En Sıcak Konular

Reform Meclis'ten hızlı geçecek

31 Mart 2008 20:44 tsi
Reform Meclis'ten hızlı geçecek Çalışma hayatında köklü değişiklikler getiren Sosyal Güvenlik Reformu, Meclis Genel Kurulu'nda dün görüşülmeye başlandı.

Sosyal Güvenlik Reformu Meclis'ten hızlı geçecek 
Zaman

 
Çalışma hayatında köklü değişiklikler getiren Sosyal Güvenlik Reformu, Meclis Genel Kurulu'nda dün görüşülmeye başlandı. 
 
Hükümet, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı temel yasa olarak Genel Kurul'a getirerek bir an önce kanunlaştırmayı amaçlıyor. Reformun temel yasa olarak görüşülmesi, her madde üzerinde ayrı ayrı söz alınmasını engelliyor. İlk günkü görüşmelerde maddelerin oylamasına geçilemedi. Meclis Başkan Vekili Meral Akşener, reformun geneli üzerindeki konuşmalar ve muhalefet önergelerinin ardından oturumu kapattı. Görüşmelere 1 Nisan Salı günü devam edilecek.

Genel Kurul'daki görüşmelerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 65 yaş uygulamasını savundu. Çelik, emeklilik yaşının 2000 yılından sonra işe girenler için zaten erkeklerde 60, kadınlarda ise 58 olarak uygulandığını hatırlattı. 65 yaşla ilgili insafsız eleştiriler yapıldığını dile getiren Bakan, uygulamanın 2036'dan sonra kademeli olarak yürürlüğe gireceğini, ancak 2048'de 65 yaşa ulaşılacağını kaydetti. 65 yaşın 2048'deki hayatta kalma beklentisi dikkate alınarak getirildiğini söyledi. Bakan Çelik, Türkiye'nin nüfus yapısının, aktif-pasif oranındaki düşüklüğün ve sosyal güvenlik açıklarının reformu zorunlu kıldığını aktardı. Geçmiş dönemde milletvekiliyken emeklilik yaşının 60'a çıkarılmasına karşı çıktığının hatırlatılması üzerine ise, "O zaman yanlış yapmışız. Bunu dürüstlüğün gereği olarak söylüyorum. O tarihte açıklar bu kadar değildi. Ayrıca devletin içini de bilmediğimiz için bu konuşmayı yapmışız." dedi.

Meclis'teki görüşmelerde MHP grubu adına Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır konuştu. Türkiye'nin sosyal güvenlikteki açıklarını ayrıntılı olarak anlatan Şandır, bu konuda bir düzenlemenin şart olduğunu söyledi. Şandır, reformun tıpkı Anayasa gibi bütün toplumun uzlaşması ve oybirliğiyle çıkarılması gerektiği üzerinde durdu. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu ise reformun vatandaşları sistemde daha fazla tutmayı amaçladığını, bunun için de emeklilik yaşının yükseltildiğini ifade etti. Bundan böyle vatandaşların daha geç emekli olacağını ve daha az emekli aylığı elde edeceğini savunan Kılıçdaroğlu, kazanılmış hakların elden alındığına ise gazetecilerin fiilî hizmet zamlarının kaldırılmasını örnek gösterdi. Türkiye'nin uzun süredir gündemi olan reform konusunda çeşitli kesimlerden değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. TÜSİAD, yaptığı açıklamada, reformda temel parametrelerin korunmasının önemli olduğunu belirtti. Ancak reformun getirdiği eski memur-yeni memur ayrımına karşı çıktı. Patronlar kulübü, çalışmakta olan memurların kapsam dışı tutulmasının, öngörülen norm birliğini bozacağını, mali dengelerde beklenen iyileşmeyi ileriye atacağını ifade etti. Reformun yaş, aylık bağlama oranı ve aylıkların artışı gibi temel parametreleri bakımından olumlu olduğu belirtildi. 7 bin 200 prim ödeme gün sayısının aktüeryal açıdan sakınca doğurmaması için, emeklilik yaşının kademeli olarak 65'e yükseltilmesi maddesinin korunması gerektiğine vurgu yapıldı. IMF'nin gözden geçirme ve kredi dilimini serbest bırakma şartları arasında yer alan Sosyal Güvenlik Yasası'nın bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiği için yürürlük süresi daha önce üç kez değiştirilmişti. Meclis'e 31 madde olarak gönderilen ancak Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 96 madde olarak çıkan ve sistemde birçok değişiklik yapan tasarı Meclis'te 6 bölüm halinde görüşülüyor.

Sendikalar taleplerinde ısrarlı, Meclis'te lobi yapacak
17 sendika ve sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Emek Platformu, Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin taleplerinde ısrarcı olma kararı aldı. Toplantıdan herhangi bir eylem kararı ise çıkmadı. Bunun yerine Meclis'te lobi çalışması yapılarak düzenlemenin yumuşatılması yoluna gidilecek. Platformu oluşturan sendika başkanları, reformun Meclis'te görüşüldüğü saatlerde bir araya gelmişti. Toplantı sonrası açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, tüm taleplerinde ısrarlı olunması yönünde karar aldıklarını duyurdu. Tasarının görüşmeleri sırasında aktif rol alacaklarını, istek ve dileklerini dile getireceklerini anlattı. Özellikle 65 yaşa karşı olduklarını söyleyen Kumlu, "Emek Platformu, 58-60 yaş emekliliğinde ısrarlıdır. Güncelleme katsayısı, emekli aylıklarında zaman içinde azalmaya sebep olacaktır. Güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 30'u yerine yüzde 100'ünün dikkate alınmasını talep etmeye devam edeceğiz. Platform, fiilî hizmet zammından yararlanan çalışanların, bu haklardan yararlanmayı sürdürmeleri dahil tüm taleplerinde ısrarlıdır." dedi. Platform, pazartesi günü Bakan Çelik'le yaptıkları görüşmede 9 bin prim gününün 7 bin 200'e inmesi başta olmak üzere kimi maddelerde anlaşmış, bazı maddelerde ise mutabakat sağlanamamıştı.
 



Bu haber 1,412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,518 µs