En Sıcak Konular

Otomotivde yüzde 50 morali

7 Ekim 2019 08:44 tsi
Otomotivde yüzde 50 morali Düşük faizli kredi haberiyle hareketlenen pazarda moraller yerine geldi. Bu yıl için satış beklentisi 450 binin üzerine çıktı.

Otomotivde yüzde 50 morali

DÜNYA 

Düşük faizli kredi haberiyle hareketlenen pazarda moraller yerine geldi. Bu yıl için satış beklentisi 450 binin üzerine çıktı.

Kur krizinin yaşandığı 2018 yılı Ağustos ayından bu yana kesintisiz daralan otomotiv pazarı yeniden hareketlendi. Kamu bankalarının düşük faizli kredi kararının tetiklediği talep artışının, filo yenileme ve mevsimsel etkenlerle desteklenmesi showroom'lara ciddi hareketlilik getirdi. Daha iki hafta öncesine kadar yılın tamamı için 300 bin adetlik satış öngören sektör temsilcileri, güçlü dipten dönüş sinyali ile birlikte satış beklentilerini 450 bin adetin üzerine çıkardı. Otomotiv pazarında satışlar hızlandı. Kamu bankalarının 1 Ekim itibariyle taşıt kredilerinde faiz indirimi kampanyası başlatması ve ardından geçen hafta VW’nin fabrika yatırımını Türkiye’ye yapacağının kesinleşmesi piyasalara büyük moral verdi. Bazı markalarda showroom trafiği son günlerde yüzde 30 arttı. Yılsonu beklentilerini de yukarı yönlü revize eden otomotivciler, 2020’den çok daha umutlu.

Satışlarda daralma durdu sektör yükselişe geçti

Kur artışının etkisiyle 2018’in ikinci yarısında başlayan ve bu yıl hızlanarak bazı aylarda yüzde 70’i bulan otomotiv satışlarındaki daralma durdu. Kamu bankalarının Türkiye'de üretilen bazı otomobil ve ticari araçları yönelik düşük faizli kredi kampanyası kararı ve ardından bazı özel bankalar ile farklı markaların da bu furyaya dâhil olması daralmayı durduran en büyük etken oldu. Bilindiği gibi; önceki hafta Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, yerli üretim yapan 8 marka ile işbirliği yaparak, otomotivde yerli üretime özel taşıt kredisi paketleri hazırlamıştı. 1 Ekim’de başlayan kampanya yılsonuna kadar sürecek. Kampanya sıfır kilometre otomobiller için geçerli olacak. Bankalar binek araçlar için 50-120 bin TL arasında 18-36 ay için, ticari araçlarda 72-500 bin TL arasında 30-60 ay için yüzde 0.49-0.69 faiz uygulayacak. Diğer birçok marka da ekim ayında çeşitli cazip kampanyalarla satışlarını hızlandırmayı hedefliyor.

Showroomlara yeniden hareket geldi

Taşıt kredilerinde kampanya henüz başlamadan satışlara pozitif yansıdı, showroomlara yeniden hareket geldi. Eylül ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları 41 bin 992 adetle, 2018’in aynı dönemine göre yüzde 82.35 arttı. Her ne kadar satışların iyi olduğu 2017’i baz alındığında pazar, 2017 Eylül ayına göre yüzde 41,15 daralmış olsa da 8 aydan sonra ilk kez artış yaşanması, sektörde dipten dönüşün başlangıcı olarak yorumlandı. Bu gelişmenin ardından geçen hafta Alman otomotiv devi Volkswagen’in (VW) uzun süredir dünya gündeminde olan yeni fabrika yatırımı için Manisa’da şirket kurduğunun ortaya çıkması sektöre ayrı bir moral oldu. Otomotiv temsilcileri, VW yatırımının da etkisi ile piyasada oluşan olumlu havanın shoowroomlara yansıdığını ifade etti. Markaların stok eritmesi, model yılı geçişi ve tüketicinin yeni yıla girmeden talebini öne çekmesi gibi etkenlerle son çeyrek zaten her zaman diğer aylardan daha hareketli geçiyor. Ancak, markalar son haftalarda yaşanan gelişmelerle pazarda en fazla satışın yapıldığı son çeyrekte, bu yıl daha büyük hareketlilik bekliyor.

