En Sıcak Konular

Makinede KDV teşviği uzatılıyor

17 Aralık 2019 09:34 tsi
Makinede KDV teşviği uzatılıyor Yeni makine alımlarında uygulanan ve 31 Aralık 2019’da sona erecek olan KDV muafiyetinin süresi uzatılıyor. AK Parti tarafından 15 maddelik yeni bir torba teklif üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.

Makinede KDV teşviği uzatılıyor

DÜNYA 

Yeni makine alımlarında uygulanan ve 31 Aralık 2019’da sona erecek olan KDV muafiyetinin süresi uzatılıyor. AK Parti tarafından 15 maddelik yeni bir torba teklif üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.

Bu hafta Meclis'e sunulması ve bütçe görüşmelerinin hemen ardından yasalaşması planlanan torba teklifte, makine alımlarında uygulanan KDV muafiyetinde süre uzatımı da yer alacak. Buna göre makine alımlarında KDV muafiyetinin 3 yıl daha uzatılması planlanıyor. Uzun süredir makinecilerin ve odaların gözü 31 Aralık 2019’da sona erecek ‘yeni makine alımlarında uygulanan KDV muafiyetinin’ akıbetindeydi.

Meclis koridorlarında AK Parti tarafından 14-15 maddelik yeni bir torba teklif üzerinde çalışmalarını sürdüğü ve yeni teklifin yılbaşına kadar Meclis’e sunulacağı konuşuluyor.

Bu hafta Meclise sunulması ve bütçe görüşmelerinin hemen ardından yasalaşması planlanan torba teklifte makine alımlarında uygulanan KDV muafiyetinde süre uzatımı da yer alacak. AK Parti kaynaklarına göre, makine alımlarında bu yıl sona erecek KDV muafiyetinin 3 yıl daha uzatılması ve Cumhurbaşkanına 2 yıl daha süre uzatımı konusunda yetki verilmesi planlanıyor.

21 Mart 2018 tarihli, 7103 sayılı Kanun’la Katma Değer Vergisi Kanunu’na eklenen geçici maddeyle, sanayi sicil belgesine sahip mükelleflere münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde, kullanılmak üzere yaptıkların yeni makine ve teçhizat teslimlerinde 31 Aralık 2019 tarihine kadar katma değer vergisi muafiyeti sağlanmıştı. Yapılacak yeni düzenlemeyle KDV muafiyetinde süre uzatımına gidilecek.

Asgari ücret ne kadar olmalı?

Yaklaşık 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri sürüyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde 2 Aralık'ta ilk toplantısını yapan Komisyon, üçüncü toplantısını bugün TİSK'in ev sahipliğinde yapacak. “2020 yılında asgari ücret ne kadar olacak” sorusu gündemdeki yerine korurken, siyasi partiler asgari ücret teklifleri açıkladılar.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “2600 lira olmalı’ derken, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, “Net 2650.50 lira olmalı. Sonraki yıllar da asgari ücret geliştirilecek Özel Enflasyon Oranı (endeksi) yöntemi ile tespit edilmeli” önerisini getirdi. “3200 lira olmalı “diyen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerektiğini söyledi.

Adana, Temsa İçin Varank’tan müjde bekliyor

Türkiye yerli otomobil hayalini gerçekleştirmeye çalışırken Adana’da 50 yıldır faaliyet gösteren yerli otobüs firması Temsa yaşadığı maddi sorunlar nedeniyle üretimini durdurdu. Adana ekonomisinin lokomotifi Temsa’da çarkların durması üzerine Adana milletvekilleri çareyi Hükümette aradı.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, yazılı soru önergesiyle konuyu Meclise taşıdı, Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a “Bin 500 çalışan, yüzlerce yetişmiş mühendis işsiz kalırsa, binlerce tedarikçi mağdur olursa bozulan bu ekosistemi düzeltecek bir önleminiz var mı?” diye sordu.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, bütçe görüşmelerinde “Yeni el değiştiren bu fabrikanın nasıl bir ödeme güçlüğü içine düştüğünü bilmiyoruz. 70 ülkeye ihracat yapan, elektrikli otobüs üretimini gerçekleştiren ve seri üretime geçen, sadece Adana için değil, Türkiye için önemli bir kuruluşun böyle bir ödeme güçlüğüne düşmesi Hükümetimiz tarafından takip ediliyor mu, Sanayi Bakanımızın bu konuda takibi nedir, bu konuda Adanalılara ve Türkiye’ye bir müjde verebilecek midir?” diye sordu. Ama bir cevap alamadı.


Bu haber 1,578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,517 µs