En Sıcak Konular

Dışında kalmazsak büyük fırsat var!

26 Temmuz 2013 09:46 tsi
Dışında kalmazsak büyük fırsat var! AB ile ABD arasında STA müzakereleri başlarken, Türkiye de ABD ile paralel anlaşma hazırlığı yapıyor. Bu bile ABD'li tekstilcileri harekete geçirdi. Ülkenin iki etkin tekstil iş örgütü Türkiye ile müzakerenin sonuçlarının araştırılmasını istedi

Dışında kalmazsak büyük fırsat var!

 

 Habertürk

AB ile ABD arasında STA müzakereleri başlarken, Türkiye de ABD ile paralel anlaşma hazırlığı yapıyor. Bu bile ABD'li tekstilcileri harekete geçirdi. Ülkenin iki etkin tekstil iş örgütü Türkiye ile müzakerenin sonuçlarının araştırılmasını istedi

Bugüne kadar 18 ülke ile serbest ticaret anlaşması (STA) imzalayan Türkiye, 14 ülkeyle de müzakerelere devam ediyor. Ancak ABD ile AB arasında yapılması karar verilen STA'ya dahil olmak dış ticarette en önemli gündem maddeleri arasına girdi. AB'nin bununla ilgili net pozisyon almaması nedeniyle ABD ile pararlel olarak bir STA yapmak için girişimler başladı. Aksi takdirde Türkiye ekonomisinin yıllık 20 milyar dolar kayba uğrayacağı öngörülüyor. Tekstil ve hazırgiyim sektörleri AB pazarında avantajlarını kaybetmemek ve ABD pazarında payını artırmak için ABD ile STA sürecini yakından takip ediyor. 

TÜRKİYE'Yİ ARAŞTIRIN
ABD tekstil ve hazırgiyim sektörleri de Türkiye ile yapılacak olası STA'yı yakından izlemeye karar verdi. Ülkenin sektörleri temsil eden iki etkin örgütü Tekstil Örgütleri Ulusal Konseyi (NCTO) ve Amerikan Giyim ve Ayakkabı Birliği, hükümetleri nezdinde Türkiye'ye yönelik girişimlere başladı. ABD Dış Ticaret Müsteşarlığı olan USTR'a bir mektup gönderen NCTO Başkanı Cass Johnson, Türkiye'nin paralel STA müzakeresi yürütmesinin sonuçlarının araştırılmasını istedi. Johnson ayrıca gümrük birliği olan ülkelerin ABD'nin AB ile STA müzakerelerine dahil olup olmayacağının açıklığa kavuşturulmasını da istedi. ABD ile AB arasında STA görüşmelerinin ilk turu geçtiğimiz ay yapıldı. 23 başlık altında heyet görüşmeleri yapılırken, tek sektör toplantısı tekstil ve hazırgiyim için yapıldı. ABD'nin sektöre verdiği önem böylelikle ortaya çıktı. ABD’de ileri teknoloji ön planda olsa da iki sektör toplamda 499 bin kişiyi istihdam ediyor. 

Geçmiş STA’lar sektöre yaradı 

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı STA'ların tekstil etkisinin 2000 ile 2012 arasında yüzde 293 artış şeklinde olduğunu söyledi. Aynı dönemde dünyaya tekstil ihracatındaki artışın yüzde 201 olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "STA'ların olumlu etkisi açıkça görülüyor" dedi. Çağlayan, STA yapılan ülkelerden tekstil ithalatının sadece yüzde 97 arttığına dikkat çekti. Benzeri durumun hazırgiyim için de geçerli olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Aynı dönemde STA yapılan ülkelere ihracat artışı yüzde 228 arttı. Dünyaya ihracat ise yüzde 122 arttı. Bu, STA'ların önemini açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu. 2011 yılında yürürlüğe giren Ürdün ve Şili STA'larını örnek gösteren Çağlayan, "İki ülkeye tekstil ve hazırgiyim ihracatı sırasıyla yüzde 48.2 ve yüzde 49 oranında artış gösterdi" dedi. 

‘DIŞINDA KALMAZSAK BÜYÜK FIRSAT VAR’ 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "AB ile ABD arasındaki sürecin dışında kalmadan eşzamanlı olarak ABD ile STA imzalanmasının durumunda tekstil ve hazır giyim sektörlerimize büyük fırsatlar getireceğini düşünüyorum. Ülkemiz ile ABD arasında bir STA sürecinin başlatılmasına yönelik yoğun girişimlerimiz sürüyor" diye konuştu. AB ile ABD arasında STA'nın hedefinin bazı hassas ürün ve sektörler hariç olmak üzere tüm sanayiyle tarım ürünlerinde gümrük tarifelerinin kaldırılması olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Tarafların tekstil ve konfeksiyon ürünlerindeki gümrük vergileri yüksek. Tekstilde ortalama AB için yüzde 6.6, ABD için yüzde 7.9 vergi var. Giyimde ise AB için Gümrük Birliği dışına yüzde 11.5 ABD için yüzde 11.7 oranı uygulanıyor. Bu yüzden süreç sonrasında gerçekleşecek serbestleşmeden tekstil sektörünün olumlu etkileneceği değerlendirmesi yapıyoruz" dedi. ABD'nin dünya tekstil ve konfeksiyon sektörü ithalatında yaklaşık 100 milyar dolara denk yüzde 15.5'lik payı olduğunu hatırlatan Çağlayan, şunları söyledi: "ABD'ye ihracatımızın yüzde 17'sini tekstil ve hazırgiyim oluşturuyor. ABD ile ülkemiz arasında STA sonucunda diğer sektörlere göre yüksek seyreden gümrük vergilerinin kaldırılması, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde üçüncü ülkelere karşı rekabet gücümüzü yükseltecek. ABD pazarındaki payımızın artmasını sağlayacak."