Filo tarafı da hareketleniyor

Öte yandan kiralama sektöründe de ertelenen talebin geri gelmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, yıl içinde büyük kayıp yaşanan filo tarafında eskiyen araçların yenilenmesiyle satışlara önemli katkı sunulacağını belirtiliyor. Sektörde yükseliş dönemine girildiğini vurgulayan otomotivciler, 2020 yılının ise bu yılda daha iyi olacağını ve pazarın yüzde 30’a yakın artacağını öngörüyor. 2021’de ise 900 bin adetlerin görüldüğü 2017 rakamlarına ulaşılabileceği umudu yaşanıyor.

SATIŞLARDAKİ SON DURUM İÇİN SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DİYOR?

500 bini yakalayabiliriz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: 

"Taşıt alımında faizlerin indirilmesi sektöre olumlu katkı sağlayacak. Şu anda ortaya konan yeni pakette, ben önümüzdeki 3 ayda bugüne kadar yapılan hesaplamalardan çok daha yüksek miktarlarda yurt içinde ötelenmiş talebin karşılanması noktasında bir netice alacağımızı öngörüyorum. Hem stokların eritilmesi ve hem de üretimin artmasına yönelik olumlu bir yansıması olacaktır. Yıl sonunda otomotiv satışlarında 470-480 bin bandına gelebileceğimizi ve 500 bini yakalayacağımızı düşünüyorum. VW’nin Türkiye'ye yatırım yapacak olması da çok önemli. Bu, diğer yabancı yatırımları da tetikleyecektir. Türkiye tecrübeli iş gücü, dinamik yatırım ortamı ile dünya için üreten bir merkeze dönüştü.”

Sektör dipten döndü, yükseliş başladı

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik:

“İlk defa bu eylül ayında geçen yılın eylül ayından daha fazla satış yapıldı. Çünkü 15 aydır ötelenen bir talep vardı. Kurların biraz daha stabilize olması ve faizlerin düşmesi burada etkili oldu. Faizlerin düşmesi çok önemli çünkü tüketici yatırım yapmak yerine kazancını faize yatırmayı tercih ediyordu. Faizlerin düşmesi, kurların biraz daha stabilize olması tüketiciye biraz daha güven verdi. Uzun bir zamandır piyasaya gelmeyen tüketicinin yavaş yayaş hareketlendiğini gördük. Ama ne yazık ki halen daha 2017 seviyesine gelemediğini görebiliyoruz. Ben bölgede ve ülkede olağan dışı bir gelişme olmaması durumunda son üç ayın geçen yıldan daha iyi geçeceğini ve yavaş yavaş toplarlanma başladığını görüyorum. Sadece binek özelinde 300 bin civarında bekliyorduk, bugün ise 330 bin olabileceğini düşünüyorum. Yani bu da hafif ticari ile 440 bin anlamına geliyor yaklaşık. Faizlerdeki düşüş ve kurdaki stabil durum devam ederse hatta bu rakamın bir tık üstüne bile çıkabilir. Yani şu anda pazarda bir iyimserlik var. Ben 2020’yi de büyüme yılı olacağını düşünüyorum. 2017 rakamlarını ise 2021’de görebiliriz. İncelediğimde otomotiv sektöründe genelde hep “V” oluyor. “L” ya da “U” şeklinde krizler çok görmedik. Dünyada da böyle. Çünkü aracın eskimesi söz konusu oluyor. Filoların Araçları eskidi.”

