En Sıcak Konular

Yatırımcı nakite koştu

14 Ekim 2019 12:20 tsi
Yatırımcı nakite koştu Yatırımcı, ticaret savaşı, jeopolitik gerilimler ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle küresel krizden bu yana en yüksek hızda nakite geçti.

Yatırımcı nakite koştu

DÜNYA 

Yatırımcı, ticaret savaşı, jeopolitik gerilimler ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle küresel krizden bu yana en yüksek hızda nakite geçti. Son altı ayda güvenli liman olarak görülen para piyasalarına 322 milyar dolar aktı. Nakitte bekleyen fonlar 3.5 trilyon dolara ulaştı.

Son altı ayda para piyasalarına giren fonların toplam büyüklüğü 322 milyar dolar. FactSet ve Bank of America Merrill Lynch verilerine göre güvenli liman olarak görülen para piyasalarında bekleyen fonların toplam büyüklüğü 3.5 trilyon dolara ulaştı. Öte yandan altı ayda yatırımcının 322 milyar doları nakite döndürmesi, son 11 yıldır görülmemiş bir durum. Küresel yatırımcılar en son Lehman Brothers battığında 2008 yılının ikinci yarısında Fed faiz indirimine
gitmesine rağmen para piyasalarına bu hızda giriş yapmıştı.

Yatırımcı jeopolitik ve ekonomik belirsizlik nedeniyle Fed başta olmak üzere tüm dünyada MB’ler faizleri düşürdüğü halde güvenli liman olarak gördüğü nakite koştu. Hisselerden bir haftada 9.8 milyar dolar çıktı Para piyasaları varlıkları Eylül 2009’dan bu yana en yüksek düzewyinde. Verilere göre Nisan dışında her ay nakite kaçış oldu.

Son on haftanın dokuzunda nakit varlıklar yükseldi. Hisse piyasaları ise Çin’le ABD arasında süregelen ticaret savaşları ve ABD’nin bir resesyona doğru gidiyor olduğu gibi endişelerle sıkıntılı dönemlerden geçiyor. Bank of America Merrill Lynch stratejistleri Cuma günü gönderdikleri müşteri notunda EPFR Global verilerine göre sadece 9 Ekim’le biten haftada hisse piyasalarından 9.8 milyar dolar sermayenin çıktığını belirtti. Aynı hafta içinde para piyasalarına giren sermayenin büyüklüğü ise 11.1 milyar dolar. Yatırımcıyı güvenli liman aramaya yönelten en önemli konular ABD-Çin ticaret savaşları, Brexit, Trump’ın azledilmesi için başlatılan soruşturma ve resesyon endişeleri.

‘O para hisselere geri döner’ diyen uzmanlar var Yatırım danışmanlığı veren Prudential Financial şef stratejisti Quincy Krosby nakite akışın ‘ortalık durulduğunda’ tekrar hisse piyasalarına dönebileceğine işaret ediyor ve şöyle konuşuyor: “Para piyasalarına para akışını pozitif olarak da görebilirsiniz. Çünkü aslında pazar stabilize olduğunda ve ticaret savaşlarında bir rahatlama olduğunda bu para tekrar hisse piyasalarına gidecektir.”

Öte yandan BofaML stratejistleri de şu anda ABD’nin 30 yıllık devlet tahvillerini rekor düşük getiriyle ihraç etmesi ve Yunanistan’da negatif getirili tahvil ihraç edilmesi gibi gelişmeler, küresel bir resesyonu geciktiriyor. Bu nedenle banka hisse piyasalarında performansın bir süre daha bu politikalarla yukarı yönlü olacağını öngördüğünü belirtiyor.

Fed piyasayı nakitle sakinleştirmeye çalışacak

ABD Merkez Bankası da bir nakit sıkışıklığını önlemek 15 Ekim’den itibaren 60 milyar dolarlık hazine tahvili alımı yapacağını açıkladı. Fed Başkanı Jerome Powell salı günü yaptığı açıklamada “Gecelik repo piyasasında yaşanan ani bozulmanın tekrarlanmasını engellemek için, kısa bir süre sonra kısa vadeli ABD tahvili alımlarına tekrar başlayacaklarını” açıklamıştı. Fakat bilançosu 4 trilyon dolara ulaşan Fed’in hareket alanı çok geniş değil, dolayısıyla bu parasal genişleme hamlesinin piyasaya etkisinin sınırlı olacağı öngörülüyor.


Bu haber 963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,968 µs