En Sıcak Konular

Bursa’da 2035’te hedef 500 bin istihdam

20 Kasım 2019 09:36 tsi
Bursa’da 2035’te hedef 500 bin istihdam Günümüzde, 18 OSB’de bin 872 firmanın faaliyet gösterdiği Bursa’da; 2035 planlamaları 500 bin kişinin istihdam edileceği yönünde hazırlanıyor.

Bursa’da 2035’te hedef 500 bin istihdam

DÜNYA 

Günümüzde, 18 OSB’de bin 872 firmanın faaliyet gösterdiği Bursa’da; 2035 planlamaları 500 bin kişinin istihdam edileceği yönünde hazırlanıyor.

Sanayi kenti Bursa’da istihdam konusunda bir yandan kent projelerine yol gösterici olurken, diğer yandan fabrikalarda çalıştırılacak vasıflı ve vasıfsız eleman bulamayan sanayiciyi tedirgin ediyor. Bugün 18 OSB’de bin 872 firmanın faaliyet gösterdiği Bursa’da; 2035 planlamaları 500 bin kişinin istihdam edileceği yönünde hazırlanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son işsizlik oranında yüzde 14 olarak açıkladı. Ancak, sanayici; hala fabrikasında çalıştıracak vasıflı veya vasıfsız eleman bulamamaktan yakınıyor. Bugün, iş arayanlar ‘iş yok’ derken, sanayici de çalışacak eleman bulamamaktan şikayet ediyor. Sanayici beyaz yakalı istihdamında yana sıkıntı yaşamazken, mavi yaka eleman bulmakta oldukça zorlanıyor. Bursa’da bazı organize sanayi bölgelerinde tabela ile eleman arayışına gidilirken, bazı sanayiciler de çeşitli farkındalık projeleri ile özellikle mavi yaka istihdam ihtiyacına dikkat çekiyor. Öte yandan, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Ulaşım Master Planı kapsamında kentin 2035 yılında ulaşılması öngörülen istihdam tablosu da oluşturuldu. Söz konusu planlama kapsamında yapılan araştırmalara göre Bursa 15 yıl sonra yaklaşık 500 bin kişilik istihdam oluşturabilecek güce kavuşacak.

Bursa OSB’lerde 2035 hedeflenen istihdam rakamları

✓ TEKNOSAB: 77 bin
✓ Gemlik Limanlar Bölgesi: 20 bin
✓ Bursa OSB: 137 bin
✓ Demirtaş OSB: 75 bin
✓ Uludağ ve Kestel OSB: 20 bin
✓ Görükle, Başköy, Kayapa, Hasanağa Bölgesi: 107 bin
✓ Çalı Sanayi ve Beşevler Küçük Sanayi Sitesi: 56 bin
✓ Bıçakçılar Küçük Sanayi Sitesi: 10 bin

Boğaziçi Proje AŞ. tarafından hazırlanan raporlamaya göre; bugün yaklaşık 300 bin kişinin istihdam edildiği Bursa'daki organize sanayi bölgelerinde 2035'te 500 binin üzerinde istihdam oluşturulması öngörülüyor. Buna göre; halihazırda inşaat çalışmaları devam eden TEKNOSAB’da 2035’te 77 bin kişinin çalışması öngörülüyor. Görükle, Başköy, Kayapa, Hasanağa bölgelerinde çalışan sayısı 15 binden 107 bine çıkacak. Gemlik Limanlar Bölgesi'ndeki çalışan sayısı 3 binden 20 bine, Bursa OSB'deki 121 bin çalışan sayısı 137 bine, Demirtaş OSB'deki çalışan sayısı 71 binden 75 bine çıkacak. Çalı ve Sanayi Beşevler çevresindeki çalışan sayısı ise 52 binden 56 bine ulaşacak. Küçük Sanayi ve Bıçakçılar Sanayi çevresindeki çalışan sayısının 3 binden 10 bine, Uludağ ve Kestel OSB’de ise 16 binden 20 bine ulaşması öngörülüyor.

Meslek liseliye pozitif ayrımcılık

Kentin geleceği için üretimi ve istihdamı artırmaya odaklanan Bursa iş dünyası da çeşitli projeler ile fabrikalarını çalışanlar için cazip kılmaya çalışıyor. Meslek liselerine yönelik farkındalığı artırmak amacıyla ‘BOSİAD Mesleki-Teknik Eğitimi Özendirme Projesi’ ile yola çıkan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD), proje kapsamında ‘Bu fabrikada işe alımlarda meslek lisesi mezunu olması tercih sebebidir’ yazılı tabelaları Bursa OSB’deki fabrikalara asmaya başladı. Toplamda 256 firmanın faaliyette olduğu Bursa OSB’de, yaklaşık 125 fabrika kapısına tabela astı. Bölgedeki sanayici projeden ve vasıflı eleman istihdamının artacağından umutlu. Rumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kumova da, “Bugün işsizler iş değil, işveren çalışan arayışında. Meslek liseliye bugün ara eleman değil, ana eleman diyoruz. Mevcut beyaz yaka istihdamla önümüzdeki birkaç yıl çalışabiliriz ama mavi yaka istihdamı artırmaya ihtiyacımız var” dedi.

Çevikel: İş var, eleman yok

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, bir tarafta sanayicinin fabrikasında çalıştıracak eleman bulamazken diğer tarafta işsizlik gibi bir durumun çelişki olduğunu ifade etti. Çevikel, “Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre Bursa’da iş dünyasının yüzde 46’sı eleman temininde zorluk çekiyor, bunların yüzde 72’si de gerekli niteliğe sahip eleman bulamadığını söylüyor” dedi. İşsizlik meselesinin esas sebebinin mesleksizlik ve iş beğenmeme olduğunu dile getiren Çevikel, “Demirtaş OSB’deki birçok fabrikanın önünde hala daha eleman arama ilanları asılıdır. Bu ilanların bazılarında vasıfsız eleman bazılarında da meslek sahibi elemanlar aranmaktadır. Ama sanayicimiz maalesef fabrikasında çalıştıracak eleman bulamıyor. İş var eleman yok” şeklinde konuştu.

Türkay: Genç işsizlere dikkati çekti

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay ise, mayıs ayı işsizlik rakamlarındaki artışta genç işsizlerin yüksek olmasının sosyal sorunlar yaratabileceğini söyledi. Sanayinin elindeki nitelikli elemanları tutmaya çalıştığını, ancak bunun da üretimin sürmesi ve artırılmasıyla devamlılığının olacağını ifade eden Türkay, “Tarım ve turizm istihdam yoğun sektörler olduğu için buralara özel önem verilmeli. Ayrıca ihracatı artıracak tedbirler ile üretimde yaşanacak artış da işsizlik rakamlarının inmesini sağlayacaktır. Ancak, burada kritik olan genç işsiz sayısındaki artıştır. Bu konuda özel önlemler alınmazsa sosyal sorunların artması da görülebilir” diye konuştu.


Bu haber 1,102 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,912 µs