En Sıcak Konular

eski belediye başkanlarına kıyak

12 Nisan 2008 11:09 tsi
eski belediye başkanlarına kıyak Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nda kayıt dışı işçi çalıştırmakta ısrar eden işverenlere verilen cezalar artırılırken, denetim elemanlarını engelleyen, tehdit edenlere de iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörüldü.

Kayıt dışında ısrara artırımlı ceza, eski belediye başkanlarına kıyak
Radikal

Yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na göre emekli belediye başkanlarının maaşları artırılıyor. Emekli maaşları büyükşehirlerde 1187, il belediyelerinde 1039, ilçede 593, belde belediyelerinde ise 445 YTL artacak
Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nda kayıt dışı işçi çalıştırmakta ısrar eden işverenlere verilen cezalar artırılırken, denetim elemanlarını engelleyen, tehdit edenlere de iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörüldü.
Tasarının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında kabul edilen önergeye göre, kayıt dışı işçi çalıştıranlara, işçi başına brüt asgari ücret (608 YTL) tutarında idari para cezası uygulanacak. Bunun ikinci kez tespiti halinde işçi başına uygulanacak ceza asgari ücretin iki katına (1216 YTL) çıkacak. Aynı yıl içerisinde üçüncü denetimde de kayıt dışı işçi çalıştırdığı saptananlara verilecek ceza işçi başına asgari ücretin beş katına (3 bin 40 YTL) çıkarılacak. İstanbul'da kayıt dışı işçi çalıştıran işyerlerine yapılan denetimlerde bazı müfettişlere saldırılması üzerine, tasarıda bu konuyla ilgili ceza da ağırlaştırıldı. Buna göre, denetim elemanlarının görevini yapmasını engelleyen, cebir ve tehdide başvuranlar, suçları daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Ayrıca, asgari ücretin on katına kadar para cezası verilecek.
Tasarının görüşmeleri sırasında SSK ve Bağ-Kur'a tabi belediye başkanlarının emekli aylıklarında yapılan artış tartışma konusu oldu. Tasarı, 2005 yılında Emekli Sandığı'na bağlı belediye başkanı emeklilerine sağlanan makam tazminatından SSK ve Bağ-Kur'a tabi belediye başkanlarının da yararlanmasını düzenliyor. SSK ve Bağ-Kur'luların bu haktan yararlanabilmesi için 25 yıl sigortalılık, 9 bin gün sigorta primi ve 60 yaş koşulunu gerçekleştirmeleri gerekiyor.

En az 445 YTL artacak
CHP ise bir önerge vererek bu koşulları taşımadan SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olmuş kişilerin de aynı haklardan tam olarak yararlandırılmasını istedi. Fakat bu önerge reddedildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarıyla getirilen düzenlemenin emekli aylıklarında büyükşehir belediye başkanlarında 1187 YTL; il belediye başkanlarında 1039 YTL; ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarında 593 YTL, belde belediye başkanlarında ise 445 YTL artış sağlayacağını ifade etti. Emekli Sandığı'na tabi olanlar 25 yıl fiilen çalışmadan önce emekli olamazken, SSK'da 25 yıl sigortalı olsa da prim gün sayısı 25 yıldan az olduğu halde emekli olunabildiğine dikkat çeken Faruk Çelik, bu durumda olan SSK ve Bağ-Kur emeklisi belediye başkanlarına, 60 yaşına geldiklerinde makam tazminatı verileceğini, aksi bir düzenlemenin adaletsizlik yaratacağını kaydetti.
Bu haktan sadece şu an görevdeki belediye başkanları değil, eski belediye başkanları ile yaşamını yitirmiş belediye başkanlarının ölüm aylığı bağlanmış olan eş ve çocukları da yararlanacak.
Sadece bu düzenleme dolayısıyla sosyal güvenlik sistemine gelen ilave yük, yüz milyonlarca YTL'yi buluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu düzenleme çerçevesinde belediye başkanlarına yapacağı ödemeler, her ay Hazine Müsteşarlığı'ndan aktarılacak.

Vekillere gazi muamelesi
Tasarıda kabul edilen bir başka düzenlemeyle, gazilere ilaç katkı muafiyetinin yanı sıra sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerden de katkı payı alınmaması hükmü getirildi. Söz konusu tasarıda, sağlıkta katkı payı muafiyeti gazilerin dışında bir de sadece milletvekillerine sağlanıyor. Tüm sigortalılar ve emekliler sağlık hizmetlerinden yararlanırken muayenelerde 2 YTL; ortez/protez, ilaç ve tıbbi malzemede yüzde 1-20 oranında katkı payı ödeyecekler.
Bu kişiler ayrıca özel hastanelerde, SGK'nın belirlediği tarife bedelinin üzerine yüzde 35-40 oranında ilave ücret ödeyecekler. Üniversite hastanelerinde ise sigortalılardan ve emeklilerinden öğretim üyesi ücreti ile otelcilik adı altında özel oda ücreti alınacak.
Milletvekillerinin bu şekilde ödemeleri gereken tüm farklar, doğrudan Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karşılanacak.

 



Bu haber 13,353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,568 µs