En Sıcak Konular

KOBİ’ler 'bi tıkla' sınırları aşıyor

5 Kasım 2019 08:29 tsi
KOBİ’ler 'bi tıkla' sınırları aşıyor KOBİ’ler ihracatın kolay yolunu keşfetti,sosyal ticareti sınır ötesine taşıdı. Facebook platformlarında işletmeci hesabı açan KOBİ’lerin yüzde 89’u yurtdışına açılırken, müşterileri ülke nufüsunu aştı, dünyaçapında 135 milyon kişiye ulaştı.

KOBİ’ler 'bi tıkla' sınırları aşıyor

DÜNYA 

KOBİ’ler ihracatın kolay yolunu keşfetti,sosyal ticareti sınır ötesine taşıdı. Facebook platformlarında işletmeci hesabı açan KOBİ’lerin yüzde 89’u yurtdışına açılırken, müşterileri ülke nufüsunu aştı, dünyaçapında 135 milyon kişiye ulaştı.

 KOBİ’ler e-ticaretin kolay yollarında biri olan, son yıllarda trend haline gelen sosyal ticaretle işlerini büyütüyor. Tüketiciler artık Instagram ya da Facebook’ta gördüğü reklamlardan etkileniyor ve bu platformlardan alışverişi tercih ediyor. Facebook’ta işletmeci olarak yer alan 1.7 milyon yerli şirketin yüzde 90'ı bu platformlar aracılığıyla yeni müşteriler buluyor, yüzde 87'si bu platformlar sayesinde satışlarını artırıyor. Bu yolla sağlanan ticaret hacmi 15 milyara yaklaştı. Bunun yaklaşık yüzde 50’sini İstanbul ve Ankara oluşturuyor. Son bir yılda Facebook’a reklam veren KOBİ’ler bunun karşılığı olarak kişi başı 670 TL alışveriş hacmi yarattı.

KOBİ’ler e-ticaretin kolay yollarında biri olan, son yıllarda trend haline gelen sosyal ticaretle işlerini büyütüyor. Tüketiciler artık Instagram ya da Facebook’ta gördüğü reklamlardan etkileniyorve bu platformlardan alışverişi tercih ediyor. Amazon, ebay, etsy gibi pazar yeri platformlarının yanında Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi sosyal medya platformları da şirketlerin satışlarını artırıyor. Çeşitli ülkelerde e-ticaret yatırımları, kendi platformlariyla e-ihracat yapmak derken bir süredir ihracatı dijitalleştiren Türk şirketlerin en son ayağı da sosyal medya, sosyal ticaret oldu. Facebook platformlarında işletmeci hesabı olan KOBİ'ler, Türk nüfusunun yaklaşık 1.7 katına karşılık gelen dünyanın dört bir yanından 135 milyondan fazla kişiye ulaştı.

Facebook Türkiye, Deloitte işbirliğiyle yaptığı Facebook platformlarının kullanımı ile büyüyen işletmelerin, Türkiye’deki ekonomik aktiviteleri ve istihdamı nasıl etkilediğini incelediği araştırmayı DÜNYA ile paylaştı. Dünya genelinde 2016'da nüfusun yüzde 63’ü mobil telefon sahibiydi, bu yıl bu oranın yüzde 67’ye çıkarak, 2.7 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Mobil cihaz ve akıllı telefon kullanım oranlarının yanında sosyal medya etkileşim oranlarının da ciddi yükselişi, sosyal ticareti gündeme getirdi. Aslında e-ticaretin bir uzantısı olan sosyal ticaret bugün en basit haliyle, e-ticaret işlemleri için sosyal ağların kullanımı anlamına geliyor.

