En Sıcak Konular

Şirket evliliklerine küresel belirsizlik engeli

22 Ekim 2019 08:39 tsi
Şirket evliliklerine küresel belirsizlik engeli Küresel ekonomideki belirsizlikler ve resesyon endişeleriyle şirket birleşme ve satın almalarının 2020’de 700 milyar dolar düşüşle 2.8 trilyon dolardan 2.1 trilyon dolara gerilemesi öngörülüyor.

Şirket evliliklerine küresel belirsizlik engeli

DÜNYA 

Küresel ekonomideki belirsizlikler ve resesyon endişeleriyle şirket birleşme ve satın almalarının 2020’de 700 milyar dolar düşüşle 2.8 trilyon dolardan 2.1 trilyon dolara gerilemesi öngörülüyor.

Baker McKenzie ve Oxford Economics tarafından hazırlanan rapora göre, makro ekonomik ve jeopolitik belirsizlikler halka arz faaliyetlerini 2019’da olduğu gibi 2020’de de yavaşlatmaya devam edecek. Rapor küresel satın alma ve birleşmelerin toplam büyüklüğünün 2020’de, 2019’daki 2.8 trilyon düzeyinden 700 milyar dolar düşüşle 2.1 trilyona gerileyeceğini öngörüyor. Anlaşma ve halka arz faaliyetlerinin düşmesinin en önemli iki nedeni olarak "hisse piyasalarındaki volatilite ve ekonomideki türbülanslar" gösteriliyor. ABD ekonomisinin Avrupa ve Asya’ya görece daha iyi olması ülkeyi satınalma ve birleşmelerde daha güçlü kıldı. Bu yılki en büyük hacimli işlemler Walt Disney'in 84 milyar dolara Century Fox’u, DowDuPont'un 40 milyar dolara Dow Inc’i alması oldu.

Raporda anlaşma ve halka arz faaliyetlerinin 2020’de ABD ve Doğu Asya dışındaki bölgelerde, düşmesinin en önemli nedeni başta hisse piyasalarındaki volatilite ve küresel ekonomideki türbülanslar olarak gösteriliyor. Öte yandan ABD’deki gevşek finansman koşulları, vergi muafiyetlerinin öncü etkileri ve ABD ekonomisinin Avrupa ve Asya’ya görece daha güçlü olması ülkeyi satınalma ve birleşmelerde istisnalardan biri yapıyor. Bu yıl gerçekleşen büyük halka arz, satınalma ve birleşmelerden bazıları ise şöyle: Walt Disney’in 84 milyar dolara Century Fox’u satınalması, DowDuPont’tan Dow Inc’in 40 milyar dolarlık spin-off ’u ve 8.1 milyar dolarlık Uber ilk halka arzı.

Raporda Kuzey Amerika bölgesindeki birleşme ve satınalmalarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 8 azaldığı, 2020’de ise başkanlık seçimlerinin anlaşmaları beklemeye alacağı öngörülüyor ve 2019’daki 1.5 trilyon dolar düzeyinden 1.15 trilyon dolara gerilemesi bekleniyor. Rapora göre Avrupa’da ise bu yıl 557 milyar dolar olması beklenen birleşme ve satınalmalar 2020’de 427 milyar dolara gerileyecek. Avrupa’daki zayıflamanın en önemli nedenlerinden biri ise Almanya sanayisindeki yavaşlama ve Brexit belirsizliği olarak görülüyor. Öte yandan rekabet otoritelerinin bazı büyük anlaşmaları engellemesi de Avrupa’daki birleşme ve satınalmaları gölgeleyen başka bir etken.

Ortadoğu ve Afrika’da düşüş yüzde 25’in üzerinde

Asya Pasifik ve Latin Amerika’da da 2019’dan 2020’ye şirket birleşme ve satınalmalarında düşüş öngörülüyor. Ortadoğu ve Afrika’da da 2019 yılında 60 milyar doların üzerinde satınalma ve birleşmelerin 2020 yılında 30 milyar doların altına düşerek yüzde 25’in üzerinde bir düşüş kaydetmesi bekleniyor.

Aramco halka arzı olsa bile yüzde 23’lük düşüş

İlk halka arz (IPO) faaliyetlerinde de benzer bir aşağı yönlü trend öngören rapora göre Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco’nun planlanan halka arzı gerçekleştiği takdirde Ortadoğu halka arzın istisnai bölgesi olacak. Aramco halka arzı gerçekleşse bile, 2019 yılına göre bir düşüş öngörülüyor. küresel IPO faliyetlerinin 2019’daki 152 milyar dolardan 2020’de 215 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu da yüzde 23’lük bir düşüş anlamına geliyor.


Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,506 µs