En Sıcak Konular

İhracatçılar tarihsel bağı kullanacak Afrika’nın kapısını Fransa’dan aralayacak

7 Kasım 2019 09:00 tsi
İhracatçılar tarihsel bağı kullanacak Afrika’nın kapısını Fransa’dan aralayacak Küresel ekonominin yeni gözde pazarı Afrika. Afrika’ya çoğu zaman kendi başlarına giren Türk yatırımcıları, coğrafya ve tarihsel bağları da kullanarak çevre bölgelerden adım atma yolunu seçiyorlar. Bunlardan en dikkat çekeni ise Fransa.

İhracatçılar tarihsel bağı kullanacak Afrika’nın kapısını Fransa’dan aralayacak

DÜNYA 

Küresel ekonominin yeni gözde pazarı Afrika. Afrika’ya çoğu zaman kendi başlarına giren Türk yatırımcıları, coğrafya ve tarihsel bağları da kullanarak çevre bölgelerden adım atma yolunu seçiyorlar. Bunlardan en dikkat çekeni ise Fransa.

Küresel ekonominin yeni gözde pazarı Afrika. Çin ve ABD’nin adeta yarışa girdiği bu coğrafyada Türkiye de aldığı proje ve yatırımlarla öne çıkmış durumda. Afrika’ya çoğu zaman kendi başlarına giren Türk yatırımcıları, coğrafya ve tarihsel bağları da kullanarak çevre bölgelerden adım atma yolunu seçiyorlar. Bunlardan en dikkat çekeni ise Fransa.

1.2 milyarlık nüfusa sahip Afrika’nın tarihine damga vuran Fransa’da düzenlenen dünyanın ikinci büyük yapı fuarı olan Batimat’a katılan Türk şirketleri kara kıtada bu ülkeden girerek güçlenmek istiyor. Madagaskar’dan Togo’ya neredeyse kıtanın yarısının Fransızca konuştuğu Afrika’ya adım atmak için doğru rotayı belirleyen Türk firmaları Batimat’ta adeta gövde gösterisi yaptı.

İTHALATIN İKİ KATI İHRACAT

Paris'te bu sene 60'ıncısı düzenlenen Uluslararası İnşaat Endüstrisi Fuarı'nda (Batimat Paris) İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) düzenlediği milli katılımla 12 firma, toplam ise 50 Türk firması yer aldı. . Dünyanın en büyük ikinci yapı fuarı olan organizasyonu 350 bin kişi ziyaret etti.

Türk Yapı Malzemeleri Sektör Başkanı Serdar Urfalılar, fuara gelen ziyaretçilerin ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinden olduğuna dikkat çekerek, Türk firmaları olarak organizasyona verdikleri önemin bu ilgiden kaynaklandığını söyledi. Fuardaki esas hedefin Fransa veya komşu ülkeleri olmadığını vurgulayan Urfalılar, Afrika’daki Fransa etkisi altındaki Fransızca konuşan ülkeleri odaklarına aldıklarını belirtti. Urfalılar, mevcut durumda Afrika ülkelerine yapılan ihracatın toplam yapı sektörü ihracatı içerisinde ki payının yüzde 12 civarında olduğunu kaydetti.

Türk yapı sektörünün Türkiye ihracatının içerisindeki payının yüzde 13 civarında olduğuna işaret eden Urfalılar, "2014 senesinde 24 milyar dolar kadar ihracatımız vardı. Bu rakamla sektör ihracatında dünyadaki ihracatçı ülkeler sıralamasında ilk 10’na giriyorduk. Daha sonra biraz gerileme yaşadık. Son durumda geçtiğimiz sene yaptığımız 22 milyar dolar ihracatla dünya sıralamasında 12'inci sıradayız. Bu sene yi de en az 22 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz" dedi.

Yapı sektörünün cari fazla veren bir sektör olduğuna dikkat çeken Urfalılar, "Geçtiğimiz senelere de baktığımızda ihracatımız ithalatımızın neredeyse iki katı. Bu sene ekim sonu ihracatımız 17 milyar dolara yakındı, ithalatımız ise 8 milyar dolar seviyesindeydi. Bölgemizdeki en kaliteli yapı malzemesini biz yapıyoruz. Çok iyi bir noktaya geldik. Avrupalılar artık bizi fiyatımızdan dolayı değil de kalitemizden dolayı tercih ediyorlar "diye konuştu.

“EKONOMİNİN EN ÖNEMLİ ÇARKINI OLUŞTURUYORUZ”

İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Çapan da birliğimize ait sektörler olarak iş birliği yapıp ortak hedef çerçevesinde hareket ettiklerini belirterek, "Alüminyum, metal hırdavat bakır ve yapı sektörü gibi sektörlerle aynı fuarları ziyaret edip, birbirimizi destekliyoruz ve tamamlıyoruz. Bütün sektörlerimiz hep bir adım öteye gidiyor ve birlikten kuvvet doğuyor" dedi.

ÇETİN TECDELİOĞLU: “FRANSIZLARA FRANSIZ KALDIK”

Afrika 1.2 milyarlık nüfusu ile ihracatçıları cezbediyor. Kıta ile tarihsel bağlara sahip Fransa’da düzenlenen dünyanın ikinci büyük yapı fuarı 60’ıncı Batimat’a katılan Türk şirketleri, Afrika’ya bu ülkeden girerek güçlenmek istiyor. 12 firmanın İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği milli katılımla yer aldığı fuarda toplam 50 Türk şirketi gövde gösterisi yaptı.

İDDMİB Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu da Fransa pazarının önemine işaret ederek, "Bunca yıl Fransızlara Fransız kaldık. Avrupa ile ikili ilişkilerimizde her zaman ikinci plandaydık. Ama lojistik yakınlığımızdan, gümrük birliğimizden, çevre ülkelerdeki ilişkilerimizden Fransızlar ister istemez bizlerle çalışma durumunda kaldılar. Bundan sonraki dönemde bizler de kültür yakınlığımızı kullanarak özellikle Fransa’nın ağırlığının çokça hissedilebildiği Cezayir, Fas ve Tunus gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları ile ticaretimizi zenginleştireceğiz” dedi.

Demir ve demir dışı olarak sektörel kümelenmeyi çok güzel sağladıklarını ifade eden Tecdelioğlu, temsil ettiği hırdavat sektörü için "Alüminyum doğramadan dış cepheye, hırdavattan bağlantı elemanlarına kadar iyi bir kümelenme sağladık. Hırdavat olarak 8 milyar dolara yakın ihracatımız var ve bunun 3.5-4 milyar dolarlık kısmını Avrupa coğrafyasını alıyor. Ayrıca biz katma değerli ürün satıyoruz, kg. başı 4.7 dolara ulaştık. Neredeyse Türkiye’nin 4 katıyız” diye konuştu.


Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,092 µs