En Sıcak Konular

Kaçak ava 3 yıl hapis, 50 bin lira ceza

7 Kasım 2019 08:58 tsi
Kaçak ava 3 yıl hapis, 50 bin lira ceza Balık varlığının korunarak, su ürünleri üretiminin artırılması dönük düzenlemeler içeren kanunun yürürlüğe girmesiyle kaçak avcılığı caydırıcı para ve 3 yıla kadar hapis cezası geldi.

Kaçak ava 3 yıl hapis, 50 bin lira ceza

DÜNYA 

Balık varlığının korunarak, su ürünleri üretiminin artırılması dönük düzenlemeler içeren kanunun yürürlüğe girmesiyle kaçak avcılığı caydırıcı para ve 3 yıla kadar hapis cezası geldi.

1971 yılından bu yana yürürlükte olan 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nda değişiklik yapan yasa teklifi Meclis’te kabul edildi. Balık varlığının korunarak, su ürünleri üretiminin artırılması dönük düzenlemeler içeren kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte kaçak ruhsatsız teknelerle gırgır, trol, algarna ile avcılık yapanlara, deniz patlıcanı veya midye gibi su ürünlerini illegal yollarla dalarak avlayanlara ve Marmara, İstanbul ve Çanakkale boğazlarıyla, Karadeniz’de ışıkla avcılık yapanlara 50 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca gemiler dâhil tüm av araçlarına ve yakaladıkları ürünlere el konulacak, tekneler ve av araçları kamu kurumları veya bilimsel kuruluşlara bağışlanacak, bağışlanamayanlar ise imha edilecek. Diğer taraftan Marmara’da, boğazlarda kaçak trol çekenlerin bu fiili 2 yıl içerisinde tekrar işlemeleri halinde ise Kanunda sayılan cezalara ilave olarak 1 ila 3 yıl hapis cezası verilecek.

Bodrum ve çevresindeki balık çiftlikleri taşınacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada, Su Ürünleri Kanunu’nun gelişen teknoloji, bilimsel, çevresel, ekonomik, uluslararası yükümlülükler ile sektörün ihtiyaçları göz önünde bulundurularak günümüz koşullarına uyumlu hale getirildiğini belirtti. Pakdemirli, 100 ülkeye 1 milyar dolar ihracat hacmi oluşturan su ürünleri yetiştiricilik çiftliklerinin kurulacakları bölgelerin, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla çevre ve turizm hassasiyeti de gözetilerek belirleneceğini kaydetti.

Bakan Pakdemirli, ”Özellikle başta Bodrum ve çevresi olmak üzere kapalı koy ve körfezlerde bulunan yetiştiricilik alanları ile turizm alanlarını her iki sektöründe lehine olacak şekilde ayırmak için planlamalarımıza başladık ve ilgili kurumların yer onayından sonra buralarda bulunan mevcut balık çiftliklerinin bir yıl içerisinde daha açıkta belirlenen alanlara taşınması planlanmaktır. Bu güne kadar kurallara uymayan balık çiftliklerine uygulanan 3 bin 292 TL idari para cezası yeni düzenleme de aykırılığın niteliğine göre 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar uygulanacak ve masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptıkları aykırı faaliyetler düzelttirilecek, aykırılığın tekrarı durumunda ise para cezası katlanarak artacaktır” dedi.

Yeni yasa ne getiriyor?

- Doğal göllere, akarsulara, denizlere, pirana, Amerikan veya Avrupa levreği, çim sazanı, havuz sazanı yabancı tür canlıları izinsiz bırakanlara, bu kişi gerçek kişi ise 10 bin TL, eğer kurumsal olarak izinsiz balıklandırma yapıldıysa 20 bin TL idari para cezası uygulanacak.

- Su ürünleri avcılık ve yetiştiricilik faaliyetlerinin uzaktan algılama sistemleri ve teknolojik imkânlarla izlenmesi, denetlenmesi ve kayıt altına alınması sağlanacak. Getirilen kurallara aykırı hareket edenlere 5 bin TL ile 25 bin TL arası idari para cezası uygulanacak.

- Türkiye’de tüketimi az olan deniz patlıcanı veya akivades gibi su ürünlerini, sülük gibi Türkiye’ye ait t yerli türleri ve biyolojik zenginlikleri kaçak yollarla yurt dışına kaçıranlara ilk seferinde, 5 bin TL’den 100 Bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca nakil vasıtalarına ve av araçlarına el konularak, aykırılığın iki yıl içerisinde tekrarı halinde ise 1-3 yıl hapis cezası verilecek. Dinamitle, zehirli kimyasal maddelerle veya elektrik ile balık avcılığı yapanlara 3 bin 292 TL olan para cezası 10 bin TL’ye çıkarılmakta.

- Akarsular üzerinde kurulmuş veya kurulacak baraj ve regülatör gibi su yapılarında su ürünlerinin geçmesi için balık geçidi yapılarak işler durumda tutulacak. Su ürünlerinin geçmesine mahsus balık geçidi veya asansörleri yapmayanlara veya istenen tedbirleri almayanlara aykırılığın giderilmesi için süre tanınacak, aykırılığı gidermeyenlere 100 bin liradan 200 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.

- Avcılık istihsal hakkını kiralayan kooperatif, kooperatif birliği veya köy birliklerinin, düzenlemelere aykırı hareket eden başkan ve yönetim kurulu üyelerine ayrı ayrı 2 bin 500 liradan 25 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Aynı kabahatin tekrarı halinde idari para cezalarının iki katı uygulanacak ve kira sözleşmeleri iptal edilecek.

- Bomba, torpil, dinamit, kapsül ve benzeri patlayıcı maddeler, öldürücü veya uyuşturucu maddeler, sönmemiş kireç, elektroşok ve hava tazyiki ile su ürünleri avlayanlara 10 bin lira idari para cezası verilecek, istihsal edilen su ürünleri ile aykırılığa neden olan eşya, alet, edevat, teçhizata el konulacak.


Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,498 µs