En Sıcak Konular

İş dünyası, çekte reeskont sorununa çözüm istiyor

25 Nisan 2013 11:04 tsi
İş dünyası, çekte reeskont sorununa çözüm istiyor İş dünyası, Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikle 2017 sonuna kadar çeklerin üzerindeki vadelerin geçerli olacağına yönelik düzenlemeye rağmen, çeke reeskont uygulaması tanımadığını belirterek, Maliye Bakanlığı'na tepkisini sürdürüyor.

İş dünyası, çekte reeskont sorununa çözüm istiyor

 

Dünya 

İş dünyası, Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikle 2017 sonuna kadar çeklerin üzerindeki vadelerin geçerli olacağına yönelik düzenlemeye rağmen, çeke reeskont uygulaması tanımadığını belirterek, Maliye Bakanlığı'na tepkisini sürdürüyor.
Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikle 2017 sonuna kadar çeklerin üzerindeki vadelerin geçerli olacağına yönelik düzenlemeye rağmen, çeke reeskont hakkı tanınmamasına iş dünyasından tepki geldi. Ankara Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Nurettin Özdebir, Kanun ile getirilen bir hakkın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullandırılmadığını belirterek, devlet erkinin haksız yere vatandaşın aleyhine kullanıldığını bildirdi. Avukat Adem Bilici, bunun vergi ilkelerine aykırı olduğunu kaydederken, Lavaile-Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer da, SPK denetimine tabi şirketlerin çeklerinin reeskonta tabi tutulduğunu belirtirek, yasal düzenlemeye gerek olmadan, Maliye Bakanlığı'nın sadece görüş değiştirerek sorunu çözebileceğini bildirdi.
Vadeli çeklerin reeskonta tabi tutulmaması yüzünden faiz kaybı yaşadığını belirten iş dünyası, Maliye Bakanlığı'nın bir an önce çeklere de bonoya olduğu gibi reeskont hakkı tanınmasını istiyor.
Reeskontla ilgili sıkıntıyı DÜNYA'ya anlatan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, çeklerin üzerindeki vadenin 2017 sonuna kadar geçerli olacağına ilişkin yasal düzenlemeye atıfta bulunarak, "Türkiye Cumhuriyeti Meclisi'nden geçerek onaylanan bir yasaya yürütme organları da uymalıdır" dedi. İnsanların henüz tahsil edemedikleri alacaklarını vade farkını düşerek vergilerini verebilmelerinin sağlanması gerektiğini dile getiren Özdebir, "Çek Kanunu'nda çekin vadesi olamayacağına ilişkin madde konuldu. Ancak 2017 sonuna kadar çekin üzerindeki tarihin geçerli olacağı hükme bağlandı. Kanunu tanıdığı bir hakkı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 3 kuruş daha fazla gelir toplayacağım diye kabul etmemesini anlamıyorum" dedi.
Konuyu vergi mahkemesine götürecek bir kişinin mutlaka davayı kazanacağının altını çizen Özdebir, "Vergi mevzuatı açısından baktığınızda senet için iskonto uygulanıyor. 2017 vadeli bir çeki icraya veremezsin, ancak bankaya götürüp vadeli senet gibi kırdırıp 2017 tarihi itibarıyla faizin neyse düştükten sonra banka çeki öder. İnsanların bu haklarını kullanamaması, devlet gücünün kanun hilafına vatandaşın aleyhine kullanılmasıdır ve bana göre bu çok ağır bir suçtur" diye konuştu.
 
Avukat Adem Bilici:
"Reeskont imkanı tanınmaması hukuksuzluktur"
Çek konusunda özel çalışmaları olan Avukat Adem Bilici, mevcut durumun eşitsizlik yarattığını belirterek, vadeli çekte reeskont imkanının tanınmamasını "Hukuksuzluk" olarak nitelendirdi.
Bono ve kambiyo senedinde olduğu gibi çekte de reeskonta izin verilmesi gerektiğini ifade eden Bilici, "Bunun hukuki dayanacağı olmayacağını düşünüyoruz. Doğrudan mükelleflerin başına gelen olayla ilgili vergi mahkemesinde dava açması gerekiyor. Çek Kanunu'nu idarenin re'sen böyle uygulaması gerekir" dedi. Mevcut durumun vergi ilkelerine aykırı olduğunu dile getiren Bilici, bu olumsuz durumun bir an önce giderilmesi gerektiğini aktardı.
 
Güncel Laviale Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer:
"Kanun değişikliği yapılmadan da sorun çözülebilir"
Çekte vade konulamayacağının yasal olarak düzenlenmesine rağmen, piyasada vadeli çek işleminin kabul gördüğünü belirten Yılmaz Sezer de, yapılan değişikliklerle, çeklerin vadesinde ödenmemesi sonucunda ticaret hayatta karşılaşılan sorunlara ve mağduriyetlere çözüm üretilmesinin amaçlandığını anlattı. Vadeli çeklerin muhasebe sistemi uygulama tebliği ve SPK mevzuatı bakımından reeskonta tabi tutulabildiğine dikkat çeken Sezer, 
"Vergi Mevzuatı yönünden senet olarak kabul edilmemesi nedeniyle reeskont işlemi yapılamamaktadır. Vergi Usul Kanununda düzenlenen reeskont müessesesi, işletme aktifinde ve pasifinde yer alan alacak ve borç senetlerinin değerleme günündeki gerçek değerine indirgemesidir. Bu işlemden amaç, senede bağlı alacak ve borçların değerleme günündeki net değerinin tespit edilmesi ve dönem kar veya zararının tespiti sırasında gerçek değerin dikkate alınmasıdır" bilgisini verdi.
Çek Kanunu'nda yapılan düzenleme ile vadeli çeklerin senetli bir alacak haline geldiğini savunan Yılmaz Sezer, "Kişisel görüşümüze göre, Maliye Bakanlığı'nın 41 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri'ni yürürlükten kaldırarak, 5941 sayılı Çek Kanunu'nu esas alarak vadeli çekleri senet olarak kabul etmesi ve bu çekler üzerinden hesaplanan reeskont faiz gideri ve gelirinin mali kârın tespiti sırasında dikkate alınmasına izin vermesi uygun olacaktır. Yani, bunun için kanun değişikliği yapılmasına gerek bulunmamakta, Maliye Bakanlığı'nın mevcut görüşünü değiştirmesi yeterli olacaktır" diye konuştu.


Bu haber 1,565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,627 µs