En Sıcak Konular

Gün sayısı 7.200 olsada 65 yaş şart

28 Mart 2008 21:37 tsi
Gün sayısı 7.200 olsada 65 yaş şart Hükümet ve sendikalar, Sosyal Güvenlik Reformu’nda uzlaşırken, sendikaların en büyük kazanım olarak gördükleri prim ödeme gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e çekilmesi kafaları karıştırdı.

Gün sayısı 7.200 olsa bile emeklilik için 65 yaş şart
Akşam

Hükümet ve sendikalar, Sosyal Güvenlik Reformu’nda uzlaşırken, sendikaların en büyük kazanım olarak gördükleri prim ödeme gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e çekilmesi kafaları karıştırdı. Hükümet, 65 olan emeklilik yaşında geri adım atmadığı için, yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olan bir kişi, 7 bin 200 günü doldurduğu halde emekli olamayacak. Kişi, emekli olmak için yaş şartını doldurmayı beklemek zorunda kalacak. 2010 yılında işe giren 20 yaşındaki bir çalışan, 40 yaşında prim gününü doldursa da emekli olabilmek için 65 yaşına kadar bekleyecek. Sosyal Güvenlik Reformu’na yönelik görüşmeler sonucunda, uzlaşılan maddeler şöyle:

SONRA SİGORTALI OLAN BEKLEYECEK

SSK’lılar için tasarı ile 9 bin olması öngörülen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 olacak. Yani yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olanların emeklilik için 7 bin 200 gün prim ödemesi gerekecek. Ancak hükümet emeklilik yaşının 65 olmasında geri adım atmadığı için, yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olan bir kişi, 7 bin 200 günü doldurduğu halde yaş şartını karşılamadığı için emekli olamayacak.

AYLIK ORANINDA İKİLİ YAPI OLACAK

Halen sigortalı olanların aylık bağlama oranları yasanın yürürlük tarihine kadar mevcut mevzuata göre uygulanacak. Bu oran, yasa yürürlüğe girdikten sonra, sigortaya giriş tarihinden itibaren 10 yıl için yüzde 3 olacak. Çalışanlar, her yıl kazancının yüzde 3’ünü aylık için kazanacak. 10 yılını dolduran sigortalıların aylık bağlama oranı ise yüzde 2 olacak. Yasadan sonra sigortalı olacakların aylık oranları ise tüm çalışma yılları için yüzde 2 olarak uygulanacak.

DİŞ İÇİN PROTEZDE ESKİ SİSTEM DEVAM

DİŞ protezlerinde 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almamış kişilerden protez bedelinin yüzde 50’si oranında katkı payı alınmasından vazgeçildi. Protezde, eskiden olduğu gibi yüzde 10-20 oranında katkı payı alınacak.

7 bin 200 kazanç değil

Konuya yönelik değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tahsin Güney, prim ödeme gün sayısının 7 bin 200’e inmesinin çalışanların aleyhine olacağına işaret ederek, “Kayıtdışının yüksek olduğu yerde prim gün sayısının düşük olması, kayıtdışı için sorundur. Ne kadar kayıtlı çalışırsan, aylık bağlama oranın artıyor, bu durumda, kişinin ortalama kazancı da emekli maaşı da yükseliyor. Gazetelerde ilan veriliyor, ‘sigorta yapılacak’ diye. Zaten yapmak zorunda bunu. Kurumdaki çaycıların bile sigortası yokmuş, bunu düzelttik” diye konuştu.

Dul eşe evlenme yardımı yok

 

Tasarıda, aylığın 12 katı olarak düşünülen evlenme yardımı, aylığın 24 katına çıkarılacak. Dul eşler ise bu yardımdan yararlanamayacak.


Asgari ücretin üçte biri olan emzirme ve cenaze yardımlarında, SGK yetkili olacak. Söz konusu ödeneklerde, tasarıdaki miktarın altına düşmemek kaydıyla, bakanlık onayı gerekecek.


Tasarıda ölüm aylığı almak için bin 800 gün prim ödeme ve 5 yıl sigortalı olma şartının esnetilmesi istenirken, prim gün şartının 900 güne düşürülmesi düşünülüyor.


İş kazası ve meslek hastalığında bağlanan sürekli iş göremezlik aylığında, bakıma muhtaç derecede sakatlığı olanlara asgari ücretin yüzde 85’inin üzerinde bir aylık verilecek. Bakıma muhtaç olmayanlara ise sakatlığı oranında aylık bağlanacak.


İşten ayrılan sigortalı 100 gün daha sağlık hizmeti alabilecek. İş akdi askıda olan kamu çalışanlarının sağlık hizmetleri de karşılanacak.


Özel hastanelere ödenmesi öngörülen yüzde 20 farka ilişkin oranda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesi düşünülüyor.



Bu haber 2,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,609 µs