En Sıcak Konular

682 bin kişi işsizlik sigortasından yararlandı

29 Mayıs 2019 09:06 tsi
682 bin kişi işsizlik sigortasından yararlandı Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik sigortası fonundan yararlanan kişi sayısı artıyor. İşsizlik Sigortası Fonu’nun getiri hızı ise yavaşladı...

682 bin kişi işsizlik sigortasından yararlandı

DÜNYA 

Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik sigortası fonundan yararlanan kişi sayısı artıyor. İşsizlik Sigortası Fonu’nun getiri hızı ise yavaşladı...

İŞKUR verilerine göre, işsizlik sigortası fonundan yararlanan kişi sayısı Mart 2019’da Eylül 2018’den bu yana görülen yükseliş eğilimini koruyarak 682 bin 362 kişiye ulaştı. Kısa çalışma ödeneği alan kişi sayısı ise uzun sürenin ardından ilk onbinli sayılara ulaşarak, Mart döneminde 35 bin 850 kişiye çıktı. Bu arada, İşsizlik Sigortası Fonu büyüklüğü, yılın ilk çeyreği sonunda 130 milyar 597 milyon TL’ye ulaştı. Fon, ilk çeyrekte yüzde 3,16 oranında getiri sağladı. Fonun varlıkları içinde tahvillerin ağırlığı yüzde 90,6, mevduatın ağırlığı ise yüzde 9,36 oldu. İŞKUR Nisan ayı verilerine göre kayıtlı işsiz 4 milyon 38 bin kişi oldu. Kayıtlı işsiz sayısı bir önceki aya göre 0,2 oranında azaldı.

İŞKUR Mart ayı işsizlik sigortası bültenini yayımladı. Buna göre, son dönemde ödenek alan kişi sayısındaki artışın devam ettiği gözlendi. Kurum, başvuranlara dair rakamsal verileri, sigortanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle kümülatif olarak veriyor. Tablo halinde yayımlamıyor. Buna göre aylık bültenlerden yapılan hesaplamaya göre 2019 ilk üç aylık döneminde 575 bin 600 kişi işten çıkarıldığı için işsizlik sigortasına başvurdu. Bu bir önceki aynı döneme göre 103 bin kişi daha fazla olarak belirlendi.

Buna bağlı olarak işsizlik sigortasından yararlanan kişi sayısında da artış oldu. İşsizlik sigortası bülteninde aylık bazda başvuranlardan aylık bağlananlara dair detay veri bulunmuyor. Yılın ilk üç ayı itibariyle aylık bağlanan kişi sayısı ise 297 bin 935 kişi olarak açıklandı. İşsizlik sigortası, çalışan süreye bağlı olarak belirli bir dönem için ödendiğinden dolayı, başvuru ve almaya hak kazananların hızı, ödeme süresi bitenlerin hızını aşınca sigortadan yararlanan kişi sayısı da artış gösteriyor. Bu veriye bakıldığında, daha önceki aylarda dalgalı seyreden kümülatif sigortadan yararlanan kişi sayısı; 2018 Ağustos ayından itibaren kesintisiz olarak yükseldi ve Ağustos 2018’de 426 bin 507 olan işsizlik sigortasından yararlanan kişi sayısı Mart 2019’da 682 bin 362 kişiye ulaştı.

Fon getiri hızı yavaşladı

İşsizlik Sigortası Fonunun yıllık getirisi, enflasyonun ve kurun daha yavaş arttığı önceki yıllarda yıllık 10-13 milyar TL arasında oluşuyordu. Ayrıca giderler de yıllık olarak daha az seviyede oluşuyordu. Buna karşılık, son yıllarda fonun ana görevi olan işsizlik ödeneği, kısa ve yarı çalışma ödenekleri ile ücret garanti fonu ödemeleri kanalından, daha sonra verilen görevler arasında bulunan aktif işgücü programlarından giderler arttı. Örneğin fonun toplam gideri 2016’da 12 milyar 145 milyon TL iken, 2017’de 13 milyar 344 milyon TL’ye yükseldi. 2018’de ise sıçrama göstererek 23 milyar 705 milyon TL’ye çıktı. Bu yılın ilk 4 ayı sonunda ise gider 3 milyar 480 milyon TL olarak belirlendi.