15 ÜLKEYLE STA MÜZAKERESİ YAPILIYOR

- Ukrayna 
- Ekvador 
- Malezya 
- Kosova 
- Moldova 
- Kolombiya 
- Kongo Demokratik Cumhuriyeti 
- Gana 
- Kamerun 
- Seyşeller 
- Körfez İşbirliği Konseyi* 
- Libya 
- MERCOSUR**
- Faroe Adaları 

*Tüm ülkelerle müzakeri askıya aldılar 
**Güney Amerika Ortak Pazarı 

STA ANLAŞMASI BULUNAN ÜLKELER

- AB (Gümrük Birliği) 
- İsrail 
- Filistin 
- Tunus 
- Fas 
- Suriye * 
- Mısır 
- Arnavutluk 
- Gürcistan 
- Karadağ 
- Sırbistan 
- Makedonya 
- Bosna Hersek 
- Şili 
- Ürdün 
- Lübnan 
- Mauritius 
- Güney Kore 

*Askıya alındı

 

ABD’de tekstil dimdik ayakta 

* ABD’de tekstil ve hazırgiyime son 3 yılda toplam 3 milyar $ yatırım yapıldı. 
* Son 3 yılda ülkede 23 yeni fabrika açıldı. 
* 235 bini tekstilde olmak üzere üretimde toplam 499 bin kişi çalışıyor. 
* Sektör 170 ülkeye ihracat yapıyor.
* 10 yılda % 45’le ülkede verimliliği en çok artıran 3 sektör arasında. 
* Tekstil Ar-Ge’sinde dünya liderliğini elinde tutuyor. 

2 sektörün ihracatı arttı 

* Türkiye’nin 17 ülkeyle STA’sı yürürlükte. 
* STA yapılan ülkelere 2000-12 arasında tekstil ihracatı %293 arttı. 
*  Aynı dönemde hazırgiyim ihracatı % 228 arttı. 
* İthalat artışı ise % 97’de kaldı. 
* Ürdün ve Şili ile STA'lar 2011'de yürürlüğe girdikten sonra tekstil ihracatı yüzde 48.2, hazırgiyim ihracatı yüzde 49 arttı.

KAYNAK: Ekonomi Bakanlığı 

AHMET AKBALIK Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanvekili 
‘KALİTEMİZLE ÖRTÜŞÜR’ 

"ABD ile STA imzalarsak, uzun yıllardır elde ettiğimiz kapasite ve bilgi birikimi dikkate alındığında bu pazar bizim için uygun hale gelir. Çin malını 40 dolara Amerika'da California'da üretilen kotu 200 dolara satıyor. Bu Made in USA diyor. Hal böyle olunca burada hâlâ gelir seviyesi ve alım gücü yüksek bir kitle var. Bizim kalitemiz dikkate alındığında Asya'da mal satamayız ama ABD'nin talepleri bizim sektörün standartlarıyla örtüşüyor.” 

BURAK UYGUNER Türkiye Deri Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı 
‘DIŞINDA KALIRSAK FELAKET OLUR’ 

"AB dünya deri ticaretinde 50 milyar Euro ile en dinamik pazar. Deri sektörünün ihracatının yüzde 33'ü AB'ye yapılıyor. Ülkemiz ABD ile AB arasında imzalanacak STA'nın dışında kalırsa, sonuçlar iç açıcı olmayacak kanaatindeyim. 'Dışında kalırsak ne olur?' diye sorulması halinde verilen tek cevap var: Türkiye için felaket olur. Çünkü Gümrük Birliği gereği Türkiye uymak zorunda kalacak. Amerika menşeli ürünler Türkiye'ye gümrüksüz girecek." 

BAŞAR AY Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri
‘EŞİT ŞARTLARDA MÜCADELE OLMAZ’ 

"Türkiye'nin AB ile paralel olarak STA imzalayamaması durumunda ABD pazarında AB'li üreticilerle eşit şartlarda mücadele edemeyecek. ABD pazarında kayıplara uğrayacak. ABD'nin doğrudan yatırımlarının artması için oluşacak politik ve ekonomik zeminden mahrum kalacak. ABD'nin 27 milyar dolarlık tekstil ithalatının 678 milyon doları Türkiye tarafından karşılanıyor. Türkiye zaman kaybetmeden müzakerelere başlamalı.” 

YAŞAR KÜÇÜKÇALIK Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi
‘ASIL UZAKDOĞU STA’LARINA DİKKAT’ 

"Hem ABD hem de AB'ye mal satan bir sanayici olarak konuşuyorum, STA'lar sektörümüz için her zaman iyidir. Türkiye'ye katkısı hep olumlu olmuştur. Biz malımızı serbest dolaşıma ne kadar rahat sokarsak, işlerimiz bakımından o kadar iyi olur. Bu yüzden ABD-AB STA'sının dışında kalmamaya dikkat etmeliyiz. Önemli olan Uzakdoğu ile yapacağımız STA'lara dikkat etmek. Ülke veya şirket adı değişse de Çin menşei değişmiyor. Bunu takip etmek gerek.”


Bu haber 1,500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,405 µs