En Sıcak Konular

Fitch, bankaların stres testi sonuçlarını açıkladı

4 Ekim 2019 12:19 tsi
Fitch, bankaların stres testi sonuçlarını açıkladı Türkiye'nin en büyük sekiz bankasının sermaye oranlarını, yılın ilk yarısı sonundan itibaren gelecek iki yıl için altı ayrı stres testine tabi tutan Fitch, özel bankaların aktif kalitesinde belirgin bir bozulma ihtimaline karşı üç kamu bankasından daha iy

Fitch, bankaların stres testi sonuçlarını açıkladı

DÜNYA 

Türkiye'nin en büyük sekiz bankasının sermaye oranlarını, yılın ilk yarısı sonundan itibaren gelecek iki yıl için altı ayrı stres testine tabi tutan Fitch, özel bankaların aktif kalitesinde belirgin bir bozulma ihtimaline karşı üç kamu bankasından daha iyi durumda olduğunu açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in son stres testi raporuna göre, Türkiye'deki özel ve sistemik öneme sahip yerel bankalar (D-SIB'ler), aktif kalitesinde belirgin bir bozulma ihtimaline karşı üç kamu bankasından daha iyi durumda bulunuyor.

Fitch dün yayınladığı açıklamada, takipteki kredilerdeki (NPL) sert artış, zayıf kârlılık ve TL'deki değer kaybı sebebiyle, Türkiye'nin en büyük sekiz bankasının sermaye oranlarını, yılın ilk yarısı sonundan itibaren gelecek iki yıl için altı ayrı stres testine tabi tuttuklarını belirtti.

Fitch'in açıklamasına göre, bu faktörler bankaların sermaye yeterliliği için kilit riskleri oluşturuyor.

Açıklamaya göre karşılıklar öncesi faaliyet karının (PIP) seviyesi bankalara göre değişiyor. PIP, kamu bankaları için genel olarak (ortalama: brüt kredilerin %2.8'i), özel bankalardan (%5.6) daha zayıf.

Fitch ayrıca aktif kalitesindeki bozulmanın kamu bankalarının (Halkbank, Ziraat, Vakıfbank) PIP'lerini özel bankalardan (Garanti BBVA, Akbank, YKB, İş Bankası ve QNB Finansbank) daha fazla etkileyeceğini öngördüklerini ifade etti.

Fitch'den yapılan açıklamada "Analizimiz, zararı azaltma kapasitesinin Akbank ve Garanti'de güçlü, YKB, QNB Finansbank ve İş Bankası'nda orta, Ziraat ve Vakıfbank'ta daha düşük olduğunu gösteriyor. Halkbank'ın stres testi altındaki metrikleri en zayıfı ve tüm stres senaryolarında minimum gereksinimlerin altında kalıyor" denildi.


Bu haber 1,316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,799 µs