Facebook’ta işletmeci olarak yer alan 1.7 milyon yerli KOBİ, sosyal medyanın gücünü erken keşfetti. İşletmelerin, yüzde 90'ı Facebook platformları aracılığıyla yeni müşteriler bulurken, yüzde 87'si, Facebook platformları sayesinde satışlarını artırdı. KOBİ’ler, Facebook platformları Türkiye’de yaklaşık 15 milyar TL’lik ticaret hacmi yarattı. Bu hacmin yüzde 50’sini İstanbul ve Ankara yaklaşık oluşturuyor, Türkiye'deki diğer bölgeler ise kalan etkiyi paylaşıyor. Son bir yılda Facebook’a reklam veren KOBİ’lere reklamlar ortalama 670 TL alışveriş olarak dönerken, Türkiye’de Facebook platformlarıyla aracılığıyla tetiklenen doğrudan tüketici harcaması 6.3 milyar TL’yi aştı.

Tüketicilerin %40’ının alışveriş kararını Facebook etkiliyor

Facebook, Instagram, WhatsApp ve Facebook Messenger’ın aralarında bulunduğu Facebook platformlarının işletmelerin satış ve pazarlama yetkinliklerini geliştirerek, sınır ötesi müşterilere ulaşmalarına yardım ederek ve dijitalleşmeyle verimliliğin artmasını sağladığını belirten Facebook Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş, İşletmeler, yeni müşterilerini bulmak, onların dikkatini çekmek ve iş hedeflerine ulaşmak için Facebook platformlarından giderek daha fazla faydalandığını belirtti. Şu anda, dünyanın dört bir yanından 80 milyondan fazla küçük işletme, bir Facebook işletme sayfasına sahip olduğunu dile getiren Matraş, “Bu işletmelerin birçoğu, markalarını platformumuz üzerinden oluşturuyor.

Türkiye’de de durum farklı değil. Facebook, Türkiye'deki her ölçekten işletme için en verimli pazarlama platformu ve medya tercihi. işletmelerin sadece Türkiye’deki insanlarla değil, dünyanın dört bir yanındaki potansiyel müşterilerle de bağlantı kurmalarına yardımcı oluyoruz. Platformlarımız aracılığıyla, işletmeler dünyanın her yerindeki farklı müşterilere erişebiliyor” diye konuştu. Sosyal medya kullanan şirketlerin yüzde 93'ü, müşterilere ulaşmak ve iş içeriklerini onlarla paylaşmak için Facebook platformlarını kullandığını ifade eden Matraş, Bu işletmelerin yüzde 89’u ise, platformlarımız sayesinde ürün veya hizmetlerini diğer şehir veya ülkelerde satabildiğini ifade etti. Başarılı reklam kampanyaları tüketici harcamalarına dönüşerek işletmelere geri dönüş sağladığını kaydeden Matraş, tüketicilerin yüzde 40'ı Facebook platformlarında yer alan bir reklam veya tanıtımı gördükten sonra ürün ya da hizmet satın aldığını ve kullanıcı başına Facebook platformlarında tetiklenen ortalama harcama tutarı son 12 ayda 670 TL olduğunu söyledi.

Facebook platformları şirketlerin küresel çapta müşteri bulmalarına yardımcı olduğunun altını çizen Matraş, “Coğrafi engelleri kaldırarak sınır ötesi ticaret fırsatlarıyla işletmelerin vizyonunu etkiliyor. Sosyal medya kullanan Türk işletmelerinin yüzde 91'i, Facebook platformlarının, erişilmesi zor bölgelerdeki müşterilere ulaşmalarına yardımcı olduğunu söylüyor"dedi.

Facebook'taki işletmelerin %91’i istihdam artırıyor

"Bunun yanında Türkiye’de platformlarımızı kullanan insanların yüzde 80’i ise bu platformlar aracılığıyla en az bir KOBİ ile bağlantı halinde" deyin Matraş, işletmelerin yüzde 91’i Facebook platformları yardımıyla daha güçlü olduklarını söyleyerek,şunları anlattı: “Uzun süredir Türkiye’de yatırımlarımızı artırarak ülkemizde oluşturduğumuz pozitif ekonomik etkiyi artırmak için çalışıyoruz. Sayılara baktığımızda, şimdiye kadar başarılı olduğumuzu görüyoruz.

