En Sıcak Konular

Hal ile Perakende Yasası yeni yıldan önce değiştirilecek

3 Ekim 2019 08:56 tsi
Hal ile Perakende Yasası yeni yıldan önce değiştirilecek Çalışmalarına başlayan Meclisin önümüzdeki günlerde Hal Kanunu ile Perakende Kanun değişikliklerini ele alarak yıl başından önce kanunlaştırması planlanıyor.

Hal ile Perakende Yasası yeni yıldan önce değiştirilecek

DÜNYA 

Çalışmalarına başlayan Meclisin önümüzdeki günlerde Hal Kanunu ile Perakende Kanun değişikliklerini ele alarak yıl başından önce kanunlaştırması planlanıyor.

Gıda enflasyonunun azaltılmasına katkıları bakımından yeniden ele alınan perakende ve hal yasalarındaki değişikliklerle yapılan çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği öğrenildi. Yeni düzenlemelerin, 2020 Bütçesi Genel Kurul gündemine inmeden önce, yasalaştırılması amaçlanıyor. Perakende Kanunu ile rekabet koşullarını yeniden belirlenecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Programında (YEP) “en kısa sürede hayata geçireceğiz” dediği perakende ile hal yasaları için süreç hızlandı. AK Parti ekonomi kurmayları, YEP’te öne çıkan enflasyonla mücadele çerçevesinde gıda enflasyonunun önüne geçilmesi açısından önem taşıyan yeni Hal Yasasının hızla hayata geçirileceğini belirttiler. Her iki yasada da yapılan çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği kaydedilirken, 2020 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurul gündemine inmeden önce, bu kanunlar çıkarılacak.

Yeni Perakende Kanunu sektörde rekabet koşullarını yeniden belirleyecek. Yasası ile market raflarında sadece ulusal ve uluslararası markalar değil yerel markalar da olacak. Bakanlık yöresel ürün kullandırma ve belli rafları bunlara ayırmak için zorunluluk getirecek. Zincir marketlerin sadece kendi markalarıyla değil diğer markalardan da ürün bulundurma zorunluluğu getirilecek. Marketlerin hangi ölçek ve hangi mesafelerde açılacağı, semtteki nüfus, gelir durumu, market sayısı ve o bölgedeki araç trafiğine etkileri dikkate alınarak belirlenecek. İndirim ve kampanyalar disipline edilerek tüketicin yanıltılmasının önüne geçilecek. Esnaf ve sanatkarların korunmasına yönelik düzenlemelerin de yeni kanunda yer alması bekleniyor.

Bir yılı aşkın süredir gündemde olan, yeni Hal Yasası ile üretici ve tüketici arasındaki tedarik zincirine ilişkin sorunların çözümüne dönük yeni düzenlemeler yapılacak. Yıllık 50 milyon ton yaş sebze ve meyve üretiminde yüzde 30’u bulan israfın önüne geçecek adımlar yeni yasada yer alacak. Çıkarılacak kanunla hem üretici ve tüketicinin korunması, sistemin kayıt altına alınması planlanıyor. Hallerde sadece sebze ve meyve değil, et ve süt ürünleri, kanatlı hayvan, çiçek ve diğer gıda ürünleri yer alacak. Hallerin altyapısı yenilenecek. Yeni yasa ile ürün kalitesi, maliyeti, israfın önlenmesine dönük düzenlemeler hayata geçirilecek.


Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,441 µs