VW yatırımı motivasyon sağladı

Mercedes Benz Türk Otomobil Grubu İcra Kurulu Üyesi Şükrü Bekdikhan:

“Diğer markalarda olduğu gibi benzer bir pozitif pazar dönüşümünü bizler de hissediyoruz. Faiz oranlarındaki gerileme talebi canlandırmak için etkili olmaya başladı. Uluslararası yatırımların Türkiye’ye geliş haberleri ilave motivasyon sağladı. Mercedes-Benz olarak önümüzdeki aylarda bu olumlu havanın sürmesini arzu ediyor ve satışlarımızı cazip kampanyalarla destekliyoruz.”

İndirimler müşterileri showroomlara çekiyor

Volvo Car Turkey Genel Müdürü Sabri Sözen:

"Yılın son çeyreği her zaman hareketli geçen bir zaman dilimi otomotiv sektörü için. Faiz indirimleri ise bu doğal artışı biraz daha arttırdı. Ben de meslektaşlarım gibi aynı paralelde toplam pazarın 450 binin üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Volvo Car olarak biz de XC90 modelimizde yüzde 0.69 oranıyla tüketiciye ulaşmaya çalışıyoruz. Ama bir gerçek var ki, bu faiz indirimleri ile piyasada otomobil alan insanların sayısı beklenildiği kadar yüksek değil. En azından bizim markamız için durum bu. Özetle; bu indirimler müşterileri showroomlara çekiyor, otomobil satışı artıyor ama kredi kullanımı aynı paralelde artış göstermiyor.”

Kiralamada talep geri gelecek

Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç:

"Düşen kredi faizlerinin ve yatay seyreden döviz kurlarının olumlu etkisini piyasalarda görmeye başladık. Markaların yaptığı kampanyalar ile birlikte tüketicinin satın alma kararları da tetikleniyor. Bununla beraber, kredi faizlerinin düşmesi uzun dönem araç kiralama sektöründe ertelenen talebin yılın son çeyreğinde harekete geçmesine sebep olacak. Bütün bu olumlu gelişmelere paralel olarak yılsonunda toplam pazarın 450 bin adedin üzerinde olmasını bekliyoruz. 2020’de ise pazarın 2019’a göre daha yüksek olmasını bekliyoruz. 2020’de pazarın 2019’a göre yüzde 30 artmasını ve 600 bin adet seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Peugeot olarak; mevcut ürün gamımızı ve yeni lanse edeceğimiz modellerimizi göz önüne aldığımızda 2020’de de bu sene olduğu gibi pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz.”

Showroom trafiği yüzde 30 arttı

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer:

“Faiz indirimlerinin etkisi ve piyasalardaki olumlu havanın etkisi ile pazar beklentilerimizi biz de yukarı yönlü revize ettik. Yılsonunda pazarın 400 bine ulaşabilir. Burada önemli gelecek dönemden kaç adet alacağımız da belirleyici bir unsur olacak. VW yatırımı da pazarda olumlu bir etki yaptı.”

Faiz indirimi önemli etki yaptı

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü İnan Ekici:

“Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında bir canlanma söz konusu. Burada en önemli etkiyi kredi faiz oranlarındaki düşüş sağladı. Biz de diğer birçok markada olduğu gibi toplam pazarın yılsonunda 450 bini aşacağını öngörüyoruz.”

Kredi oranı yukarı çekilirse artış hızlanır

Minoto CEO'su Ferhat Albayrak:

“2020'nin 2019'dan daha iyi geçeceğini öngörüyorum. VW'nin yatırım kararının açıklanması bile sektörde çok ciddi bir pozitif algı oluşturuyor. Bu da lokal pazarı etkileyecek. Faiz oranlarının düşmesi ile beraber benim başka bir beklentim daha var. Şu anda 125 bin TL üzeri araçlarda kullanılabilen maksimum kredi oranı yüzde 50. Bunu yüzde 80 seviyelerine çekebilirsek, faiz aynı kalsa bile talepte çok ciddi bir artış olur. Bu durumun faiz oranından daha kritik olduğunu düşünüyorum.”


Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,553 µs