En Sıcak Konular

Madencilik S.O.S veriyor

9 Temmuz 2019 09:00 tsi
Madencilik S.O.S veriyor İzmir’de istişare toplantısında bir araya gelen madencilik sektörü temsilcileri, 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 9.2 oranında küçülen sektör için acil önlem alınmasını istedi.

Madencilik S.O.S veriyor

DÜNYA 

İzmir’de istişare toplantısında bir araya gelen madencilik sektörü temsilcileri, 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 9.2 oranında küçülen sektör için acil önlem alınmasını istedi. Madenciler, sektörün önüne çıkarılan engellerin ‘yerli madencilik’ söylemi ile bağdaşmadığını belirtti.

Türkiye’de madencilik sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların başkanları Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirilen “Madencilik Sektörü İstişare Toplantısı”nda bir araya geldi. Toplantıda, sektörün S.O.S verdiği ve acil önlem alınması gerektiği dile getirildi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği, Aydın Sanayi Odası, TÜMMER, Türkiye Madenciler Derneği, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı, Kömür Üreticileri Derneği, Cam ve Çimento Hammaddeleri Üreticileri Derneği, Kireç Sanayicileri Derneği, Altın Madencileri Derneği, Genel Maden İşletmeleri Derneği, Agrega Üreticileri Birliği, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği başkan ve yöneticilerinin katıldığı toplantıya ilişkin yapılan ortak açıklamada, Türkiye’de yatırım ortamının bozulduğuna vurgu yapılarak, orman bedellerinin ödenemeyecek seviyedeki yüksekliği, orman izin başvurularının sonuçlanmasının yıllar alması, güvenlik soruşturmalarının çok uzun sürmesi, her işlem için ayrı güvenlik soruşturması yapılması, Zeytincilik Kanunu’nun madencilik yapılamaz boyutta uygulanması, kamu kurumlarının madenciliğe olumsuz yaklaşımları ve tüm süreçlerin öngörülemez hale gelmesi gibi sorunlardan dolayı madencilik sektöründe morallerin sıfıra düştüğü belirtildi.

Sektör yüzde 9.2 oranında küçüldü

Madencilik sektörünün 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 9.2 küçüldüğünün ifade edildiği açıklamada, şu görüşler dile getirildi: “Öngörülebilir olmaktan çıkan sektörde cirolar düştü, ihracat 5 milyar dolardan 4 milyar dolarlara geriledi. 2008’de orman izin belgesi 3 haftada alınırken, bu süre 2010’da 12, 2012’de 40 haftaya çıktı, günümüzde ise 1 yıl önce yapılan izin başvuruları bile halen sonuçlandırılmadı. Tarım ve Orman Bakanlığı orman izin belgesi için kendisinin karar vermesi yerine, diğer kurumlara yönlendirme yapar hale geldi. İzin prosedürleri, mülkiyet sorunları, orman mülkiyet bedellerinin yüksekliği madencilik projeleri ve yatırımlarına olan ilgiyi azalttı. Orman izin bedelleri birçok altın madeni projesinde yatırım bedelinin yüzde 50’sini bulacak düzeye geldi. Dünyanın hiçbir yerinde mülkiyet bedeli yatırım bedelinin yüzde 2’sini geçemez. Kanada, Amerika, Avustralya ve AB ülkelerinde orman mülkiyet bedelleri bizim 35’te birimizden daha düşük. Ödenecek bedeller hakkaniyetli olmalı.” Tarım ve Orman, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile İçişleri Bakanlıkları ve bağlı kuruluşların, İl Çevre Müdürlükleri’nin sektöre yaklaşımının işleri daha da zorlaştırdığının anlatıldığı açıklamada, bir taraftan ‘yerli madencilik” söylemi dillendirilirken, diğer taraftan ağırlaştırılan maddi ve cezai uygulamalarının “Türkiye’de madencilik yapılması istenmiyor” izleniminin yarattığına dikkat çekildi. Açıklamada yeni çıkan her yasa ve yönetmeliğin sektörün yükünü azaltmak yerine, daha da ağırlaştırdığı ifade edildi.

Madencilik sektörünün atacağı adımlar:

- “Madenler olmazsa hayat olmaz” görüşünü kamuoyuna anlatmak için etkinlikler yapılacak, sektörün cari açığı düşürücü yönü ve refahın artmasının ancak madenlerin üretilmesiyle mümkün olacağı halka anlatılacak.

- Tarım ve Orman Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’ndan randevular alınarak yaşanan zorluklar anlatılacak ve destek istenecek.

- Sektörün tüm temsilcileri 3 ayda bir toplanıp durum değerlendirmesi yapacak.

- Ankara’da Türkiye genelinde madencilik sektöründe faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin katılımı ile Madencilik Şurası toplanacak.

- Yeni Maden Kanunu ihtiyacının gerekçeleri anlatılacak.

- Sektörün devlet desteklerinden yararlanması için lobi çalışması yapılacak.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu istenerek sektörün sorunları anlatılacak.


Bu haber 1,131 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,510 µs