En Sıcak Konular

1.2 milyar $’lık yatırımla bin 500 istihdam yarattı

7 Ekim 2019 08:43 tsi
1.2 milyar $’lık yatırımla bin 500 istihdam yarattı Cengiz Holding’in 1.2 milyar dolar yatırımla Mardin’de hayata geçirdiği Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, doğrudan bin 500 kişiye istihdam sağladı.

1.2 milyar $’lık yatırımla bin 500 istihdam yarattı

DÜNYA 

Cengiz Holding’in 1.2 milyar dolar yatırımla Mardin’de hayata geçirdiği Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, doğrudan bin 500 kişiye istihdam sağladı.

Cengiz Holding tarafından 1.2 milyar dolarlık yatırımla Mardin’in Mazıdağı ilçesinde kurulan Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, kalkınma yoluyla tersine göçün simgesi haline geldi. Bin 500 kişiye doğrudan 25 bin kişiye ise dolaylı yoldan istihdam sağlayan tesis, aynı zamanda yerli gübre ve metal üretimiyle yaklaşık her yıl yurt dışına çıkan 620 milyon doların da Türkiye’de kalmasını sağlayacak.

Konuyla ilgili konuşan Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, ‘’Yatırım aşamasında, tesis tamamlandığında 1.100 kişinin doğrudan çalışması planlanıyordu ancak şu anda bu sayıyı geçtik ve 1.500’e ulaştık. 1.500 kişiden toplam 1.019 kişi Mardin sınırları içinden istihdam edildi. Yerel istihdama katkı prensibi bizim için çok önemli ve bu nedenle bin 19 Mardinli çalışanın 847’si ise Mazıdağlılardan oluştu” dedi. Tesisin inşaat aşamasında 5 bin kişiye doğrudan, 25 bin kişiye dolaylı iş imkânı sağladığını bildiren Kayışoğlu, “Mardin’de geçen yıl işsizlik oranı yüzde 25’ti şimdi ise bu rakam yüzde 20,6’ya inmiş durumda. Ekosistem geliştikçe bu rakamların olumlu yönde değişeceğini öngörüyoruz’’ şeklinde konuştu.

Tersine göçü sağladı ilçenin nüfusu arttı

Sadece işçilerin değil beyaz yakalıların da Mardinli olmalarına dikkat ettiklerini dile getiren Kayışoğlu, Mardin’den Türkiye’nin dört bir yanına göç eden mühendislerin, yöneticilerin memleketlerine dönmelerini sağladıklarını söyledi. Tesisin sahip olduğu özellikler yüzünden yabancıların da dikkatini çektiğini belirten Kayışoğlu, yabancı uyruklu 36 çalışanları olduğunu ifade etti. Yapılan yatırımla hem Mardin’in hem de Mazıdağı’nın çehresinin değişmeye başladığına dikkat çeken Kayışoğlu, “Mazıdağı’nın 2014 yılında 33 bin 70 olan nüfusu 2015’de 33 bin 930’a, 2016’da 33 bin 972’ye, 2017’de 34 bin 745’e ve 2018’de ise 35 bin 757’ye yükseldi” dedi.

“İthalatın önünü kapayacağız”

Mazıdağı ilçesinin ekonomik girdisine aylık 10 milyon liralık katkıda bulunduklarının altını çizen Kayışoğlu, ‘’Mazıdağı’na sadece istihdam sağlamıyoruz. Prensip olarak ihtiyaçlarımızı da Mazıdağı’ndan temin ediyoruz. İlçeye maaş gelirinin yanı sıra satın almalar yoluyla yaklaşık ayda 10 milyon TL bırakıyoruz’’ dedi. İthalatın önünü kapayacak şekilde üretim yapacaklarının altını çizen Kayışoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye yıllık 5 milyon ton olan gübre tüketiminin yarısını ithal ediyor. İthalata yılda 1.1 milyar dolar para ödüyoruz. Bu fabrika hammaddesinin yüzde 90’nını yurt içinden sağlayacak. Zaten, diğer yüzde 10’luk bölümü ise doğalgaz. Fabrikamızın elektriğini de fabrikamızda üreteceğiz. Sektörde kendi kendine yeten tek fabrika olacak.”


Bu haber 1,109 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,719 µs