En Sıcak Konular

Çocuklara ‘Git iş bul’ der misiniz?

25 Kasım 2012 09:58 tsi
Çocuklara ‘Git iş bul’ der misiniz? Dünyaca ünlü ‘Aile Şirketleri’ danışmanı David Bork, bir aile şirketinde çocukların en az beş yıl dışarda çalışmasını öneriyor. Bork, bir babanın çocuğuna gerektiğinde “Git ve kendine bir iş bul” diyebilmesi gerektiğini, dış tecrübenin çok önemli olduğunu

Çocuklara ‘Git iş bul’ der misiniz?

Hürriyet

Dünyaca ünlü ‘Aile Şirketleri’ danışmanı David Bork, bir aile şirketinde çocukların en az beş yıl dışarda çalışmasını öneriyor. Bork, bir babanın çocuğuna gerektiğinde “Git ve kendine bir iş bul” diyebilmesi gerektiğini, dış tecrübenin çok önemli olduğunu söylüyor.

TÜRKİYE’de de birçok büyük aile şirketine yıllardır danışmanlık yapan ünlü ‘Aile Şirketleri’ danışmanı David Bork, bir aile şirketinde çocukların en az beş yıl dışarda çalışmasını öneriyor. Babanın çocuğuna gerektiğinde “Git ve kendine bir iş bul” diyebilmesi gerektiğini söyleyen Bork, aile şirketlerinde başarının ancak sınırları doğru belirlemek, sorumluluğu dağıtmak ve yeniliğe açık olmakla mümkün olduğunu anımsatıyor. Şirketlerin geleceğe hazırlanmak için danıştıkları önemli isimlerden dünyaca ünlü aile şirketi danışmanı David Bork, “Aile Şirketlerinin Küçük Kırmızı Kitabı” adını verdiği son kitabından aile şirketlerinin yönetimde dikkat etmesi gereken noktalara kadar yönetim sırlarını Ekonomist Dergisi okurları için anlattı.

1987’DEN BERİ

Türkiye’ye ilk kez 1987’de bir konferans için geldim. Ardından Eczacıbaşı Holding, beni şirketlerindeki karmaşık bir geçiş sürecine danışmanlık yapmam için çağırdı. İki yıl bu süreci düzenli geçirmeleri için çalıştık. Sonra Nejat Eczacıbaşı’nın vefatından sonra Faruk Eczacıbaşı herkese ‘Eğer Bork ile çalışmamış olsaydık gerçekten zor ve komplike bir sürecin içinde olacaktık’ demişti.

SINIRLAR BELİRSİZSE

Kimin hangi işi yaptığının bilinmediği, aradaki sınırların belirsiz olduğu durumlarda sorun yaşanabiliyor. Danışmanlık yaptığım şirketlerde ilk görev sınırlarının açık ve kesin bir şekilde belirlenmesini sağlamak. Çoğunlukla yetersiz sermaye koyulmuş oluyor. Bu da işi uzmanının değil, herkesin her işi yaptığı bir iş ortamı demek.

TÜRK ŞİRKETLERİ

Türk şirketlerinin işleyişleri çok profesyonel, görev sınırları oldukça iyi belirlenmiş durumda. Bu profesyonel şirketler diğer şirketlere örnek oluyorlar. Uzun vadede aile de bir dönüşümden geçmek zorunda. Küçük, yeni başlayan girişimci bir işte herkes her işi yapabilir, ama aslında kimse hiçbir şeyden tam anlamıyla sorumlu değildir. 

5 YIL DIŞARDA ÇALIŞSIN

Ailenin görevi öz saygısı olan, kendine güvenen, sorumlu ve bağımsız hareket edebilen yetişkinler yetiştirmek. İşini sürdürmek için gerekli olan yeterlilik. Örneğin, kişilerin en az beş yıl aile şirketlerinin dışında çalışmasının faydalı olduğunu anlatıyorum. Son iki yılında eğer terfi almamışsa, bir sorun var demektir. Aile anayasası ailenin değerlerini, amacını içermeli. İkinci olarak, aile olarak nasıl iş yaptığınızı, iş yapma şeklinizi açıkça belirtmeli.

Aile şirketleri daha dayanıklı

DAVID Bork, aile şirketleri sermaye konusunda daha sabır ve dayanıklılık gösterebiliyorlar. Borsaya açık şirketler, daha ziyade son çeyrekteki performanslarına göre değerlendiriliyorlar. Yani bu şirketlerde kısa vadedeki sonuçlar önem kazanırken, aile şirketlerinde uzun dönemli değerlendirmeler yapmak gerekiyor” diyor.

Sorumluluğu dağıtmak önemli

ŞİRKET kurucularının belli bir noktada işi bırakabilmesi gerektiğini söyleyen David Bork, “Eğer belli bir yaşa gelen bir girişimciyseniz süreçlerin nasıl dönüştürüldüğünü öğrendiyseniz, ayrılmanız çok zor. Şirket kurucularının, bırakacakları bir noktaya gelebilmelerini öneriyorum. Örneğin ben ABD’de bir danışmanlık şirketi kurdum. Kendi şirketimde de zamanı geldiğinde ayrılmasını bildim. Ancak Türk şirketlerinde zamanı geldiğinde yerini başkasına devretmede zorluklar yaşadıklarını görüyorum” dedi. Yeni nesilin gereken yetkinliğe sahip olmaması durumunda ise kurucunun belli bir yaşa geldikten sonra yönetime profesyonel birini getirmesini öneren Bork, sorumluluklar konusunda da şöyle konuşuyor: “Bir girişimci kontrolü bir başkasına devretmek istemez. Ancak iş büyüdükçe kollarını açmak ve işini sonuçlarını başkalarıyla paylaşmak zorunda. Bu da sorumluluğu dağıtmanız ve herkesi hesap verebilir hale getirmeniz gerektiği anlamına geliyor.”


Bu haber 1,471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,800 µs