En Sıcak Konular

Ticaret savaşlarında yeni cephe: Avrupa

17 Aralık 2019 09:33 tsi
Ticaret savaşlarında yeni cephe: Avrupa ABD, ilave gümrük vergisi uyguladığı Avrupa menşeli ürünler listesini genişletmeyi planlıyor. Öte yandan Almanya’da yürürlüğe girecek yeni 5G yasası, Huawei nedeniyle Çin’i kızdırdı, yasa geçerse Alman otomobiller üzerinden misilleme gelebilir.

Ticaret savaşlarında yeni cephe: Avrupa

DÜNYA 

ABD, ilave gümrük vergisi uyguladığı Avrupa menşeli ürünler listesini genişletmeyi planlıyor. Öte yandan Almanya’da yürürlüğe girecek yeni 5G yasası, Huawei nedeniyle Çin’i kızdırdı, yasa geçerse Alman otomobiller üzerinden misilleme gelebilir.

ABD ve Çin’in geçen cuma günü duyurduğu ilk faz anlaşmaya rağmen uzmanların kolay kolay bitmeyeceğini öngördüğü ticaret savaşlarında yeni cephe Avrupa olabilir. ABD Ticaret Temsilciliği geçen perşembe ilave gümrük vergisi uyguladığı Avrupa menşeli ürünler listesine eklenmesi planlanan yeni bir liste yayınladı.

ABD’nin derdi Airbus teşvikleri

Avrupa Birliği’nde Airbus’a devlet teşviklerini yapılmasını Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) de taşıyan ABD, Ekim ayında toplam değeri 10 milyar dolardan fazla Avrupa menşeli ürüne ilave gümrük vergisi uygulamaya başlamıştı. DTÖ’den bu konuda destek gören ABD tarafı Airbus’ın devlet teşviği alıyor olmasının ABD’li rakibi Boeing için haksız rekabet olduğunu savunuyor.

İskoç viskisinden Alman bıçağına yüzlerce ürün yeni listede

Şimdi bu yeni liste ile aralarında İrlanda ve İskoç viskilerinden İspanya’nın zeytin yağına, Fransız peynirlerinden Alman bıçaklarına ve Portekiz balıklarına varana kadar çok sayıda ürüne en az yüzde 25 olmak üzere yüzde 100’e varan ilave gümrük vergileri getirilmesi planlandığı belirtiliyor. Mevcut gümrük vergileri büyük yolcu uçaklarına yüzde 10 ve tarım ürünlerine yüzde 25 olarak uygulanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump 4 Aralık’ta da Fransa menşeli ürünlere yüzde 100 ilave gümrük vergisi uygulamakla tehdit etmişti. Bunun nedeni ise Fransa’da çoğu ABD menşeli olan Amazon ve Facebook gibi teknoloji şirketlerini hedef alan yüzde 3’lük dijital hizmet vergisi.

Öte yandan uzmanlar ABD-Çin ilk faz anlaşmanın da henüz net olmayan bölümleri olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle de Çin’in 50 milyar dolar değerinde ABD menşeli tarım ürünü alımı yapacağı konusu henüz net değil ve aslında anlaşmanın her iki taraf için de çok büyük bir kazanım sağlamadığı eleştirileri yapılıyor.

Almanya-Çin arasında Huawei gerilimi

Tüm bunlar devam ederken AB’nin lokomotifi Almanya’da ‘güvenilir’ olmayan 5G sağlayıcılarına yasak getirilmesini öngören bir yasa, ülkenin Çin’le ilişkilerinde gerilim yarattı. Çin’in Almanya Büyükelçisi, Almanya Huawei’yi 5G ekipmanları tedarikçisi olmak konusunda dışarda bırakırsa , milyonlarca Alman otomobilin satıldığı ülke olarak misilleme yapmakla tehdit etti. Yasada Huawei’nin adı geçmiyor, fakat Huawei’nin 5G hizmetlerinin güvenliğine ilişkin aylardır süren tartışmaların ardından Çinli şirketi hedef alan bir düzenleme olduğu biliniyor. Öte yandan ekipmanlarının casusluk ve sabotaj amaçlı kullanıldığı iddiaları şirket defalarca yalanlamıştı.

AB, ‘karbon vergisini’ ticaret savaşlarına sokabilir

Madrid’de gerçekleşen 25'inci Birleşmiş Milletler (BM) iklim zirvesinde hükümetler sürdürülebilir kalkınmaya vurgu yapsa da Avrupa çevre konusunda dünyanın en hassas bölgesi. AB Avrupa’daki refinerilere, çelik üreticilerine ve kağıt üreticilerine ürettikleri her metrik ton karbon emisyonu için 25 euro (28 dolar) karbon vergisi uyguluyor. Fakat ABD’li firmaların böyle bir yükü olmadığından Avrupalı şirketlerin rekabet gücü zarar görüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu yılın başlarında Paris Anlaşması’nı imzalamayan ülkelerden yapılan ithalata ‘karbon vergisi’ getirilmesini önermişti. Politico’ya konuşan eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Soru olup olmayacağı değil, bu vergi kesin gelecek” diye konuştu.

Euro Bölgesi altı yılın en kötü çeyreğini yaşıyor

IHS Markit tarafından yayınlanan Euro Bölgesi öncü PMI verileri 2013’ten bu yana en kötü çeyreğin sonlanmakta olduğunu ve Euro Bölgesi’ndeki durgunluğun devam ettiğini ortaya koydu. Bileşik PMI Aralık’ta Kasım’daki 50.6 düzeyinden değişmezken, Hizmetler PMI Kasım’daki 51.9 düeyinden 52.4’e yükselerek dört ayın en yüksek düzeyine çıktı. Öte yandan İmalat PMI 46.9 düzeyinden 45.9’a gerileyerek iki ayın en düşüğüne, imalat sektörünün üretimini gösteren İmalat Sanayi Üretimi Endeksi ise 47.4’ten 45.9’a gerileyerek 86 ayın en düşük düzeyine geriledi.


Bu haber 1,048 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,562 µs