İşletmelerin yüzde 91’i ise, platformlarımıza katıldıktan sonra talep artışı nedeniyle daha fazla çalışan istihdam edebildiğini belirtiyor. Platformlarımız aynı zamanda işletmeleri de mobil üzerinden potansiyel müşterileriyle bir araya getiriyor. İnsanlar, platformlarımızda diğer tüm mobil servislerde geçirdikleri zamanın toplamından daha fazla zaman geçiriyor. Türkiye’deki yolculuğumuzun henüz başındayız. İlerleyen dönemde, yapacağımız yatırımlar ve çalışmalarımız aracılığıyla platformlarımızı kullanarak hedeflerine ve küresel pazarlara ulaşan işletmelerin sayısını artırmak en büyük hedeflerimizden biri.”

Reklam yatırımının 60 katı ciro elde etti

Facebook’un sınır ötesi müşteri sağladığı işletmelerden biri olan 2013 yılında sadece 2 genç kurucu ortağın çalıştığı Teknasyon, şu anda 200 çalışana ulaşmış. İşletme şu an 150 ülkede 49 dilde 80 milyon müşteriye hizmet veriyor. İznik Works'ün kurucusu İsmail Akşahin ise satışlarının yüzde 80'inin Instagram, Facebook ve Whatsapp üzerinden yurtdışına gerçekleştirildiğini ifade ediyor. Koçtaş’ ise Facebook kampanyalarından kazanan şirketlerden biri.

Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip, “Kasım-Aralık 2018’de yaptığımız Facebook kampanyalarımız ile etkileşime geçen müşterilerimiz ve aynı tarihlerde dijitalden ve mağazadan alışveriş yapan Koçtaş Kartlı müşterilerimizin analizini yaptık. Sonuçlara baktığımızda, yaptığımız reklam yatırımının tam 60 katı ciro elde ettiğimizi gördük. Bu cironun yüzde 70’i mağazalarımızdan yüzde 30’u ise online satış kanallarımızdan gerçekleşti. Bu kampanyamızla, Facebook’un dünya çapında Türkiye’den yayınlanan ilk ve tek başarı hikâyesi olduk. Facebook’a çok benzer bir çalışmayı da Google ile gerçekleştirdik. Oracle ile yaptığımız işbirliği sayesinde Facebook ve Instagram’da farklı görsellerle tekrar hedefledik. Sonuç olarak reklam yatırımımızın 19 katı gelir elde ettik” diye konuştu.

2021’de sosyal ticaret 166 milyar dolar olacak

Technavio’nun Küresel Sosyal Ticaret Pazarı 2017-2021 raporuna göre pazarın 2021 yılına kadar yıllık yüzde 34 büyüyerek yaklaşık 166 milyar dolara erişeceği öngörülüyor. Markalar, sosyal medya pazarlamasında tercihlerini bu doğrultuda belirliyor. %94 oranıyla Facebook sosyal platformlar arasında ilk tercih olurken, onu %68 ile Twitter, %56 ile LinkedIn, %54 ile Instagram, %45 ile YouTube, %30 ile Pinterest takip ediyor. Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde toplam sosyal ticaret büyüklüğü 2011’de 5 milyar dolarken, 2016 yılında 50 milyar dolara çıktı. Sosyal medya reklamları ise son zamanlarda yükselişe geçerek dijital reklamlar içerisindeki payını 2013’teki yüzde 23 seviyesinden 2017’de yüzde 35’e çıkardı.

Sosyal medyadaki yorumlar alışverişi etkiliyor

Statista’nın verilerine göre dünya genelinde internetten alışveriş yapanların yüzde 45’i sosyal medyadaki yorumlar, ürün değerlendirmeleri ve geribildirimlerden etkilendiğini belirtiyor. Türkiye ise yüzde 56 ile dünyada 8. sırada yer alıyor. Sosyal ağlar özellikle genç tüketiciler üzerinde etkili oluyor. 16-24 yaş arası sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 25’i, 25-34 yaş arası kullanıcıların ise yüzde 23’ü bir markanın/ürünün sosyal medyada beğenildiğini ya da desteklendiğini görmenin kendilerini satın almaya teşvik ettiğini belirtiyor.



Bu haber 1,473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,942 µs