En Sıcak Konular

Ticaret savaşlarının ortasında Hindistan

6 Kasım 2019 09:13 tsi
Ticaret savaşlarının ortasında Hindistan ABD-Çin ticaret savaşları inişli çıkışlı sürerken, Hindistan, 16 Asya ekonomisinin imzalayacağı ticaret paktında yer almayacağını duyurdu.

Ticaret savaşlarının ortasında Hindistan

DÜNYA 

ABD-Çin ticaret savaşları inişli çıkışlı sürerken, Hindistan, 16 Asya ekonomisinin imzalayacağı ticaret paktında yer almayacağını duyurdu.

ABD-Çin ticaret savaşının devam ettiği bir dönemde Hindistan, 16 Asya ekonomisinin gelecek yıl imzalamayı taahhüt ettiği dev ticaret anlaşmasında olmayacağını açıkladı.

ABD-Çin ticaret savaşında dev nüfusuyla önemli bir ağırlığı olan ülke, pazartesi yaptığı açıklamada 10 ASEAN üye ülkesi ve aralarında Çin’in de olduğu altı büyük ülkenin (Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda) imzalayacağı ticaret paktında olmayacağını duyurdu. Müzakereleri 2013 yılında başlayan Bölgesel Kapsayıcı Ekonomik İşbirliği (RCEP) anlaşmasında Hindistan’ın dev pazarını açmak istememesi en önemli engellerden biri olmaya devam ediyor.

Küresel GSYH’nin neredeyse üçte birini oluşturan ticaret bloğunda olmak istemeyen Hindistan’ın Dışişleri Bakanlığı’ndan Doğu Asya ilişkilerinden sorumlu diplomat Vijay Thakur Singh, Tayland’da gerçekleşen 35. ASEAN Zirvesi’nde Hindistan’ın RCEP anlaşmasına katılmamaya karar verdiğini şu sözlerle duyurdu: “Bu karar hem mevcut küresel durumu hem de anlaşmanın adilliği ve dengesini yansıtıyor. Hindistan’ın anlaşmadaki önemli çıkarlarına ilişkin bazı sorunları hala çözülmedi. Bu şartlar altında anlaşmaya katılmamanın Hindistan için doğru karar olduğuna inanıyoruz. Bölgeyle olan ticaret, yatırım ve insan ilişkilerini güçlendirmeye devam edeceğiz.”

ABD, Hindistan’ı geri istiyor

Öte yandan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ABD’nin Hindistan’la bir ticaret anlaşması imzalanması konusunda çok istekli olduğunu söyledi. ABD, Haziran’da Hindistan’la imzaladığı imtiyazlı ticaret sözleşmesini sonlandırmış, Genelleştirilmiş Tercih Sistemi’nden (GSP) çıkarmıştı. Fakat Ticaret Bakanı Ross salı günü yaptığı açıklamada Hintli yetkililerden bu konuda yeni bir teklif beklediklerini belirterek “Bu teklifi duymak istiyoruz. Umuyoruz bu teklifle sorunlar hallolur. GSP kararı geri dönülemeyecek bir karar değil” dedi.

Çin’den imza öncesi baskı

Bu gelişmelere paralel ABDÇin ticaret savaşı cephesinde haşin bir pazarlık sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğu ‘ilk faz’ anlaşmasının imzalanması öncesinde Çin’in ABD’den 15 Aralık’ta uygulanmaya başlayacak gümrük vergilerini iptal etmesi için baskı yaptığı belirtiliyor. Reuters haberine göre Çinli yetkililerin eylülde başlayan ve 125 milyar dolarlık ürüne etki eden yüzde 15’lik gümrük vergisinin kaldırılması için Washington’a baskı yapıyor. Daha önce başlayan ve 250 milyar dolarlıkmakine ve yarı iletken ithalatına getirilen yüzde 25’lik gümrük vergisinin kaldırılması için de Çin'in baskının sürdüğü belirtiliyor.

ABD'nin Çin'le ticaret açığı eylülde düştü

ABD’nin dış ticaret açığı eylülde 52.5 milyar dolara geriledi. Çin’le olan ikili ticarette ise açık yüzde 3.1 düşüşle 28 milyar dolara geriledi. İthalat 4.4 milyar dolar düşüşle 258.4 milyar dolara, ihracat 1.8 milyar düşüşle 206 milyar dolara geriledi. Petrol ticaretinde ise 1978’den bu yana ilk kez 252 milyon dolar fazla verildi.

Modi: RCEP'e katılmıyoruz

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Tayland tarafından 2020 yılında imzalanacağı duyurulan RCEP anlaşmasının Hindistan'ın endişelerini gidermediğini belirterek "RCEP'e katılmamız mümkün değil" dedi.

Xi'den 'bariyerleri yıkalım' mesajı:

Xi "Küresel ekonominin kalkınmasında karşılaşılan zorlukları hiçbir ülke tek başına çözemez. Birbirimizin elini bırakmamalı, el ele vermeliyiz" dedi.

Standard Chartered: Ticaret savaşının kazananı Tayland

Standard Chartered Varlık Stratejisti Clive McDonell, Washington ve Pekin arasında süren ticaret savaşının en çok kazananının Tayland olduğunu söyledi ve Tayland bahtının yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 6 değerlenmiş olmasının bunun önemli bir kanıtı olduğunu belirtti. McDonnel CNBC’ye yaptığı yazılı açıklamada “Ticaret savaşı Tayland’ın ABD’ye ihraç edilen otomotiv parçaları ve elektronik gibi Japon ürünler için bir imalat merkezi olarak önemini artırdı. Japonya, Tayland’ın en büyük doğrudan yatırımcısı” ifadelerini kullandı. Eylül ayında Tayland ticaret savaşından etkilenen şirketlerin üretimlerini çekmek için bir dizi teşvik açıklamıştı.


Bu haber 918 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,936 µs