En Sıcak Konular

Memura toplu sözleşmede son viraj

27 Ekim 2011 11:30 tsi
Memura toplu sözleşmede son viraj Bakan Çelik: "Taslakta işyerindeki yüzde 50 artı 1 barajı aynen korunuyor, işletme barajı yüzde 40, işkolunda yüzde 10'dan, binde 5'e gerileyen bir baraj anlayışı var"

Memura toplu sözleşmede son viraj

habertürk

Bakan Çelik: "Taslakta işyerindeki yüzde 50 artı 1 barajı aynen korunuyor, işletme barajı yüzde 40, işkolunda yüzde 10'dan, binde 5'e gerileyen bir baraj anlayışı var"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikal mevzuatı Toplu İş İlişkileri yasa taslağı altında birleştirdiklerini ve bu yasa taslağı ile konfederasyonlar arası ihtiyari çerçeve sözleşmesi getirdiklerini belirterek, ''Taslakta işyerindeki yüzde 50 artı 1 barajı aynen korunuyor, işletme barajı yüzde 40, işkolunda yüzde 10'dan, binde 5'e gerileyen bir baraj anlayışı var. Çalışanların yüzde 57'si sendikalı diye görünüyordu. SGK verilerini esas aldığımızda böyle bir tablo söz konusu değil'' diye konuştu.

Çelik, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ekim ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, Van'da yaşanan depreme değinerek, deprem bölgesinde SSK ve SGK primlerinin bir yıl ertelenmesi ve oradaki işletmelerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasıyla ilgili çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin son dönemde kaydettiği başarılara değinen Çelik, 2008-2011 döneminde istihdamını en çok artıran G20 ülkesinin Türkiye olduğunu belirtti.

Yeni dönemde 2023 hedeflerine doğru ilerlenirken, ilk işin sivil, prangalarından kurtulmuş bir anayasa olduğunu ifade eden Çelik, ''Milletin değerleriyle uzlaşan, kısa, sade, hiçbir zümreye imtiyaz tanımayan, dert değil derman olan bir anayasa yapmamız gerekiyor'' dedi.

Çalışma hayatında son 9 yılda gerçekleştirilen reformlara değinen Çelik, önümüzdeki dönem için gündemde yer alan konuları ise sendikalar kanunu, toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt kanunu, memurlara toplu sözleşme hakkı konusunda uyum yasası, iş sağlığı ve güvenliği yasasının çıkarılması, alt işverenlik, esnek çalışma, kıdem tazminatı olarak sıraladı.
Çelik, sendikal mevzuatı birleştirerek ''Toplu İş İlişkileri Kanunu'' adı altında tek yasa haline getirdiklerini, ancak bu ismin de tartışmaya açık olduğunu kaydederek, değerlendirmelerini almak üzere yasa taslağını İSO Başkanı Tanıl Küçük'e teslim etti.

AB ve ILO normları çerçevesinde ve ülke gerçeklerini dikkate alarak hazırlanan taslak konusunda işverenlerin okumadan bir değerlendirmede bulunmalarını doğru bulmadığını ifade eden Çelik, ILO'da bu konuda hesap veren ya da daha ileri bir adımda kara listeye alınan bir ülke olmayı kimsenin istemeyeceğini, AB müzakerelerinde de 19. faslın açılmasıyla ilgili bir süreç başlatmak gereği dolayısıyla bu konuda zaman kaybetmemek gerektiğini anlattı.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Konfederasyonlar arası ihtiyari çerçeve sözleşmesi getiriyoruz. Bu konuyu çokça tartıştık ve anayasadaki değişiklikten kaynaklanan bu düzenleme, bu şekilde bir çıkış yolu bularak metinde yer aldı. Taslakta işyerindeki yüzde 50 artı 1 barajı aynen korunuyor, işletme barajı yüzde 40, işkolunda yüzde 10'dan, binde 5'e gerileyen bir baraj anlayışı var. Yüzde 10 işkolu barajı, ILO ve AB normları çerçevesinde olmaması gereken bir baraj olarak Türkiye'nin önüne konan bir bakış açısı. Biz de tüm bu örgütlenmede verileri SGK verilerine endeksledik. Bu düzenlemeyi yapınca sendikal hayatımızın gerçek tablosunu da görmüş olduk. Çalışanların yüzde 57'si sendikalı diye görünüyordu. SGK verilerini esas aldığımızda net bir şekilde görüyoruz ki, böyle bir tablo söz konusu değil.''

