En Sıcak Konular

Tayvan’dan Türkiye’ye ‘çelik' gibi yatırım

13 Kasım 2019 09:16 tsi
Tayvan’dan Türkiye’ye ‘çelik' gibi yatırım Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Tayvanlı firmanın 80 milyon dolar yatırımla Kocaeli’ye fabrika kuracak.

Tayvan’dan Türkiye’ye ‘çelik' gibi yatırım

DÜNYA 

Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Tayvanlı firmanın 80 milyon dolar yatırımla Kocaeli’ye fabrika kuracak.

Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (TAITRA) Başkanı Walter M.S. Yeh, DÜNYA'ya yaptığı özel açıklamada dünyanın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Tayvanlı firmanın 80 milyon dolar yatırımla Kocaeli’ye fabrika kuracağını bildirdi. Yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlayacağı dile getirilen fabrikada üretilen ürünler, Türkiye’den dünyaya satılacak. Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (TAITRA) Başkanı Yeh, dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında yer alan Tayvanlı bir çelik üreticisi firmanın önümüzdeki yıl 80 milyon dolar yatırımla Türkiye’de paslanmaz çelik fabrikası kuracağını bildirdi.

Tayvan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri ve işbirliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen Taiwan Business Day Forumu öncesi DÜNYA’ya özel açıklamalarda bulunan TAITRA Başkanı Walter M.S. Yeh, globalde en büyük 5 çelik üreticisinden biri olan Tayvanlı bir firmanın 80 milyon dolar yatırımla Kocaeli’de paslanmaz çelik fabrikası kuracağını söyledi. Sürecin başladığını ve bu fabrikayla Türkiye’de yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlayacağını dile getiren Yeh, Kocaeli’de kurulması planlanan bu fabrikada üretilen ürünlerin dünyaya satılacağını aktardı.

“İşbirliği tek taraflı olmasın”

Tayvan Dış Ticaret Bürosu (MOEA), Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (TAITRA), Tayvan Yeşil Ticaret Proje Ofisi ve Tayvan Mükemmeliyet kuruluşu tarafından Türkiye ile Tayvan arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmek amacıyla Taiwan Business Day Forumu gerçekleştirildi. Forum kapsamında Akıllı Makine, Akıllı Medikal ile Yeşil Enerji Semineri gibi etkinlikler ve birebir şirket eşleştirme toplantıları aracılığıyla iş adamlarına yenilikçi yatırımlar, devlet teşvikleri ve işbirliği olanakları hakkında bilgi bilgi alışverişinde bulunuldu. Taipei Ekonomik ve Kültürel Misyon Ankara Temsilcisi Yaser Cheng, “Türkiye’den Tayvan’a giden yatırımcı yok ama biz buraya sıkça geliyoruz. İşbirliği tek taraflı olmasın” dedi.

Türk şirketlerine işbirliği daveti

TAITRA’nın Türkiye ziyareti kapsamında ikili ticareti ve işbirliklerinin güçlendirilmesi amacıyla Anadolu Holding, Zorlu Holding, Tofaş, Otokar ve TEİAŞ gibi Türkiye’nin önde gelen endüstri gruplarına ziyaretler düzenlendi. Zorlu Holding ve Zorlu Enerji ile gelecek dönemde hayata geçirilecek projelerle ilgili işbirliği fırsatları değerlendirildi. Anadolu Holding ile yapılan görüşmede ise makine, yeşil enerji ve akıllı medikal sektörlerinde Tayvan ile gelecek projelerde işbirliklerinin artırılmasına ve otomobil ve içecek sektörlerinde ortaklıkların güçlendirilmesine vurgu yapıldı.

“İhracatımızı 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz”

Türkiye’de elektrikli araçlarla ilgili önemli gelişmeleri izlediklerini söyleyen Yeh, “TECO adlı firmamız elektrikli araçlarla ilgili motor imal ediyor. Bu konuda geliştirilebilir işbirlikleri var. Güneş panelleri alanında da Tayvan en büyük ikinci üretici, Türkiye bu ürünleri bizden tedarik edebilir. Ayrıca Tayvan’da bizim endüstri kümelerimiz var. Türkiye de imalat konusunda çok önde, bu alanda birçok parçaya ihtiyaç duyuluyor. Tayvan bu alanda Türkiye’ye tedarikçi olabilir” diye konuştu.

Tayvan’ın Türkiye’ye geçen yıl 1.37 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Yeh, “5 yıl içinde bu rakamı 2 milyar dolara çıkarabiliriz. Tayvan ile Türkiye arasında çok güzel fırsatlar var” şeklinde konuştu.

“Tayvan’ı Müslüman dostu bir ülke yapmak istiyoruz”

Helal gıda alanında da çalışmaları olduğunu aktaran Yeh, “Tayvan’ı Müslüman dostu bir ülke haline getirmek istiyoruz. Helal gıda ile Müslümanların Tayvan’da rahat rahat yiyip içebileceği bir ortam sağlayacağız” dedi. Tayvan’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının her geçen gün arttığını ve doluluk oranlarının çok yüksek olduğu uçuşların gerçekleştiğini dile getiren Yeh, “Tayvan’dan Türkiye’ye uçuş sayıları da artacak, 7 olan uçuş sayısı 10’a çıkarılacak” diye konuştu. Ayrıca Tayvanlıların Türk dondurmasını da çok sevdiğini bildiren Yeh, “Türk dondurması o kadar meşhur ki Almanya’nın en büyük dondurma firmasından daha fazla tercih ediliyor” dedi.


Bu haber 1,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,352 µs