En Sıcak Konular

Özelleştirmede ek geçici teminat sürprizi

2 Kasım 2012 11:29 tsi
Özelleştirmede ek geçici teminat sürprizi Dağıtım özelleştirmelerinin yarısı elde kaldı, ders oldu! Otoyol özelleştirmelerinde "geçici teminat"ın 3 katı "ek geçici teminat" şartı getirildi. İhaleye girmek isteyen firmalar hesapları yeniden yapmak durumunda.

Özelleştirmede ek geçici teminat sürprizi

 

Dünya

Dağıtım özelleştirmelerinin yarısı elde kaldı, ders oldu! Otoyol özelleştirmelerinde "geçici teminat"ın 3 katı "ek geçici teminat" şartı getirildi. İhaleye girmek isteyen firmalar hesapları yeniden yapmak durumunda.
 

Teminat 50 milyon dolar, ek geçici teminat 150 milyon dolar, yani yakılamayacak kadar büyük. ÖİB, bu uygulama ile nakiti, kaynağı az olan firmaların ihalelere girmesi ve ihalelerin sonuçsuz kalmasına karşı önlem alıyor. "İhaleyi kazandım, şimdi para bulayım" dönemi bitiyor, ek geçici teminatı getiren ihaleyi alacak!

İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin neredeyse yarısının sonuçsuz kalması ders oldu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) yeni dönem ihalelerinde talipli şirketlerin önemli miktarda maddi güç ve nakit sahibi olması gerekecek. İhalelere, "Önce girip alayım, parayı sonra bankalardan buluruz" beklentisi ile girilmesi önlenmiş olacak. İlk uygulaması 31 Ekim itibariyle son teklifleri alınan otoyol ve köprüler özelleştirmesinde başladı. Bu ihale için geçici teminatın (50 milyon dolar) üç katı (150 milyon dolar) ek geçici teminat şartı getirildi.

ÖİB Başkanı Ahmet Aksu, yeni dönem ihalelerde teminatların artırılacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Akdeniz, Gediz ve Boğaziçi elektrik dağıtım bölgeleri için hazırlanan ilanlarda teminatlar ilk ihalelere göre yüzde 50 artırılmıştı. Dahası, ihale ilanında 'ek geçici teminat' şartı da getirilmişti. Ancak, önceki gün bir sürpriz yaşandı. Yeni dönemin en önemli uygulaması 'ek geçici teminat' şartı, çok daha ağır koşullarla otoyol ihalesine taşındı. Elektrik dağıtım bölgelerinin şartnamelerinde, 'geçici teminat kadar' denilerek, örneğin bir ihalede 15 milyon dolar geçici teminat alınmışsa, gerektiğinde 15 milyon dolar da 'ek geçici teminat' alınması öngörülmüştü. Otoyol ve köprülerin ihale ilanında, geçici teminat 50 milyon dolar olarak belirlenmesine karşın ek geçici teminat bu rakamın 3 katı, yani 150 milyon dolar olarak öngörüldü. Buna göre otoyol ve köprü ihalesine girecek şirketlerin 200 milyon dolar nakiti hazır  bulundurmaları gerekecek. Böylece ÖİB,finansal açıdan hazırlıksız girişlerin önünü kesmiş oluyor. Bu uygulamanın yeni dönemde diğer büyük ihalelere de uygulanması muhtemel.

Teminat kuralı değişti

Önceki ihalelerde teminatlar görece düşük belirlendikleri için şirketler kolayca yakabiliyor, ihalelerden vazgeçebiliyorlardı. Ancak yeni dönemde teminatlar yakılamayacak kadar büyük rakamlarda belirleniyor. Eski uygulamada, ihaleye giren şirketlerin nakit durumları dikkate alınmıyordu. Bu, şirketi ilgilendiren bir konu olarak görülüyordu. Şirket, taahhüdünü yerine getiremezse geçici teminatı yanıyordu. Dağıtım özelleştirmelerinde bu şekilde toplamı 300 milyon dolara yakın teminat yandı. Bu para ÖİB'nin kasasına kaldı ancak 10 milyar dolara yakın gelir beklenen ihalelerde tamamlanamadı. Bunun üzerine ÖİB, yeni koşullar getirmeye yöneldi. Eski uygulamada ihaleye giren şirketler, finansman kuruluşlarından, bankalardan söz alıyorlar, ihaleyi kazandıktan sonra da kredi alımını gerçekleştirmeye çalışıyorlardı. Bu noktada takvimler uymuyor, kredi işlemleri gerçekleşmeden ÖİB, şirketleri sözleşmeye çağırıyor, şirket yeni süre istiyor ve bu takdirde, ek geçici teminat ödüyordu.

Yani önceki uygulamada ek geçici teminat, sadece şirketlerin ek süre istemesi halinde uygulanıyordu. Ek teminat uygulaması yeni dönemde de olacak ancak süre istemi veya her hangi bir talebe bağlı olmaksızın sürekli uygulanacak. ÖİB, son ihale duyurularına, ilk ihale duyurularında yer almayan bir ibare ekleyerek bu konuyu netleştirdi.

Dağıtım ihale duyurularında bu değişiklik şöyle yansıtıldı:

"5. İdare tarafından hisse satış sözleşmesi imzalanmak üzere davet edilecek teklif sahibinin İdare tarafından belirlenecek süre içerisinde her bir şirket için geçici teminat tutarı kadar ek geçici teminat vermesi gerekmektedir."

ÖİB yetkilileri DÜNYA'ya yaptıkları açıklamada da "Söz konusu ihalelerde hisse satışına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının ardından, İdare tarafından hisse satış sözleşmesi imzalamak üzere davet edilecek teklif sahibinin idare tarafından belirlenecek süre içerisinde her bir şirket için belirlenen geçici teminat tutarı kadar ek geçici teminat vermesi gerekmektedir" dedi. Yani, ek geçici teminat 'ödemede gecikme' ve 'ek süre isteme' gibi şartlara bağlı olmaktan çıkarıldı. Buna göre ÖYK devir onayı verdiğinde, ÖİB şirketi hisse devri için çağıracak. Şirket, bu çağrı ile birlikte ÖİB'nin belirlediği süre içinde ihale duyurusundaki geçici teminat miktarı kadar ek geçici teminat verecek. Ancak otoyol ihalesinde, 'geçici teminat kadar ek geçici teminat' değil, geçici teminatın 3



Bu haber 1,146 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,723 µs