En Sıcak Konular

Su ürünlerinde kanun dışı avlanma ve üretime 50 bin liraya kadar ceza

10 Ekim 2019 10:17 tsi
Su ürünlerinde kanun dışı avlanma ve üretime 50 bin liraya kadar ceza Su Ürünleri Kanun Teklifi Meclis Tarım Komisyonu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemeyle ruhsatsız ticari balık avcılığı ve izinsiz su ürünleri tesisi kurmaya getirilen cezalar 250 TL ila 50 bin TL arasında değişiyor.

Su ürünlerinde kanun dışı avlanma ve üretime 50 bin liraya kadar ceza

DÜNYA 

Su Ürünleri Kanun Teklifi Meclis Tarım Komisyonu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemeyle ruhsatsız ticari balık avcılığı ve izinsiz su ürünleri tesisi kurmaya getirilen cezalar 250 TL ila 50 bin TL arasında değişiyor.

48 yıldır uygulamada olan Su Ürünleri Kanun’da izin, üretim, cezalar noktasında değişiklikler öngören Su Ürünleri Kanun Teklifi Meclis Tarım Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklifin görüşmeleri sırasında Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, 2018’de su ürünlerine yönelik 120 binden fazla denetim yapıldığını ve 828 ton su ürünü ile 2 bin 354 av aracına el konulduğunu belirterek, 56 balıkçı gemisinin ruhsatının iptal edildiğini ve 18,2 milyon lira idari para cezası kesildiğini açıkladı. 2 bin 300 adet su ürünleri yetiştiren tesis bulunduğunu bunların bin 500 tanesinin 50 tonun altında üretim yapan çok küçük tesis olduğunu belirten Atalay, denizlerdeyse 426 adet balık çiftliği bulunduğunu ve bunların 500 tonun üzerinde üretim yapan tesisler olduğunu kaydetti.

Teklifin görüşmelerinde teklifle getirilen “fahri su ürünleri görevlisi” tanımı hem muhalefet partileri hem de komisyon çalışmalarını izleyen akademi dünyası tarafından eleştirildi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay “Su ürünleri mühendisleri olarak yine kanunda yer bulamadık. Bu, terzinin, bakkalın yapacağı bir şey değil. Yönetmeliklerde değil kanunlarda da adımız olsun” diye konuştu.

Muhalefet Milletvekilleri, su ürünleri mühendislerinin, su ürünleri konusunda söz sahibi olması ve istihdam alanı yaratılması gerektiğini kaydettiler. Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Güney, kanun teklifiyle su ürünleri avlanma alanlarının yetiştiricilik alanlarına dönüştürülmesinin mümkün olabileceğini belirterek, “Av alanlarımızı yetiştiriciliğe açacaksanız, gemilerimizi satın alın, bizi bu dertten kurtarın. Bu kanunla bize bedel ödetmeye çalışılıyor” dedi.

YAPTIRIMLARIN CEZASI BÜYÜK

Su ürünleri kontrol görevlilerine yardımcı olmak, kanunlara aykırı hareket edenler hakkında işlem yapıp, tutanak tutarak bunları Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatına iletecek olan fahri su ürünleri görevlileri, gönüllülük esasına göre ücretsiz olarak çalışacak, bakanlık tarafından eğitilecek.

İç sular, Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında trol ile su ürünleri çıkaranlara 10 bin lira, kullanılan gemiler için sahip veya donatanlarına 20 bin lira idari para cezası verilecek. Avlanmada kullanılan ekipmanlarına el konularak mülkiyeti kamuya geçirilecek. Aynı suçun iki yıl içinde tekrarı halinde kullanılan gemilerin sahiplerine ve donatanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Akarsular üzerinde kurulan veya kurulacak baraj ve regülatör gibi su yapılarında su ürünlerinin geçmesi için balık geçidi, balık asansörü gibi yapılar yapılarak işler durumda bulundurulacak.

Ticari amaçlı su ürünleri avcılık faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişiler ile gemiler ruhsat tezkeresi ve izinlerini Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alacaklar.

Su ürünleri üreme ve istihsal yerlerinin doldurulması, kurutulması, kısmen veya tamamen şeklinin değiştirilmesi veya buralardan kum, çakıl, taş çıkarılması, taş, toprak, moloz ve benzeri maddelerin dökülmesi gibi üreme ve istihsale olumsuz tesir edebilecek teşebbüsleri, ilgili mercilerden izin almaksızın yapanlara, fiilin iç sularda gerçekleşmesi halinde 10 bin lira, denizlerde gerçekleşmesi halinde ise 20 bin lira idari para cezası verilecek

Ruhsat tezkeresi almadan ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapan kişilere bin liradan 5 bin liraya kadar, gemiler ve diğer su vasıtaları için sahip veya donatanlarına 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Amatör avcılıkla ilgili usul ve esaslara aykırı hareket eden kişilere 250 liradan 500 liraya, amatör avcılıkta kullanılan gemiler için sahip veya donatanlarına 500 liradan 5 bin liraya kadar, ticari avcılıkla ilgili usul ve esaslara aykırı hareket edenlere 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Su ürünleri üreme ve istihsal yerlerinin doldurulması, kurutulması, buralardan kum, çakıl, taş çıkarılması, taş, toprak, moloz ve benzeri maddelerin dökülmesi fiilinin iç sularda gerçekleşmesi halinde 10 bin lira, denizlerde gerçekleşmesi halinde ise 20 bin lira idari para cezası verilecek.

Dip trolüne ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülüklere aykırı hareket edenlere ve kullanılan gemiler için sahip veya donatanlarına 7 bin lira idari para cezası verilecek.

Su ürünlerinin yurt dışına çıkarılması ve canlı olarak yurt içine sokulmasına aykırı hareket edenlere 5 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Bu su ürünleri, istihsal ve nakil vasıtalarına el konularak mülkiyeti kamuya geçirilecek.


Bu haber 910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,728 µs