Öte yandan, 2018 yılı içinde kamu bankalarına sermaye benzeri ödeme sayılacak bir operasyonla düşük getirili kaynak aktarımı da gerçekleşti. Fonun yıllık 1-2 milyar TL arasında seyreden “teşvik ve destek ödemeleri” kalemi 2018’de 10 milyar 709 milyon TL düzeyine çıktı. Kamu ihalelerinden İşsizlik Sigortası Fonu alımlarının da düşük faizli olarak gerçekleştiği biliniyor. 2018 içinde Fonun bu nedenle cari olarak elde edebileceğinden 3 milyar TL daha az getiri sağladığı tahmin ediliyor.

İşsizlik Sigortası Fonu’nun 2019 Ocak-Nisan döneminde getirisi 4,23 oldu. Aynı dönemde Yurt İçi Üretici Fiyatı Endeksi yüzde 5,18 olarak gerçekleşti. Nisan ayı itibariyle yıllık getiri ise yüzde 11,83 oldu. Aynı dönemde Yi-ÜFE ise 30,12 oldu.

Nisan dönemi kısa çalışma ödeneği

Firmaların, çeşitli nedenlerle çalışma sürelerini kısaltması nedeniyle başvurarak işçilerine ödeme alabildikleri kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kişilerde de hızlı bir artış oldu. 2017 ve 2018’de kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kişi sayısı 100 kişinin altında, aylık bazda 1 kişi olduğu dönemler bulunuyordu. 2018 Aralık ayında bu ödenekten yararlanan kişi sayısı 4 bin 123’e yükselirken, 2019 ocak ayından itibaren yükselerek Mart sonunda 35 bin 850 kişiye ulaştı.

ÜCRET GARANTİ FONU

İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı ödemelerden olan, işverenin, konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde üç ay boyunca verilen ücret garanti fonu ödemesi de son dönemde hızlandı. Önceki yıllarda her ay için 600 ve daha az sayıda işçiye verilen ücret garanti fonu ödemesi, Haziran 2018’den itibaren yükseliş eğilimine girdi. Ocak 2019’da bu ödemeden yararlanan kişi sayısı 7 bin 394 kişiye kadar çıktı. Nisan ayında ise bu ödenekten yararlanan kişi sayısı 2 bin 705 olarak belirlendi. Bu kalemde ödenen tutar da aylık 8.7 milyon TL olarak belirlendi. En yüksek ay olan Ocak 2019’da bu kalemde 26 milyon 11 bin TL’lik ödeme yapıldı.

KAYITLI İŞSİZLER ARTIYOR

İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı da son dönemde artış gösterdi. İŞKUR’un çeşitli aktif işgücü programlarına, kamu atamalarına vb. kamunun aktif işgücü programlarına katılım için İŞKUR’a kayıt yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Bu nedenle İŞKUR’a kayıtlı işsizler sayısı net bir işsizlikteki artışa dair veri niteliği bulunmuyor ancak artış ve azalışlar dönemsel sapmalar gösterse de genellikle genel işsizlik oranlarıyla paralel seyrediyor. Bu kapsamda olmak üzere, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerde son dönemde artış gözlendi. Nisan ayı itibariyle İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59 oranında artarak 4 milyon 38 bin 175 kişiye ulaştı. Kayıtlı işsizlerin 2 milyon 24 bini kadınlardan, 2 milyon 13 bini erkeklerden oluştu.

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU

Mart ayı itibariyle işsizlik sigortası fonu büyüklüğü 130 milyar 597 milyon TL’ye yükseldi. Fonun ilk çeyrek getirisi yüzde 3,16 olarak belirlendi. Fon nakit varlığı 2018 sonuna göre Mart ayı sonunda 2 milyar 953 milyon TL arttı. 



Bu haber 1,937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,784 µs