Bakan Çelik, bu verilere göre, gerekli yasal düzenlemenin yapılmaması halinde iki konfederasyonun tamamen ortadan kalkacağını, Türk-İş'in ise yarı düzeyde sendikalarını kaybedeceğini ve sendikasız bir Türkiye'nin ortaya çıkması gibi bir tehlikenin belireceğini dile getirdi.

Müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği yasa taslağının da hazırlandığını aktaran Bakan Çelik, bunun, kuralcı değil önleyici ve iyileştirici bir yasa olacağını; işçilerin yanı sıra memurları da içine alarak bütün çalışanları kapsayacağını söyledi.

Çelik, yarın sabah sosyal taraflarla bir araya geldikten sonra taslağı Bakanlar Kuruluna sevk etmeyi düşündüklerini kaydetti.

ESNEK ÇALIŞMA, ALT İŞVERENLİK
İstihdamı artırmak için istismara yol açmamak kaydıyla, iş piyasasındaki katılığı gidermek suretiyle esnek çalışma imkanı verecek düzenlemelerden yana olduğunu ifade eden Çelik, bu konuyu da iş sağlığı ve güvenliği yasasından hemen sonra gündeme alarak, mevzuattaki mevcut düzenlemeler ve düşünülen koşullar üzerine çalışacaklarını söyledi.

Alt işverenliğin de işçiler açısından izin, ücret, çalışma saatleri, sendikal haklar ve kıdem tazminatından mahrum olma gibi sıkıntılar getirdiğini, işveren açısından da kanunda yoruma açık ifadeler bulunduğunu dile getiren Çelik, bunun da gündemdeki maddelerden biri olacağını vurguladı.

Çelik, halihazırda İşsizlik Sigortası Fonunda biriken miktarın 52 milyar liranın üzerinde olduğunu aktardı.

Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusuna da değindiği konuşmasında, işverenlerin memnun olmadığı bu uygulamadan birçok işçinin de yararlanamadığını, kapsam dahilindeki işçilerin oranının düşük olduğunu söyledi.

Hükümetin bu konuda tavrının net olduğunun altını çizen Çelik, kazanılmış hakları koruyan, tüm işçilerin yararlanacağı fon esaslı bir çözümün, sosyal taraflarla görüşmeden çıkarılmasının doğru olmadığını, ancak buradaki sorunların çözüme kavuşturulması konusunda da kararlı olduğunu kaydetti. Çelik, ''Taraflarla konuşmadan bir çıkış yolunun varlığını beyan etmemizin doğru olmayacağını belirtmek istiyorum'' dedi.

Yönetimlerin amacının istihdamı artırmak olduğunu dile getiren Çelik, ''Sizlere de, bizlere de, işçi sendikalarına da düşen önemli görevler var. Hep birlikte bu işi yeni açmazlara sokacak kesimlere karşı verilecek ciddi cevaplar var. Elimiz güçlü bu konuda'' diye konuştu.

Bakan Çelik, yeni yıla sarkıtmadan Ulusal İstihdam Belgesini yayınlamayı hedeflediklerini, işsizlik oranında yüzde 5'i hedeflediklerini belirtti.

Geçmiş dönemde hayata geçirilen 5 puanlık sigorta primi indiriminin, 5 milyar liralık bir yükü işverenlerden aldığını dile getiren Çelik, ''1,3 milyon işyerinden 966 bini, bu 5 puanlık indirimden yararlanıyor. Bu da 6,7 milyon işçiye tekabül ediyor'' bilgisini paylaştı.

İstihdamı artırmaya yönelik teşviklere de değinen Çelik, bu konuda da mevzuat karmaşasını ortadan kaldırarak sadeleşmeye gitmeyi planladıklarını söyledi.

Engelli istihdam kotalarının doldurulmadığından yakınan Çelik, bu konuda 300 bin kişilik kota bulunduğu halde engelli istihdamının 40 bin seviyesinde bulunduğunu belirtti.

Türkiye genelinde yüzde 43 olan kayıt dışı istihdamın, 40 milyar liralık bir prim kaybı anlamına geldiğini kaydeden Çelik, İstanbul'un bu oranı yüzde 24'lere çektiğini ifade etti. 



Bu haber 1,469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,557 µs