En Sıcak Konular

Fatura tahsilâtı sektör oluyor

21 Nisan 2011 10:02 tsi
Fatura tahsilâtı sektör oluyor Fatura ödeme noktaları çoğalıyor. Bankalarla çalışan üç ödeme noktası zinciri Kredix, YÖM ve Fatura vizyon her ay 7 – 8 milyon fatura tahsil ediyor.

Fatura tahsilâtı sektör oluyor

Dünya

Fatura ödeme noktaları çoğalıyor. Bankalarla çalışan üç ödeme noktası zinciri Kredix, YÖM ve Fatura vizyon her ay 7 – 8 milyon fatura tahsil ediyor.

İSTANBUL - Türkiye'de her ay çeşitli kurumlara ait 170 milyon fatura tahsil ediliyor. Bu faturaların yaklaşık üçte biri elektrik faturası.

Fatura başına ortalama 70 liradan ayda yaklaşık 12 milyar lira tahsil edilerek ilgili kurumlara aktarılıyor. Tahsilât ve aktarma işlemi Türkiye'de önemli bir iş alanı açmış durumda. Kurumlarla tüketici arasına yerleşmeye çalışan 'ödeme noktaları'nın sayısı artıyor.

Üç kurumsal şirketin bayi veya nokta sayısı bin 107'yi buldu. İnternet bankacılığı, hesaplardan veya kredi kartına talimatla ödenen fatura sayısı 27 milyon civarında. 142 milyon fatura gişelerden ödeniyor.

Ancak ödeme noktaları henüz bu pastadan küçük bir pay alıyorlar. PTT yaklaşık 12 milyon faturanın tahsilâtını gerçekleştiriyor. Bankalar ve kurum gişelerinden sonra en yüksek tahsilâtı yapan kurum PTT. Ödeme noktalarının payı yüzde 8'lerde. Bu da yaklaşık 13,6 milyon fatura ediyor.

Ödeme noktalarından tahsilâtta fatura başına ortalama 1 lira alınıyor. Başka bir ifade ile girişimcilerin kurduğu ödeme noktalarının bölüştüğü pasta şimdilik aylık 13 – 14 milyon lira. Ancak bu sektörü teşvik eden gelişmeler var. Kurum gişeleri ve bankalar maliyet nedeniyle tüketiciyi ödeme noktalarına yönlendirdiği için pasta büyüme gösteriyor.

BEDAŞ, AYEDAŞ, MEDAŞ, SEDAŞ, Başkent Dağıtım, İGDAŞ, Telekom gibi şirketler ödeme noktalarıyla anlaşmalar yaparak sektörün önünü açıyor. Pazarda üç kurumsal şirket var; ING Bank'la çalışan YÖM, YKB ile çalışan Kredix ve Türkiye Finans'la çalışan Fatura vizyon. Bu üç şirketin tahsil ettiği fatura sayısı aylık 7 – 8 milyon adet civarında. İşte bu noktada sektörün en önemli sorunlarından biri ortaya çıkıyor.

Ödeme noktaları sektöründe üç kurumsal şirketin dışında, tahminlere göre 3 ila 7 milyon arasında fatura, tahsilâtı yapan şirketler var. İnternette onlarca ödeme noktasının bilgisine ulaşılabiliyor. Kurumsal şirketler bunları 'korsan' olarak niteliyor.

Bu şirketler bankaların internet sitelerini kullanarak kendi havuz hesaplarından ödeme yapıp fatura sahibinden tahsil etme sistemiyle çalışıyor.

İki önemli gelişme Fatura ödemelerde iki eğilim dikkat çekiyor. Birincisi internet kullanarak, banka hesapları veya kredi kartına bağlanmış otomatik ödeme talimatlarıyla ödemelerin payı artıyor.

Gişelerden ödemelerin payı azalıyor. Ancak gişelerden ödemelerin kendi içinde de bir hareketlilik var. kurum ve banka gişelerinden ödemelerin payı PTT ve ödeme noktaları lehine azalıyor. Yani kurum gişeleri ve banka gişelerinden ödemelerden PTT ve ödeme noktalarına doğru bir göç yaşanıyor. Bu gelişme ödeme noktalarının pazarını büyütüyor. Bankalar gişelerinden fatura tahsilatını kârlı bulmuyorlar. Kredix'in patronu Fazıl Taboğlu, "Bankalar istemiyor çünkü fatura başına işlem maliyeti 1 doları geçiyor.

Bankalar bunu tercih etmiyor, ödeme noktalarını teşvik ediyorlar" dedi. OVİS AŞ 'YÖM) yetkilisi Recep Ertürk, "Banka tahsil ettiğinde dekont veriyor, kağıt parası, toner parası. Eleman çalıştırıyor. Maliyeti yüksek" diyor. Kredix'in patronu Fazıl Taboğlu'nun verdiği bilgiye  göre fiziksel mekanda para ödeme sektörü (walk - in bill payment business) dünyada son 15 yılda hızla büyüyor.

Hedef kilesi orta ve alt gelir grubu. İş modeli büyük sayılar küçük ücretler. Franchise ve zincirlerle büyüyorlar. Dünyada bu işin en büyükleri Western Union, Money Gram, Wall - Mart, Tesco, Carrefoursa global şirketler. Bir de bölgesel yerel şirketler var. Western Union'un yapısına bizde en çok benzeyen kurum faaliyetini bankacılığa doğru genişleten PTT. Ancak PTT bizde bir kamu kuruluşu özelleştirilmesiyle birlikte, piyasa da tam olarak özel sektöre açılmış olacak.

 



Bu haber 2,353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,348 µs