En Sıcak Konular

ČEZ Group Türkiye’den çekilecek

30 Mayıs 2019 08:12 tsi
ČEZ Group Türkiye’den çekilecek Enerji sektörünün oyuncularından Akenerji’nin Çek ortağı ČEZ Group, Türkiye'deki varlıklarını satmayı planlıyor...

ČEZ Group Türkiye’den çekilecek

DÜNYA 

Enerji sektörünün oyuncularından Akenerji’nin Çek ortağı ČEZ Group, Türkiye'deki varlıklarını satmayı planlıyor... 

Akenerji’de Akkök Grubu ile ortak olan Çek enerji devi ČEZ, Türkiye pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu arada, Akenerji finansal borçlarının uzun vadeye yayılması için kreditörleriyle görüşmelerini sürdürüyor.

Çekya Enerji Dağıtım Şirketi ČEZ’in CEO’su Daniel Benes, ülke içi çalışmalarına yoğunlaşmak amacıyla Bulgaristan, Romanya, Türkiye ve Polonya’dan çıkmayı planladıklarını söyledi. Enerji Günlüğü'nün Çek medyasından derlediği bilgilere göre Bulgaristan’dan önümüzdeki bir kaç yıl içinde çıkacaklarını kaydeden Benes, iki kömür yakıtlı elektrik santrallerinin bulunduğu Polonya’da da karbondioksit emisyonunu azaltmak için bu santralleri satmayı düşündüklerini kaydetti.

ČEZ, Çekya dışında, Slovakya, Bulgaristan, Romanya, Polonya, Türkiye, Almanya ve Fransa'da faaliyet gösteriyor. Benes, Fransa ve Almanya'daki durumları hakkında bilgi vermedi.

2008’den bu yana Türkiye’de

ČEZ Group, Akkök Holding ile 2008 yılında yüzde 50/50 stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Bu kapsamda ČEZ Group üretimde Akenerji, dağıtımda SEDAŞ ve perakende alanında SEPAŞ ile Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Sermaye yatırımı olarak Akenerji ve SEDAŞ için toplam 600 milyon dolar yatırım yapan ČEZ Group’un yerel ortağı Akkök Holding ile birlikte yatırım büyüklüğü yaklaşık 3 milyar dolar.

Borçları 2015’te yapılandırılmıştı

Akenerji, 2015 yılında finansal borçlarının yeniden yapılandırılması için Yapı ve Kredi Bankası ile uzun görüşmeler yürütmüştü. Döviz cinsinden borçlarını TL’ye çevirmeyi hedefl emesine rağmen o görüşmeler sonucunda ancak bir kısmını TL’ye çevirebilmiş, borçların büyük bölümü döviz cinsinden biraz daha uzun vadeye yayılmıştı.

Egemer birleşmesi için anlaşma tadili

Akenerji Elektrik Üretim AŞ, geçtiğimiz Mart ayında yaptığı bir açıklamayla, Yapı ve Kredi Bankası ile 2015 yılında imzaladığı kredi sözleşmesinin tadil edileceğini duyurmuştu. Buna göre Akenerji ile Egemer birleşmesi nedeniyle yürütülen anlaşma tadili görüşmeleri olumlu sonuçlanmıştı. Görüşmeler uyarınca toplam kredi vadesi değişmeden, 2019 yılı için, kredi geri ödeme koşulları kısa vadeli olarak yeniden düzenleniyor.

Uzun vadeye yayma görüşmeleri

Öte yandan Egemer ile birleşme nedeniyle borçların yeniden yapılandırılması konusunda Yapı Kredi ile anlaşan Akenerji Grubu, şimdi kredilerini uzun vadeye yayacak bir yeniden yapılandırma sözleşmesi için de görüşmelerini sürdürüyor.

Büyük oyuncular bankalarla masada

Türkiye’nin önde gelen elektrik sektörü oyuncuları, 2015 yılından itibaren elektrik fiyatlarının reel anlamda yaşadığı gerileme nedeniyle finansal borçlarını ödemekte güçlük çekmeye başlamışlardı. O tarihten itibaren borçlarını yeniden yapılandırma konusunda bankalarla görüşmeler yürüten şirketlerden bazıları anlaşmaya varmıştı. Bu görüşmeler sonucunda bazı şirketler borçlarını uzun vadeye yaymış, bazı görüşmeler döviz cinsinden borçların TL’ye çevrilmesiyle sonuçlanmıştı. 2018 yılı yaz aylarında kurlarda yaşanan sert yükseliş, uzun vadeli ve döviz cinsinden yüklü finansal borçları bulunan elektrik oyuncularını zora sokmuştu. Hükümetin ve BDDK’nın da araya girmesiyle elektrik oyuncularının borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda görüşmeler hızlanmıştı. Halen yaklaşık 13 milyar dolarlık borçları için bankacılık sektörü ile büyük ölçekli enerji oyuncuları arasındaki görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmelerde uzlaşmaya varıp, yeniden yapılandırma anlaşmasına imza atmaya en yakın oyuncu ise Bereket Enerji Grubu olarak görünüyor.


Bu haber 1,304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,860 µs