En Sıcak Konular

Doğalgaz fiyatları 5 yıl baskı altında

4 Kasım 2019 08:56 tsi
Doğalgaz fiyatları 5 yıl baskı altında Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynaklar Direktörü Sohbet Karbuz “Bugün çizilen projeksiyonlar doğalgaz fiyatlarının en azından önümüzdeki üç-beş yıl içerisinde artmayacağını, ciddi baskı altında tutulacağını gösteriyor” dedi.

Doğalgaz fiyatları 5 yıl baskı altında

DÜNYA 

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynaklar Direktörü Sohbet Karbuz “Bugün çizilen projeksiyonlar doğalgaz fiyatlarının en azından önümüzdeki üç-beş yıl içerisinde artmayacağını, ciddi baskı altında tutulacağını gösteriyor” dedi.

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynaklar Direktörü Sohbet Karbuz, “Petrol fiyatlarının seyri üzerinde makro etkilerin daha ön plana çıkması, piyasanın talep tarafını ön plana çıkarttı. Yani talep artış hızında eskiye nazaran çok daha yavaş bir periyoda gireceğiz. Bu da arz fazlasını ortaya çıkartacak” dedi. Karbuz, küresel petrol ve doğalgaz piyasalarının bugünü ile geleceğe dair değerlendirmelerini anlattı. Enerji Günlüğü’ne anlattı. OPEC üyelerinin günlük petrol üretimi 30 milyon varilin altına inmesine rağmen petrol fiyatlarının gerilediğine dikkat çekti.

Petrolde arz fazlası sürecek

Özellikle 2020 yılına yönelik arz fazlalığı beklentisini piyasanın bu sene bir şekilde fiyatladığını kaydeden Karbuz “Yani normal arz talep dengelerine baktığımız zaman, bugünkü şartlara daha negatif bir şekilde etki yapabilecek bir değişim olmadığı sürece beklenti arz fazlasının önümüzdeki yıl da devam edeceği şeklinde” diye konuştu.

Gaz fiyatları petrolden kopuyor

Doğalgazda da bir arz fazlasının söz konusu olduğunu kaydeden Sohbet Karbuz, bunun özellikle sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) piyasasında daha çok öne çıktığının altını çizdi. Arz fazlasının LNG fiyatlarıyla normal boru hattı gazı fiyatlarının ayrışmasına da neden olduğunu kaydeden Karbuz, “Çünkü LNG fiyatları normalde petrol fiyatlarını takip ederdi. Fakat geçtiğimiz aylarda LNG kendi piyasasının dinamiklerini takip eder bir duruma geldi. Petrol endeksli fiyat hafif yukarı çıkarken veya yatay seyrederken LNG fiyatlarında aşağı doğru iniş gözüküyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ucuzlama Türkiye’nin lehine ama...

Doğalgaz fiyatlarındaki gelişmelerin Türkiye’yi nasıl etkileyeceği sorusu üzerine “Uluslararası piyasalarda gaz fiyatlarının düşmesi tabii bizim de lehimize. Ama bizim petrole endeksli uzun vadeli kontratlarımız olduğundan dolayı HUB endeksli fiyatlarla karşılaştırıldığında, en azından şimdilik pek de cazip bir şey yok” dedi. Karbuz şöyle devam etti: “Türkiye’nin yapması gereken yeni kontrat döneminde veya mevcut kontratlarda revizyon gündeme geldiğinde Japonya ve Avrupa Birliği’nin yaptığı gibi, gazın ( boru gazı) nihai teslim noktasının kontratlardan çıkartılmasını sağlamak. Bunu yapabilecek miyiz ki yapmamız lazım, en azından yüzde 100 petrole endeksli fiyatlar yerine başka formüller bulmamız gerekir diye düşünüyorum.”

Boru gazı kontratlarından nihai teslimat noktası çıkarıldığı anda alıcının reexport, yani aldığı gazı üçüncü taraflara satma imkanı elde edeceğine dikkat çeken Sohbet Karbuz “Tabii böylesi bir durum sürekli ağızlarımızda dolaşan gaz HUB’ı olma konusunda Türkiye’yi belli bir noktaya getirir, elini güçlendirir” dedi.

Rus boru gazı LNG ile rekabette

Avrupa’nın Norveç’ten yaptığı gaz ithalatının ileride düşeceğini, Cezayir’deki gelişmelerin belirsizliğini koruduğunu ifade eden Sohbet Karbuz şöyle dedi: “Burada Rusya ve Gazprom’un boru hattı gazıyla LNG bir şekilde, birbirleriyle mücadeleye girecek. Eğer Ruslar’ın amaçları, özellikle Gazprom CEO’ sunun söylediği gibi, her ne pahasına olursa olsun Avrupa pazarındaki payını korumak ise fiyatları LNG ile rekabet edilebilir bir düzeye gerileyecektir.”

Fiyatlamada yeni döneme geçiliyor

Sohbet Karbuz, geçmişten bu yana daha çok petrole endeksli uzun dönemli kontratlarla fiyat belirlemeyi tercih eden Rus doğalgaz devi Gazprom’un, yeni şartların da dayatmasıyla yavaş yavaş HUB fiyatlamasına geçmeye başladığına dikkat çekti. Karbuz, “Bugün çizilen projeksiyonlar doğalgaz fiyatlarının en azından önümüzdeki üç-beş yıl içerisinde artmayacağını, ciddi baskı altında tutulacağını gösteriyor” dedi.


Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,254 µs