En Sıcak Konular

Aramco’nun dev halka arzı 2 trilyon doları bulamayabilir

30 Ekim 2019 09:12 tsi
Aramco’nun dev halka arzı 2 trilyon doları bulamayabilir Suudi Arabistan’ın dev petrol üreticisi şirketi Aramco’nun üç yıldır ertelenen halka arzının 3 Kasım’da yapılacağı öne sürüldü. Ancak halka arzın, 2 trilyon dolarlık beklentiye ulaşamayacağı öngörülüyor.

Aramco’nun dev halka arzı 2 trilyon doları bulamayabilir

DÜNYA 

Suudi Arabistan’ın dev petrol üreticisi şirketi Aramco’nun üç yıldır ertelenen halka arzının 3 Kasım’da yapılacağı öne sürüldü. Ancak halka arzın, 2 trilyon dolarlık beklentiye ulaşamayacağı öngörülüyor.

Suudi Arabistan’ın dev petrol üreticisi şirketi Aramco’nun üç yıldır ertelenen halka arzının 3 Kasım’da yapılacağı öne sürüldü. Ancak halka arzın, düşen petrol fiyatları ve Suudi Arabistan’ın fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma politikaları nedeniyle 2 trilyon dolara ulaşamayacağı öngörülüyor. Halka arz sürecinde JPMorgan ve Goldman Sachs gibi dev yatırım bankaları çalışıyor. Batılı bankacılar arz gelirinin 1.2 -1.5 trilyon dolar olmasını daha gerçekçi buluyor. Dünyanın en büyük petrol üreticisi Saudi Aramco’nun halka arzının Kasım’da olacağı öne sürüldü. Batılı basında ve Suudi basınında farklı tarihlerin yer aldığı halka arzın büyüklüğünün düşen petrol fiyatları nedeniyle 2 trilyon dolara ulaşamamasından endişe ediliyor.

Suudi Arabistan’ın dev petrol üreticisi şirketi Aramco’nun üç yıldır beklenen ve ertelenen halka arzının (IPO) bu yıl 3 Kasım’da yapılacağı öne sürüldü. Öte yandan Suudi basınında tarih 4 Aralık olarak duyuruldu. Halka arzın düşen petrol fiyatları ve Suudi Arabistan’ın fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma politikaları nedeniyle 2 trilyon dolara ulaşamayacağı öngörülüyor.

Zayıf petrol fiyatları ve fosil yakıtlarla ilgili yatırım politikalarındaki değişiklikler gibi etkenlerle bir çok kez ertelenen, son olarak geçen ay Aramco’nun iki üretim tesisine yapılan drone saldırılarıyla ertelenmek zorunda kalan halka arza ilişkin Reuters’a konuşan konuya yakın kaynaklar IPO’nun Suudi Arabistan’ın Tadawul Borsası’nda olacağını söyledi. Suudi televizyon kanalı AlArabiya dün son dakika olarak duyurduğu haberinde yatırımcı başvurularının 4 Aralık’ta başlayacağını belirtirken, haberde hisselerin işlem göreceği ilk fiyatın 17 Kasım’da duyurulacağını belirtti.

Düşen petrol fiyatları da yardımcı olmuyor

Aramco’nun halka arzına petrol fiyatları hiç de yardımcı olmuyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2020’de petrol piyasalarında arz fazlası olacağını öngördüğünü açıkladı ve açıklamanın ardından petrol fiyatları yüzde 2 düştü. Brent petrol yüzde 0.86 düşüşle 61.04 dolardan işlem görürken dün gün içinde 60.79 dolara kadar geriledi. Batı Teksas Petrolü (WTI) ise yüzde 2 düşüşle 54.73 dolara kadar indi.

Singapur Uluslararası Enerji Haftası’nda konuşan IEA enerji piyasaları ve güvenliğinden sorumlu direktörü Kisuke Sadamori “Genel olarak 2020’de arzın güçlü şekilde devam ettiğini göreceğiz. Eğer birşeyler değişmezse talepte ciddi bir artış veya küresel büyümede ciddi bir iyileşme olmadıkça petrol piyasası arz fazlası görecek” dedi. küresel petrol talebi öngörüsünü 2019 ve sonrası için düşürmeye devam etmiş ve son raporunda küresel petrol talebini 1.1 milyon varil/gün’e revize etmişti. 2020 için öngörüsünü 100 milyon varil düşürerek 1.3 milyon varil/gün’e çekmişti. Talepteki düşüş ise petrol fiyatlarının 60 bandının üzerine çıkamayacağı bir yıla işaret ediyor.

EKONOMİK DÖNÜŞÜMÜN EN ÖNEMLİ ADIMI

Kral Muhammed Bin Salman, dünyanın en büyük petrol üreticisinin halka arz edileceğini üç yıl önce duyurmuştu. Devlete ait Aramco’nun kısmen özelleştirilmesi Kral Bin Salman’ın kraliyetin ekonomisini dönüştürmek konusundaki stratejilerinin en önemli adımlarından birini oluşturuyor.

Tarihin en büyük halka arzlarından biri olması beklenen ve hisselerinin yüzde 1 ila 2’sinin halka arz edileceği öngörülen Aramco IPO’sunun 20 milyar dolar büyüklüğünde olması bekleniyor. Bu da şirketin değerini 2 trilyon dolara çıkartabilir. Fakat Suudi Arabistan’ın ülke ekonomisinin petrole bağımlılığını azaltma yönündeki faaliyetleri nedeniyle bazı finansçılar ve sektör uzmanları petrol fiyatlarının baskılanacağını ve halka arzda hisse değerini aşağı yönlü etkileyebileceği yorumları yapıyor.

2 TRİLYON DOLAR GERÇEKÇİ BULUNMUYOR

JPMorgan ve Goldman Sachs gibi dev yatırım bankaları halka arz sürecinde çalışıyor. Financial Times’ın kendi kaynaklarına dayandırdığı habere göre ise 2018 yılında 111 milyar dolar net gelir elde eden Saudi Aramco’nun BP ve ExxonMobil gibi üreticilerle rakip olacağı halka arzda şirketin yüzde 3’ü halka arzda satışa çıkabilir. Şirketin bu halka arzla 2 trilyon dolar değere ulaşmasının gerçekçi olmadığını düşünen batılı bankacılar 1.2 - 1.5 trilyon doların daha gerçekçi bir öngörü olduğunu belirtiyor.

Rus fonlar ilgileniyor Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Direktörü Kirill Dmitriev gazetecilere yaptığı açıklamada Aramco IPO’su ile ilgilenen birkaç Rus emeklilik fonu olduğunu belirtti ve “Ayrıca Çinli büyük kuruluşların bulunduğu RusÇin fonumuzdan da halka arzla ilgilendikleri yönünde işaretler alıyoruz” diye konuştu. ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’daki petrol tesislerinin korunması için askeri varlığını artırmaya karar vermiş olsa da, saldırılar ve petrol fiyatlarının baskılandığı bir dönemde olunması nedeniyle ABD için Aramco’ya yatırım yapmak giderek daha riskli bir seçenek oluyor. Riyad’ın üç yıldır beklenen halka arz için aralarında devlet varlık fonlarının da bulunduğu büyük kurumsal yatırımcılarla görüştüğü, hatta 2017 yılında Ritz-Carlton’da yolsuzluk soruşturması kapsamında göz altında tutulan varlıklı Suudi ailelere bile baskı yaptığı öne sürülüyor.


Bu haber 979 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,350 µs