En Sıcak Konular

Teknik tekstilde 2019 ihracat hedefi: 2 milyar dolar

31 Mayıs 2019 08:56 tsi
Teknik tekstilde 2019 ihracat hedefi: 2 milyar dolar Tekstil Mühendisi ihtiyacı, tekstil ürünleri üretici ve ihracatçılarını harekete geçirdi.

“Teknik tekstilde 2019 ihracat hedefi: 2 milyar dolar"

DÜNYA 

“Tekstilde Avrupa’nın en iyisiyiz ama teknik tekstilde daha yolun başındayız” diyen İTHİB Başkan Yardımcısı Fatih Bilici, üniversiteye giriş sınavında ilk 80 bin arasına giren ve tekstil mühendisliği bölümlerinden birini kazanan öğrencilere maaş ve iş garantisi vereceklerini söyledi.

Tekstil Mühendisi ihtiyacı, tekstil ürünleri üretici ve ihracatçılarını harekete geçirdi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), üniversiteye giriş sınavında ilk 80 bin arasına giren ve tekstil mühendisliği bölümlerinden birini kazanan öğrencilere maaş ve iş garantisi verecek. Maaş, asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Üniversiteyi kazananlar arasındaki sıralamada, ilk 20 bine giren öğrenciler tam asgari ücret, 20 bin ile 50 bin arasında yer alan öğrenciler asgari ücretin yüzde 70’ini, 50 bin ile 80 bin arasında yer alacak öğrenciler ise asgari ücretin yüzde 50’sini alacak. Öğrencinin ücretten faydalanabilmesi için her yıl 4 üzerinden 2.5 ortalama notuna sahip olması ve mezun olduktan sonra 5 yıl süreyle tekstil sektöründe çalışma taahhüdü vermesi gerekecek.

Teknik tekstil ve makineleri alanında Avrupa’nın en büyük fuarı olarak kabul edilen Techtextil Frankfurt’ta DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan İTHİB Başkan Yardımcısı Fatih Bilici, “Tekstil ürünlerinde iyiyiz ama teknik tekstil konusunda geride kaldık. İTHİB olarak öğrencilerle ilgili bir çalışma yapacağız. Hem tekstil mühendisliğini yeniden cazip hale getirmeyi, hem de öğrencileri teknik tekstile yönlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Almanya’nın teknik tekstilde çok ilerlediğine vurgu yapan Bilici, “İngiltere ve Fransa’da çok iyi. Tabi ki eğitim çok önemli. Okuldan başlıyor bu işler. Eğitim altyapısı çok önemli. Sadece tekstil mühendisliğini geliştirmek yetmez. Makine mühendisleri, kimya mühendisleri koordineli olmalı. Almanya’da çok önemli enstitüler ve üniversiteler var bu alanda eğitim veren ve herşey, tüm gelişmeler o okullar sayesinde oluyor” dedi.

Hedef 2019’da %15’lik artış

Teknik tekstil ürünlerinin kilogram fiyatının, normal tekstil ürünlerine göre 30-40 kat daha fazla olabildiğine dikkat çeken Bilici, “Örneğin yanmaz ev tekstili ürünleri talebi arttı. Daha da artacak. Yurtlar, hastaneler, oteller başta olmak üzere yanmaz halı, yanmaz perde, yanmaz oturma grupları tercih edecekler. Bu alanda güçlenmemiz lazım. Ayrıca, Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisindeki atılımları ile paralel bir gelişme izliyoruz. Askeri ürünler, otomotiv ve iş güvenliğinde çok iyi durumdayız. Bu alanlardaki hareketliliğimiz nedeniyle, teknik tekstil ihracatı geçen sene yüzde 14 artış ile 1.7 milyar dolar oldu. 2019 yılında da yüzde 15’lik bir ihracat artışı hedefliyoruz. Tekstilde Avrupa’nın en iyisiyiz ama teknik tekstilde daha yolun başındayız” şeklinde konuştu.

Savunma sanayindeki gelişmelerde ayrıntıya da giren Bilici, “İHA’lar ve SİHA’lar da aslında teknik tekstil. Karbon dediğimiz şey tekstildir çünkü. Bugün teknik tekstille kalp ve damar dahi yapılıyor. Askerler için görünmez ve kurşun geçirmez kumaşlar, çivi geçirmez tabanlı ayakkabılar yapabiliyoruz. Teknik tekstile yönelik vizyonu değiştirmek lazım, yeni yatırımların bu alana yönelmesi lazım. 100 kilo yerine yarısını üretip, 3-5 katı fiyatla satabilmemiz ve ihracatın kg fiyatını artırmamız lazım.” dedi.

Yönetmelik değişmeli

İhracatın, ağırlıklı olarak AB ülkelerine yapıldığının altını çizen Bilici, “Türkiye’de teknik tekstilin gelişmesi için bazı yönetmelik değişikliklerine ihtiyacımız var. Örneğin Avrupa’da her yerde yanmazlık şartı var. Özellikle okul, hastane ve hatta okul servislerinde yanmaz kumaş zorunlu olmalı” şeklinde konuştu

SASA’nın yatırımları ihracatı artıracak

SASA elyaf, tops İhracat Müdürü Şenay Geçgel Tectekstil Fuarı’nda ilk kez boy gösteren SASA’nın Adana Yumurtalık’ta yaptığı 180 milyon euroluk polyester elyaf ve 310 milyon euroluk iplik yatırımıyla, Türkiye’nin 200 bin tonluk ithalatını önleyeceğini ve yerli üreticiye de ‘ucuz hammadde’ şansı doğacağını söyledi. Şişe cipsi için yıllık 350 bin ton kapasiteye sahip olacak 65 milyon euroluk devam eden yatırımın ise 2019’un son çeyreğinde üretime başlaması planlanıyor.


Bu haber 940 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,755 µs