En Sıcak Konular

Döviz getiren lojistik sektörü ayrıcalık bekliyor

6 Kasım 2019 09:10 tsi
Döviz getiren lojistik sektörü ayrıcalık bekliyor Irmaklar Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Irmak, dünya piyasalarında daha etkin rekabet edebilmesi için lojistik sektörünün desteklenmesi gerektiğini ifade ederek,“Ayrıcalıkların tanınması ile sektörün kazancı, devletin kazancı olacaktır” dedi.

Döviz getiren lojistik sektörü ayrıcalık bekliyor

DÜNYA 

Irmaklar Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Irmak, dünya piyasalarında daha etkin rekabet edebilmesi için lojistik sektörünün desteklenmesi gerektiğini ifade ederek,“Ayrıcalıkların tanınması ile sektörün kazancı, devletin kazancı olacaktır” dedi.

Turizmden sonra Türkiye’ye en çok döviz getiren lojistik sektörünün hak ettiği değeri görmediğini söyleyen Irmaklar Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Irmak, dünya piyasalarında daha etkin rekabet edebilmesi için Lojistik sektörünün desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Birçok sınır kapısında ÖTV’siz yakıt desteği bulunurken özellikle Habur kapısı gibi yoğun kullanılan bazı sınır kapılarında vergi indirimi sağlanmadığını belirten Irmak şunları kaydetti: “Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalara ayrıcalıkların tanınması ile sektörün kazancı, devletin kazancı olacaktır.”

Sürekli yenilik isteyen lojistik sektöründe, firmaların kendi öz güçleri ile yatırım ve faaliyetlerini yürüttüğünü, Türkiye ekonomisinin önemli yapı taşlarından olan lojistik sektörünün yeterince desteklenmediğini belirten Irmak, tüm zorluklara rağmen en iyi şekilde hizmet verdiklerini kaydetti.

Irmak, “Maliyetlerimiz geçen yıla oranla çok yükseldi. Avrupa’ya çalışan firmalar bir nebze de olsa sektörde kar sağlıyor. Fakat diğer bölge ve kıtalara çalışan firmalar kar elde edemiyor, dolayısıyla filoların yenilmesi için gerekli yatırımları yapamıyorlar. Bu durum onları rakiplerine oranla zayıf duruma düşürüyor. Firmalar faaliyetlerini yürütebilmek için finansmana erişmekte zorluk yaşıyor. Özellikle döviz artışından sonra döviz geliri olmayan firmalara, döviz kredisi kullanma imkânı kaldırıldı. Kredi faiz oranlarının yüksek olması firmaları etkiledi. Ancak tüm bu durumlara rağmen firmalar banka kredilerini düzenli ödüyor” dedi.

Lojistik sektöründe rekabetin temelini alt yapının oluşturduğunu ve iyi araç filolarına sahip olunması gerektiğini söyleyen Irmak, soğuk hava zincirinin korunabilmesi için de iyi depoların oluşturulmasının önemini vurguladı. Irmak, “Özellikle yeni araç alımlarında kısa süre uygulanan ÖTV ve KDV muafiyetinin geri getirilmesi gerekiyor. İhracatın tüm yükü lojistik sektörünün üzerinde, turizme sağlanan desteklerin lojistik sektörüne de sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ÖTV’siz yakıt desteği ile döviz ülkemizde kalacak”

Sınır kapılarında ihraç ürün taşıyan araçlara verilen ÖTV’den muaf yakıtın taşımacılık ve lojistik sektörü için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Irmak, bu desteğin tüm sınır kapılarında sağlanmasını istedi. Irmak, yoğun kullanılan sınır kapılarında yakıt desteği sağlanmamasının giderleri arttırdığını, lojistik firmalarının işlerinin zorlaştığını söyleyerek, “Birçok ülkede aldığı yakıt için vergi iadesi alamayan uluslararası çalışan firmaların ülkemizde de KDV’yi geri alması çok uzun zaman alıyor. Alacaklar döviz kuru ile birlikte eriyerek zarara dönüşüyor” dedi.

“Vize sorunlarının çözülmesi gerekiyor”
Şoförlere vize almakta kimi zaman zorlandıklarını belirten Irmak, vize sorunlarının aşılması için ilgili kurumların konuya gereken hassasiyeti göstermesi ve vize soruna çözüm bulunması gerektiğini belirtti. Gümrüklerde uzun bekleme sürelerinden de yakınan Irmak, gümrüklerdeki bekleme sorununun karşılıklı gümrüklerimizin olduğu ülkelerle görüşülerek çözülmesini ve gümrüklerdeki mesai ücretlerinin sektöre yansıtılmamasını istedi. Ülkemizin kalkınması için İhracatın büyük önem taşıdığını belirten Irmak, “İhracat ve ticaretimizin artması için komşu ülkeler başta olmak üzere dünya ülkeleri ve özellikle Avrupa ülkeleri ile iyi ilişkiler içinde olmalıyız” ifadelerini kullandı.


Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,732 µs