En Sıcak Konular

Hazine katkısında baraj 118 YTL

11 Mart 2008 18:29 tsi
Hazine katkısında baraj 118 YTL İstihdam paketi taslağı çalışmalarında son aşamaya gelindi. İlgili tarafların görüşüne açılması beklenen taslakta genç işçilerin sigorta primlerini Hazine sınırlı üstlenecek.

Genç işçi primine üst sınır geldi, Hazine katkısında baraj 118 YTL
11.03.2008 | Hacer Boyacıoğlu / Referans
  
İstihdam paketi taslağı çalışmalarında son aşamaya gelindi. İlgili tarafların görüşüne açılması beklenen taslakta genç işçilerin sigorta primlerini Hazine sınırlı üstlenecek. Kademeli olarak inecek olan ödeme 5 yıl sonra sona erecek.
 
Uzun süredir tartışılan istihdam paketi taslağı netleşti. İlgili tarafların görüşüne açılacak ve bakanlar kurulunda ele alınarak Meclis'e gönderilecek taslağa göre genç işçi işe alanların işveren primini Hazine üstlenecek. Ancak bu üstlenme, sınırlı tutarda olacak. Getirilen asgari ücret sınırına göre Hazine, yeni işe alınanların maaşları ne kadar olursa olsun, sadece asgari ücretteki SSK işveren payı kadar bölümünü karşılayacak. Bu rakam şu anda brüt asgari ücretin yüzde 19,5'i oranında 118.64 YTL düzeyinde bulunuyor.
Taslağa göre Hazine'nin bu konudaki teşviki kademeli olarak azalacak oranda uygulanacak. Kademeli geçişe göre paket yasalaştıktan sonraki 1 yılda işe alınan 18-29 yaş arasındaki işçilerin, asgari ücret içindeki SSK işveren primi kadarki kısımları ilk yıl yüzde 100, ikinci yıl yüzde 80, üçüncü yıl yüzde 60, dördüncü yıl yüzde 40 ve beşinci yıl da yüzde 20 olarak uygulanarak sonlandırılacak.
Aynı durum özürlü çalıştırma için de geçerli olacak. Özürlü çalıştıran işverenin SSK primlerinin asgari ücrete karşılık gelen kısmını Hazine süresiz üstlenecek. Ayrıca, genel olarak tüm işverenlere uygulanacak 5 puanlık SSK işveren primi indirimi de taslakta yer alıyor. Ancak bu indirim teşvik biçiminde olacak ve Hazine 5 puanlık indirimi işverenlere ödeyecek. Taşeronluğun da yeniden düzenlendiği taslakta, düzenlemelerin ne zaman yürürlüğe gireceği kısmı ise boş bırakıldı.
 
Taşeronluk yeniden düzenleniyor
İstihdam paketi, 3 yıllık çalışmaların tamamlanmasının ardından ilk kez taslağa dönüştürüldü. Görüşe açılan taslağa göre artık taşeronluk sözleşmesi yazılı yapılmadıkça geçerli sayılmayacak. Ayrıca taşeron işi aldıktan sonra bölge müdürlüğüne bildirimde bulunacak. Bu bildirimden sonra, iş müfettişlerinin konuyu incelemesi öngörülüyor. İnceleme sonucunda muvazaalı işlemin tespiti halinde, taşeronun tüm işçileri asıl işverenin işçileri sayılacak. Taslak, geçici iş ilişkisi kurulması yönünde yeni bir kavramı da getiriyor. Buna göre işçi ve işveren arasında geçici iş ilişkisi anlaşması yapılacak.
 
Tuzla önlemleri taslakta
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta, Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümler sonrasında belirlenen yeni önlemler de yer aldı. Buna göre artık ağır ve tehlikeli işlerde, taşeronun işçilerine de işe başlamadan önce eğitim vermesi zorunlu olacak. Buna karşılık, işyerlerinde "doktor bulundurma zorunluluğu" değiştiriliyor. Bu tür yerlerde, işverenler sağlıkla ilgili yükümlülüklerini dışarıda kurulu olan ortak sağlık birimlerinden hizmet alarak karşılayabilecek. Kadın çalışanlar için kurulması istenilen kreşler için de dışarıdan hizmet alma seçeneği getirildi.
Taslakla denetimler sonucu verilecek cezalar da artırılırken tehlikeli işlerde çocuk çalıştırmanın cezasının düşürülmesi dikkat çekti. Buna göre işçileri bildirme yükümlülüğe aykırı davranan işyerlerine her işçi için verilen 50 YTL'lik ceza 100 YTL'ye çıkarılırken iş güvenliği hükümlerinin uygulanmaması durumunda verilen ceza 50 YTL'den 90 YTL'ye yükseltilecek. Tehlikeli işlerde 16 yaşından küçük işçi çalıştıranlara şu anda 500 YTL ceza söz konusu. Ancak taslağın çıkması durumunda her çocuk için sadece 100 YTL ceza ödenmesi yeterli olacak.
Düzenlemeye göre polisler de artık kayıtdışılıkla mücadelede yer alacak. Şu ana kadar ticari işletmeler, otel, motel gibi konaklama tesisleri çalışanlarını polise bildirmekle yükümlüydü. Artık bu bildirimleri polisler de Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmekle yükümlü olacak. Böylece kayıtdışı taraması polislerin verdiği bilgiler üzerinden yapılabilecek.
 
