En Sıcak Konular

“Önce enerji sonra vergi zamları beklentiyi negatif etkileyebilir"

11 Kasım 2019 09:28 tsi
“Önce enerji sonra vergi zamları beklentiyi negatif etkileyebilir Negatif beklentinin yatırımdan kaçmak ve vergi tahsilatının düşmesi anlamına geldiğini söyleyen Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Yeni paket kamunun kaynak ihtiyacını karşılamak, kayıt dışlılığı gidermek noktasında ne kadar etkili olur bil

“Önce enerji sonra vergi zamları beklentiyi negatif etkileyebilir"

DÜNYA 

Negatif beklentinin yatırımdan kaçmak ve vergi tahsilatının düşmesi anlamına geldiğini söyleyen Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Yeni paket kamunun kaynak ihtiyacını karşılamak, kayıt dışlılığı gidermek noktasında ne kadar etkili olur bilemiyorum” dedi.

Negatif beklentinin yatırımdan kaçmak ve vergi tahsilatının düşmesi anlamına geldiğini ifade eden Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Yeni paket kamunun kaynak ihtiyacını karşılamak, kayıt dışlılığı gidermek noktasında ne kadar etkili olur bilemiyorum” diye konuştu. Yıldırım, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak’ın sorularını yanıtladı.

Yeni vergiler, daralan üretimi daha da daraltır mı? Üretim daralırsa, toplanabilecek vergiler daha da düşmez mi? Kamu, kaynak ihtiyacını bu yolla karşılayabilir mi?

Yeni vergi paketinin hedeflerinden biri “vergiye gönüllü uyumun sağlanması” olarak açıklandı. Oldukça önemli bir hedef… Vergi ödeme sorumluluğunu bir kültüre dönüştürmeyi beceremediğimiz sürece siz iş dünyasına bu tür soruları sormaya devam edersiniz. Ancak açıklanan vergi paketinin bu kültürü destekleyecek nitelikte olduğundan emin değilim.

Her şeyden önce reel sektör, yaşanan sıkıntılı süreçte devletten destek beklerken, önce enerji zamları ardından vergi zammı, gelecek beklentilerini negatif etkileyebilir. Negatif beklenti demek yatırımdan kaçmak demek. Kamunun ciddi bir kaynak ihtiyacı var. Ama yeni paket kamunun kaynak ihtiyacını karşılamak, kayıt dışlılığı gidermek noktasında ne kadar etkili olur bilemiyorum.

Bölge olarak 2011 yılından bu yana Suriyeli mülteciler ile ilgili yaşanan sürecin en ağır yükünü çekiyoruz. Suriyeli işgücü ve sermayenin ekonomimiz içerisindeki yeri azımsanmayacak durumda. Mesela Suriyeliler işletme kuruyor. Güzel, biz de oda olarak onlara üyelik hizmetlerini sunuyoruz. Vergi noktasında yaptıkları ticaret ve ne kadar vergi tahakkuk edilmiş ne kadar tahsil edilmiş onun irdelenmesi gerek üstelik istihdamdaki kayıt dışlılık rekabeti olumsuz etkiliyor. Suriye ile sınıra sahip olan ve Suriyelileri barındıran illerde faaliyet gösteren firmalara yönelik teşvikler olmalı yeni vergiler değil.

İşsizlik artıyor. Bu konuda düşünce ve önerileriniz var mı? İşsizliğin sosyal hayata yansımaları ile ilgili düşünceleriniz..

Gaziantep özel bir kent. Her şartta üretmekten vazgeçmeyen bir şehirdir. Ancak önce bahsettiğimiz girdi maliyetleri ve vergi yükü elbette reel sektörün her yerde olduğu gibi Gaziantep’te de istihdam kapasitesini daraltıyor. Bunun sosyal hayata yansıması ise mutsuz bir toplum ve gelecekten umutsuz bir toplum oluyor.

Faizler düşüyor ama sanayicinin bundan faydalanmadığı; zaten borçlu diye teminat sıkıntısı çektiği ifade ediliyor. Gaziantep’te durum nasıl?

