En Sıcak Konular

Çalık, Gürcistan’da 50 MW’lık santral yapacak

4 Kasım 2019 08:56 tsi
Çalık, Gürcistan’da 50 MW’lık santral yapacak Çalık Enerji'nin, Gürcistan’ın Nigoza kentindeki yapacağı 50 MW’lık rüzgar enerjisi santrali onay çıktı.

Çalık, Gürcistan’da 50 MW’lık santral yapacak

DÜNYA 

Çalık Enerji'nin, Gürcistan’ın Nigoza kentindeki yapacağı 50 MW’lık rüzgar enerjisi santrali onay çıktı.

Türk enerji şirketleri, ülke toprakları dışında en çok yatırımı komşumuz Gürcistan’a gerçekleştirdi. Gürcistan’ın enerji piyasasında attığı liberal adımlar sayesinde Anadolu Grubu, Enka, Ağaoğlu gibi şirketlerin art arda yatırım yaptığı ülkede Çalık Holding de birkaç yıldır önemli adımlar atıyordu. Türkmenistan’dan Libya’ya geniş bir coğrafyada yatırımları bulunan Çalık Holding’e ait Çalık Enerji, Gürcistan’da 230 MW’lık Gardabani Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’ni 2015’te devreye girdi. Ülke elektriğinin yüzde 8’ini tek başına karşılayan bu projenin ardından Çalık, 2017’de ise 2 projeyi daha yakın takibe almıştı.

İlk kez DÜNYA Gazetesi’nin duyurduğu kurulu gücü toplam 120-160 MW arasında değişecek iki farklı rüzgar enerjisi projesi için 200 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi düzenlenmişti.

Santrallerden biri olan 100120 MW’lık proje Imereti bölgesinde yer alacaktı. Diğeri ise Nigoza'da yapılacak 50 MW’lık bir rüzgar santraliydi. İşte bu projelerden biri olan Nigoza’daki santral için düğmeye basıldı. Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Natia Turnava, geçtiğimiz hafta yapılan hükümet toplantısından Nigoza’ya yapılacak yeni rüzgar santrali inşa için açıklamalarda bulundu.

HÜKÜMET ONAY VERDİ

Gürcü Bakan Natia Turnava, “Hükümet toplantısında yeni bir rüzgar santralinin geliştirilmesi ve inşaası onaylandı. Bu santral 200 milyon KWh'lik elektrik üretecek. Yerel kaynaklarımızın yanı sıra yeşil enerjiye yönelik bu adım, sektörün çeşitlenmesi için de önemli” dedi. Nigoza projesinin başarıyla geliştirileceğini anlatan Gürcü Bakan, “Artık yenilenebilir enerji projelerini uzatma lüksüne sahip değiliz. Çünkü talep, ithalat ve açık artıyor. Hidro veya rüzgar projeleri geliştirmek için her türlü çabayı göstermeliyiz. Projeye ciddi bir yatırımcı olan Türk şirketi Çalık Holding ilgi duyduğunu belirtmek isteriz” diye konuştu. Çalık Holding, güneş ve rüzgara dayalı projelerde de öne çıkıyor. Amasya’nın Taşova kentinde 5 MW’lık güneş panelini 2018’de devreye alan Çalık Enerji, Erzurum, Çorum, Ankara’da bu alanda yatırımlara sahip. Rüzgara yönelik ise Çalık’ın portföyünde 32 MW’lık İzmir-Sarpıncık santrali var.

BITCOIN’E PARA YATIRMIŞTI

Hatırlanacağı gibi Çalık Holding, Gürcistan'da sanal para birimi Bitcoin için de önemli bir projede yer almıştı. Ortakları arasında Çalık Holding'in de bulunduğu 6 milyar dolarlık Gürcistan merkezli Georgia Co-Investmend Fund (GCF), 2014'te Bitcoin ağının en önemli altyapı şirketlerinden Bitfury'ye 10 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklamıştı. Girişim sermayesi fonu GCF'nin ortakları arasında Çalık Holding'in yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dhabi Group ve Ras Al-Khaimah Investment, Azerbaycan devlet petrol fonu, Kazakistan iştiraki Batumi Industrial Holdings şirketleri ve fonları bulunuyor.

BitFury özellikle Bitcoin ekosistemine yönelik ürettiği server bilgisayarlar, işlemciler ve veri merkezleri ile tanınıyor.


Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,560 µs