İşsizlik ödeneği artıyor
Taslakla, işsizlik sigortası ödeneği artırılacak. Halen çalışanın son 4 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama net kazancının yüzde 50'si "günlük işsizlik ödeneği" olarak belirleniyor. Taslakla artık net değil brüt kazanç esas olacak. Böylece işsizlik ödeneği artacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için son 1 yıl içinde 120 gün prim ödemek yeterli sayılacak. Ayrıca işsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli olan sigortalılık günleri de aşağıya çekiliyor. İşsizlik Sigortası Fonu kapsamındaki "ücret garanti fonu"ndan yapılacak ödemelerde ise üst sınır konulacak. Buna göre prime esas üst kazancın üstünde ödeme yapılamayacak.
Yasada yapılan değişiklikle eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu kaldırılırken özürlü çalıştırma zorunluluğu korunuyor. Buna göre 50 ve daha fazla çalışanı bulunan işverenler, çalışanların yüzde 3'ü oranında özürlü istihdam edecek. Özürlü istihdam eden işletmelerin, asgari ücrete denk gelen SSK işveren primlerini süresiz Hazine üstlenecek.
Kıdem tazminatıyla ilgili olarak öngörülen fon modeli taslakta da yer aldı. Fona yatırılacak paranın bireysel emeklilik fonlarında değerlendirilmesi esas kabul edilirken çalışanların ancak emeklilik veya ölüm durumunda fondan para almaya hak kazanması öngörüldü. Bu durumda işten çıkarma durumunda kıdem tazminatı alınamayacak. Taslakta, işverenin fona eksik ödeme yapması durumunda uygulanacak yaptırım "Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından ilgili işçi ve işverene bildirimde bulunmasıyla" sınırlı tutulurken fona yapılacak aylık kesinti oranı kısmı ise boş bırakıldı. Oysa bu oranın yüzde 3 olduğuna dair haberler yer almıştı.
Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "kıdem tazminatlarını peşin olarak ödeyelim" önerisini getirdiği öğrenildi. Erdoğan'ın Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in fon sistemini anlattığı bir toplantıda, "Bu böyle olmayacak. En iyisi her yılın sonunda çalışanlara 1 maaş peşin verilsin. Böylelikle sorun halledilsin" dediği belirtildi. Ancak yapılan toplantılar sonucunda Erdoğan fon sistemini makul buldu ve taslak bu şekilde hazırlandı.


TASLAKTA NELER YER ALIYOR
* Yeni işe alınan gençlerin maaşları ne olursa olsun, sadece asgari ücretteki SSK işveren payı kadar bölümünü Hazine karşılayacak.
* Gençlerin prim ödemesi kademeli olarak değişecek ilk yıl yüzde 100, ikinci yıl yüzde 80, üçüncü yıl yüzde 60, dördüncü yıl yüzde 40 ve beşinci yıl da yüzde 20 olarak uygulanarak sonlandırılacak.
* Özürlü çalıştıran işverenin SSK primlerinin asgari ücrete karşılık gelen kısmını Hazine süresiz üstlenecek.
* Genel olarak tüm işverenlere uygulanacak 5 puanlık SSK işveren primi indirimi teşvik biçiminde olacak ve Hazine 5 puanlık indirimi işverenlere ödeyecek.
* Taşeronluk sözleşmesi yazılı yapılmadıkça geçerli sayılmayacak. Ayrıca alt işveren işi aldıktan sonra bölge müdürlüğüne bildirimde bulunacak.
* Ağır ve tehlikeli işlerde, taşeronun işçilerine de işe başlamadan önce eğitim vermesi zorunlu olacak.
* Tehlikeli işlerde çocuk çalıştırmanın cezasının 500 YTL'den 100 YTL'ye indirilecek.
* İşsizlik sigortası ödeneği için net değil brüt kazanç esas olacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için son 1 yıl içinde 120 gün prim ödemek yeterli sayılacak.
* Eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu kaldırılırken, özürlü çalıştırma zorunluluğu korunuyor.
 
İŞSİZLİK ORANI (%)
2000     6,5
2001     8,4
2002     10,3
2003     10,5
2004     10,3
2005     10,3
2006     9,9
2007     9,9
 
İŞSİZ SAYISI (bin kişi)
2000     1.497
2001     1.967
2002     2.464
2003     2.493
2004     2.498
2005     2.519
2006     2.295
2007     2.333
 
İSTİHDAM (bin kişi)
2000     21.582
2001     21.524
2002     21.354
2003     21.147
2004     21.791
2005     22.046
2006     20.954
2007     21.189
 
GENÇLERDE İŞSİZLİK (%)
2000     13,1
2001     16,2
2002     19,2
2003     20,5
2004     19,7
2005     19,3
2006     18,7
2007     19,6
 
İstihdam paketi taslağı çalışmalarında son aşamaya gelindi. İlgili tarafların görüşüne açılması beklenen taslakta genç işçilerin sigorta primlerini Ha...
 ( KB)



Bu haber 1,132 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,736 µs