Yavaş yavaş bir düzelme başladı aslında. Üretim artmasıyla ve ihracata yönelerek finansal tablolarda düzelme başlayacak ve bu da kredibilitelere olumlu yansıyacaktır.

İç tüketimde de daralma yaşanıyor. Umut ihracatta. İhracatı artırmak için oda olarak çalışmalarınız var mı?

Biz önümüze bir vizyon koyduk. Dedik ki; “2023 yılında Gaziantep’i ülke ekonomisinde ilk 4 ilden biri olarak görmek istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için de tüm şehirle birlikte çalışmamız gerek. Başta üyelerimiz olmak üzere biz şehrimize öncülük edersek bu hedefe ulaşmak hiç de zor olmaz. GTO olarak ihracatta bir Gaziantep modeli oluşturmak ve en önemlisi dış ticarette katma değeri yükseltmek için birçok çalışmaya imza atıyoruz.

İhracatçı Olma Eğitimleri - İhracat Koçluğu Projesi - İhracat Destek Ofisi - Dış Ticaret İstihbarat Merkezi - GTO Chicago Ticaret Merkezi Projesi - Yurtdışı Fuar ve İnceleme Gezileri - Sektörel Dış Ticaret ve Alım Heyetleri Programları bu çalışmalarımızdan sadece bir kısmı.

Hani son yıllarda çok yaygınlaşan bir meslek var: Koçluk. Kimi beslenme koçu oluyor, kimi yaşam koçu, kimi eğitim koçu oluyor. Biz de kurum olarak üyemizin ticari yaşamındaki koçu olmaya gayret ediyoruz.

Dış ticaret yapan ya da yapmak isteyen üyelerimize destek olmak için geliştirdiğimiz “Türkiye-AB Ticari Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi” çerçevesinde kazançlı, dinamik ve güvenli dış ticaret için kurduğumuz “Dış Ticaret İstihbarat Merkezi” ile bilgiyi ve veriyi doğru yorumlayıp katma değere dönüştüreceğiz. Çünkü günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay ama önemli olan bilgiyi yorumlamak ve kullanmak. Bir tuşla istemediğiniz kadar çok veriye, bilgiye ulaşabilirsiniz. Ancak bu bilgilerin hangisi doğru, hangisi işinize yarar bunları bilmiyorsanız bir anlam ifade etmiyor.

Evet. Bu sistemin benzerini uygulayan İspanya’nın Sevilla Ticaret Odası’nın tecrübelerinden de yararlanarak yapacağımız çalışmalar; firmalarımıza nokta atışı ihracat yapmayı öğretecek.

Proje süresince 30 firmamıza ücretsiz temel dış ticaret danışmanlığı ve 10 firmamıza da dış ticaret koçluğu yapacağız. Ancak hizmetlerimiz proje sona erdikten sonra yani bir yıl sonra Dış Ticaret İstihbarat Merkezimiz tarafından devam edecek.

Proje gerçekten çok dikkat çekti. İspanya’nın Ankara Büyükelçisi proje ile çok ilgilendi. Biz de büyükelçiyi ziyaret ederek hem projeyi hem de yapılabilecek işbirliklerini konuştuk. Bu hafta İspanya’da olacağız ve birlikte daha da geliştireceğiz. Bunun bir de katma değer yaratma bacağı var. O noktada da GETHAM devreye girecek.

GETHAM nedir?

Gaziantep Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi’ni (GETHAM) hayallerin gerçeğe dönüştüğü yer olarak tanımlıyoruz. AB desteğiyle 7.5 milyon euro bütçe ile KOSGEB Gaziantep ve GTO işbirliği ile kuruldu. Böyle özel bir projenin sürdürülebilirliğini sağlamak için elimizi taşın altına koyduk. Merkezi yüzde 100 GTO sermayesi ile A.Ş. statüsüne taşıdık. GETHAM’da birisi kapıdan fikriyle içeri girip aynı kapıdan ürünüyle, markasıyla ve güçlü bir network ile çıkabilme şansına sahip.


Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,930 µs