AB arasında tansiyonun artmasının, ülkenin eurodan çıkış tartışmalarını yeniden gündeme getirmesinden endişe ediyorlar.

İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini Avrupa Komisyonu’nun, İtalya’ya artan ceza verebileceğini belirtti. Salvini’nin aşırı sağ Kuzey Birliği partisi pazar günü yapılan Avrupa parlamento seçimlerinde zafer kazandı. Salvini, eski ve adil olmayan Avrupa mali kuralları olarak nitelendirdiği durumla mücadele etmek için “tüm enerjisini” kullanacağını ifade etti. Euro bölgesinden iki yetkili Brüksel’in 5 Haziran’da kamu maliyesi konusunda İtalya’ya karşı disiplin adımları atmaya başlayabileceğini söylemişti. Komisyonun bu hafta Roma’ya uyarı mektubu göndermesi bekleniyor. Salvini RTL radyosu ile yaptığı söyleşide, “Bu mektupla geçmişte birikmiş borç nedeniyle ceza verilip verilmeyeceğini ve 3 milyar euro ödememizi söyleyip söylemeyeceklerini görelim” dedi.

Borsalar ve euro düştü

İtalya’nın bütçe açığı ve 2 trilyon euroya bulan borcu AB ve İtalya arasında gerilime neden oluyor. Çünkü İtalya’nın Euro sistemi içinde kalmasına ilişkin tartışmaları alevlendirebileceği belirtiliyor. 3 milyar euroluk ceza uyarısının, ülkenin 2020 bütçesini hazırlayacağı eylül ayından çok önce tansiyonu yeniden yükselteceği kaygısı dün piyasalarda havayı bozdu. Borsalar, tahvil getirileri ve euro düştü. İtalya’da hisseler yüzde 0.5 gerilerken, Avrupa’nın gösterge endekslerinden STOXX 600 ve Almanya’da Dax erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi.

Avrupa’nın en güvenli varlıklarından kabul edilen Almanya’nın 10 yıllık tahvilinin faizi 4 puan gerileyerek 2.5 yılın en düşük seviyesi olan yüzde -0.155’e indi. İtalya’nın tahviline ise satış geldi. 10 yılık tahvilin getirisi 11 puan artarak yüzde 2.726 düzeyine çıktı.

Euro da kan kaybetti. Avrupa ortak parası 1.1179 dolara geriledi. Dolar endeksi 97.791 ile iki yılın en yüksek seviyelerine yakın durmaya devam etti.

BORCUN GSYH’YE ORANI YÜZDE 131

İtalya’nın borçlarının ekonomiye oranı II. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmeyen seviyelere ulaşmış bulunuyor. Ülkenin borç yükü 2 trilyon euroya (2.24 trilyon dolar) çıkarken, borcun milli gelirine oranı yüzde 131’i geçti. Analistler borcunu artmaya devam edeceği ve bunun sürdürülebilir olmadığı uyarısı yapıyor. AB ekonomik projeksiyonlarında, İtalya’nın bütçe açığının bu yıl yüzde 2.5’e, 2020 yılında da yüzde 3.5’e çıkacağı öngörüsünde bulunuyor. AB kurallarına göre, üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH’lerinin yüzde 3’ü, kamu borçlarının da GSYH’lerinin yüzde 60’ının altında olması gerekiyor. Diğer yandan ülke ağır bir resesyondan geçiyor. 2018’in son çeyreğinde yüzde yüzde 0.1 daralan ekonomi, yılın ilk çeyreğinde de aynı oranda küçüldü.

YUNANİSTAN'DAN DAHA BÜYÜK BİR KRİZ YARATIR

İtalya ile ilgili en korku Yunanistan gibi borç krizine girmesi fakat analistler Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya’nın, dünyayı Yunanistan’dan daha derin bir krize sürükleyeceği uyarısı yapıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) kuralları İtalya’yı köşeye sıkıştırıyor. Çünkü bu kadar yüklü borca sahip ülkelerden istenen kemer sıkma politikaları ekonomik büyümeyi baskılıyor. Diğer yandan ECB kurallarına göre bir finans krizine girmeden Euro sisteminden çıkmak imkansız. İtalya’nın, ECB’nin euro işlemleri takas sistemi içindeki zorunlulukları 500 milyar euroya yakın. Euroyu terk etmesi halinde İtalya’nın bu parayı hemen ödemesi gerekiyor. Bu da ülkeyi iflasa sürükler. Oxford Economics analisti Nicola Nobile, Business Insider’a yaptığı açıklamada, İtalya’nın ortak paradan ayrılma olasılığının yüzde 5 veya daha düşük olduğunu, Yunanistan benzeri bir kriz olasılığını yüzde 25-30 olarak gördüklerini söylüyor. Ancak yaratacağı depremin şiddetinin Yunanistan’dan daha büyük olacağı ve kontrol altına alınmasının daha zor olacağını ekliyor.


Bu haber 916 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,735 µs