En Sıcak Konular

Reform TBMM Genel Kurulu'na geliyor

26 Mart 2008 23:07 tsi
Reform TBMM Genel Kurulu'na geliyor Sosyal Güvenlik Reformu TBMM Genel Kurulu'na geliyor

Sosyal Güvenlik Reformu TBMM Genel Kurulu'na geliyor
Sabah

Sosyal Güvenlik Reformu TBMM Genel Kurulu'na geliyor 
Reformda son durum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının yarın Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacağını açıkladı. Çelik, AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ile birlikte MHP Grup Başkan Vekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural'ı ziyaret ederek, tasarıda, sendikalarla varılan mutabakat doğrultusunda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Çelik tasarıda da güncelleme katsayısı ve emeklilikte 65 yaş şartıyla ilgili bir değişiklik yapılmayacağını daha önce açıkladıklarını belirterek, "Bu konularda yapılacak bir değişiklik, tasarının inkârı anlamına gelir'' dedi. Sosyal güvenlikte gelinen mevcut durum, reformdaki hali ve sendikalarla yapılan görüşmeler sonrası gelinen son nokta şöyle:
65 YAŞTA TAVİZ YOK
Bugün, emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60. Tasarı emeklilik yaşını 2036'dan sonra kademeli olarak erkeklerde 2046'da, kadınlarda 2048'de 65'e çıkarıyor. Bu konuda taviz vermedi.

7 BİN 200 GÜNE İNDİRİLDİ
Prim gün sayısı bugün 7 bin gün uygulanıyor. Reformla bu 9 bine yükseltiyordu. Uzlaşma sonrası 7 bin 200'e indi.

BAĞLAMA ORANI 2018'DE DÜŞÜYOR
Aylık bağlama oranı halen ilk 10 yıl için 3, sonraki 15 yıl için yüzde 2, kalan yıllar için de 1.5 uygulanıyor. Tasarı, bu oranı 2'ye indiriyor. Ancak yeni sistem 2018'de devreye girecek. 2018'den önce sigortalı olan kişi, bu tarihe kadar ödediği prim için yüzde 3 bağlama oranından yararlanacak. 2018'den sonra herkes için bağlama oranı yüzde 2 olacak.

ÖLÜM AYLIĞI İÇİN 900 GÜN PRİM ŞARTI
Malüllük ve ölüm aylığı hak etmek için 5 yıldan beri sigortalı olup her yıl için 180 gün (180x5=900 gün) prim ödeme şartı vardı. Reform bunu 1800 güne çıkarıyordu. Uzlaşma sonrası gün tekrar 900 güne indi. Ancak askerlik ve diğer nedenlerle yapılacak borçlanmalar bu süreye sayılamayacak.

GÜNCELLEME KATSAYISI DEĞİŞMEDİ
Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncellenmesinde kullanılacak katsayının belirlenmesinde halen gelişme hızının (refah payının) yüzde 100'ü esas alınıyor. Tasarı gelişme hızının yüzde 30'u dikkate alınır diyor ve bu konuda bir değişiklik yapılmayacak.

10+90 GÜN SAGLIK HİZMETİ
Sigortalının hizmet akdi feshedildikten sonra 10 gün sağlık hizmetlerinden yararlanması öngörülüyor. Uzlaşma sonrası prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın 10+90 gün sağlık hizmeti alabilecek.

GAZETECİYE FİİLİ HİZMET ZAMMI YOK
Gazeteciler, posta dağıtıcıları, TRT personeli gibi halen fiili hizmet zammından yararlanan çalışanlar reformla bu hakları elinden alınıyordu. Hükümet görüşmelerde bundan da taviz vermedi.

DİŞ PROTEZİNDE KATILIM PAYI DÜŞTÜ
Mevcut durumda diş protezleri sınırsız yaptırılabiliyordu. Tasarı ise 18-45 yaş arasındaki kişilerin protez bedelinin yüzde 50'sini cepten ödemesini öngörüyor. Uzlaşma sonrası hastalar yüzde 10-20 arasında katılım payıyla bu hizmeti alabilecek.

YAŞI DOLDURANA 4500 GÜN ŞARTI
Yaş sınırını dolduran kişiler 4500 gün prim ödediyse kısmi emeklilik hakkından yararlanabiliyordu. Tasarı, kademeli olarak her yıl 100 gün artırılarak bu durumdaki kişiler 5 bin 400 gün prim ödeme şartı aranacak.

DUL EŞE ÖDEME YAPILMAYACAK
Dul eş, yetim kız çocukları için evlenmeleri halinde yetim aylığının 24 katı tutarında çeyiz parası veriliyordu. Tasarı bunu 12 kata düşürdü. Uzlaşma sonrası dul eşe çeyiz parası verilmemesi, kız çocuklara ise 24 kat verilmesi formülü kabul edildi.

EMZİRME YARDIMI DEĞİŞMEDİ
Süt emzirme yardımı mevcut düzenlemede 52 YTL ödeniyor. Tasarı asgari ücretin üçte biri (213 YTL) kadar, ancak bir kere ödensin diyor. Taraflar bu konuda değişiklik yapmadı.

'ÖZEL' İÇİN YÜZDE 20 KATKI PAYI
Sağlıkta katkı payı çalışanlar ile emekli, dul ve yetimler, özel hastanelerden yüzde 20 katkı payı ödeyerek yararlanacak. Bu konuda da değişiklik yapılmadı.

 



Bu haber 1,227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,129 µs