En Sıcak Konular

Vergi denetiminde 12 bin kayıtdışı bulundu

9 Haziran 2008 08:00 tsi
Vergi denetiminde 12 bin kayıtdışı bulundu Maliye vergi denetimleri sırasında 12 bin 458 kayıtdışı işçi tespit etti. Maliye, bu tespiti yaygın ve yoğun vergi denetim çalışmaları sırasında işçilerle ilgili kayıtlara da bakarak yaptı.

Vergi denetimine 12 bin kayıtsız istihdam takıldı
09.06.2008 | Referans

    Maliye vergi denetimleri sırasında 12 bin 458 kayıtdışı işçi tespit etti. Maliye, bu tespiti yaygın ve yoğun vergi denetim çalışmaları sırasında işçilerle ilgili kayıtlara da bakarak yaptı.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2007 yılında üçer aylık dönemler itibariyle yaptığı vergi denetimleri sırasında işyerlerinde çalışan kayıtdışı işçi sayısını da belirledi. Ocak-mart döneminde 3 bin 52, nisan-haziran döneminde 3 bin 299, temmuz-eylül döneminde 2 bin 890 ve ekim-aralık döneminde de 3 bin 217 kayıtdışı işçi tespit edildi. Böylece toplamda Türkiye genelinde geçen yıl 12 bin 458 kayıtdışı işçi çalıştırıldığı tespit edildi.

Özellikle İstanbul-Davutpaşa'daki patlamadan sonra başta İstanbul'da olmak üzere kayıtdışı işçi çalıştırılması konusu kamuoyunda sıkça tartışılmıştı. Yetkililer, Maliye'nin vergi denetimine gittiğinde vergi ile ilgili defter kayıtlarının incelendiğini, bunun yanısıra kayıtdışı çalışan işçilerle yine vergi boyutu üzerinden inceleme yapıldığını belirterek, kaçak işçinin vergisinin yatırılmadığını, kendilerinin bu açıdan denetim yaptıklarını söyledi. Yetkililer, eğer işçinin ücreti tespit edilebilirse vergisinin de tahsil edildiğini belirterek, daha sonra da SSK'ya bilgi verildiğini kaydetti.

Tek beyanname üzerinde çalışılıyor

Bu arada kayıtdışı işçi çalıştırılmasına karşı Gelir İdaresi ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın tek beyanname verilmesi ile ilgili ortak bir çalışma yürüttüğü belirtildi. 10'dan fazla işçi çalıştıran işyerlerinin ayda bir, 1-10 işçi çalıştıran işyerlerinin de üç ayda bir Gelir İdaresi'ne muhtasar beyanname verdiğini, aynı işyerlerinin bir de SSK bildirgesi verdiğini anlatan yetkililer, bu iki beyannamenin tek beyanname olarak elektronik ortamda alınıp alınamayacağı üzerinde bir proje düşünüldüğünü anlattı. Projenin sosyal güvenlik reformunu beklediğini, bu aşamadan sonra hızlanabileceğini anlatan yetkililer proje sayesinde çapraz kontrolle kayıtdışı işçi tespitinin de daha kolay yapılabileceğini söylediler.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2007 yılı Faaliyet Raporu'nda kayıtdışı mükelleflere ilişkin yapılan denetimlerin sonuçlarına da yer verildi. 7 Kasım-7 Aralık tarihinde yapılan denetimlerde toplam 428 bin 522 mükellef denetlendi. Toplam 61 bin 833 tutanak düzenlendi ve 11 bin 603 yeni mükellef sayısı tesis edildi. Bu kişilere ayrıca 9.3 milyon YTL de ceza kesildi.

SANAYİ BÖLGELERİNDE ÇALIŞANIN YÜZDE 60'I KAYITLI

Türkiye ortalaması yüzde 46,9 olan kayıtdışı istihdam oranının, mali denetimin merkezi olan Ankara'da bile yüzde 30,1 düzeyinde bulunduğu belirlendi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise bu oran yüzde 75'lere ulaşıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre, kayıtdışı oranlarında ortalama yüzde 68,4 ile Doğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 64,6 ile Güneydoğu Anadolu, 58,4 ile Karadeniz, yüzde 53,8 ile Akdeniz, 51,5 ile Ege, 48,3 ile İç Anadolu, yüzde 42,4 ile de Marmara Bölgesi izledi.

Kayıtdışılıkta yüzde 74,9 ile Ağrı, Ardahan, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş ve Van ise başı çekerken, kayıtdışının en fazla olduğu illerde her dört kişiden üçünün sigortasız çalıştığı ortaya çıktı. Sanayi bölgelerinde kayıtdışılık oranı ise Türkiye ortalamasının altında kaldı. İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da oran yüzde 39,8 seviyesinde bulunuyor. Bu oran Bursa'da yüzde 35,1'e düşürken, İzmir'de 43,9, Gaziantep'te ise bu oran 62,9'a yükseliyor. Kontrol mekanizmasının merkezinde olan Ankara'da da kayıtdışının yüzde 30,1 düzeyinde olduğu dikkat çekti.



Bu haber 1,602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,282 µs