En Sıcak Konular

Maliye'nin denetim defteri oldukça kabarık çıktı

27 Temmuz 2013 14:45 tsi
Maliye'nin denetim defteri oldukça kabarık çıktı Maliye Bakanlığının özellikle son birkaç yıldır yoğunlukla yaptığı inceleme ve denetimler, TÜPRAŞ'la yeniden gündeme gelse de Bakanlığın "denetim defterinin" oldukça kabarık olduğu ortaya çıktı.

Maliye'nin denetim defteri oldukça kabarık çıktı


Haber7 


Maliye Bakanlığının özellikle son birkaç yıldır yoğunlukla yaptığı inceleme ve denetimler, TÜPRAŞ'la yeniden gündeme gelse de Bakanlığın "denetim defterinin" oldukça kabarık olduğu ortaya çıktı.

Denetim sadece TÜPRAŞ'ta değil, Maliye'nin defteri kabarık
Kayıt dışılık ve vergi kaçakçılığıyla mücadelede, incelenen alanların kapsamını her geçen gün genişleten Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, 10 numara yağdan lüks araçlara, deniz ve hava yakıtlarından turizm acentlerine kadar birçok alanda araştırma, inceleme ve denetim yapıyor.
AA muhabirinin, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Kurulun Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlıklarında "kayıt dışılıkla mücadele" çerçevesinde 15 ana başlık altında araştırma ve inceleme yapılıyor. Yeni yapısıyla, daha verimli çalışmaya başlayan Vergi Denetim Kurulu, söz konusu incelemeleri, alanında uzman olan personellerle gerçekleştiriyor. Kurul, yaptığı denetimlerin sonucunda, vergi kaçırmanın yollarını arayanlar için açık kapı bırakmamayı hedefliyor.
Kurulun eylem planına göre, araştırma ve inceleme yapılan konu ve alanlar şöyle:
KDV fırsatçıları incelenecek
Bazı mükelleflerin ithal ettikleri bazı ürünleri, düşük fiyatla satabilmek için ihracattan doğan KDV iadesini, ithal ettikleri ürünlere ait (cep telefonu, motorlu taşıt vb.) Gümrük Vergisi, KDV ve ÖTV'ye mahsup ettikleri ancak gerçek bir ihracatlarının bulunmadığı ve yersiz olarak KDV iadesi aldıkları hususlarının tespiti yapılacak.
İthalat ve ihracatta yüksek gösterilen bedeller
Türkiye ile vergi konulu bilgi değişimi anlaşması bulunmayan ya da bilgi değişimi anlaşmalarında yer alan hükümlerin uygulanmasında problem yaşanan ülkelerle mal/hizmet alım/satımı gerçekleştiren bazı mükelleflerin, mal/hizmet ithalat/ihracatlarını yüksek bedeller üzerinden göstererek neden oldukları vergi kayıp kaçağı araştırılacak.
İnşaat sektöründe kayıt dışılık önlenecek
İnşaat sektöründe oluşan kayıt dışılık tespit edilecek, çalışanların sosyal güvenlik yönünden sisteme alınması sağlanacak ve sektörde kayıt dışılık nedeniyle oluşan vergi kayıp kaçağı tespit edilecek.
Kaçak akaryakıta geçit yok
Pamuk yağı, atık yağlar, bitkisel yağlar gibi bazı yağları üreten/ithal eden/işleyen bazı mükelleflerin, bu yağları kullanım amacı dışında akaryakıt ürünleri ile harmanlamak suretiyle akaryakıt olarak kullanmaları nedeniyle sebep oldukları vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla çalışmalar yapılacak, görüş ve öneriler oluşturulacak.
Franchising sözleşmeleri de mercek altında
Franchising sözleşmeleri ile firmalarının isim haklarının kullanımını devreden mükelleflerin elde ettikleri gelirlere ilişkin vergisel yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği araştırılacak.
Şekerin tadını kaçıranlar tespit edilecek
İhraç edilecek ürünlerde kullanılmak üzere Şeker Kurumundan "Tahsisat Belgesi" alan ihracatçı/imalatçı mükelleflerin bu belgeyle dahilde işleme rejimi kapsamında aldıkları düşük fiyatlı C şekerini, ürettikleri ihraç amaçlı gıda ürünlerinde kullanıp kullanmadıkları, söz konusu şekeri iç piyasaya arz edip etmedikleri, bu şekilde yersiz KDV iadesi alarak kamu zararına sebebiyet verip vermedikleri hususunda çalışmalar yapılacak, görüş ve öneriler oluşturulacak.
Turizm acentelerine yakın markaj
İnternet sitesi üzerinden otellere rezervasyon yaptıran turizm acentelerince yapılan rezervasyonlar neticesinde elde edilen gelirlerin beyan edilmemesi nedeniyle oluşan vergi kayıp ve kaçağı tespit edilecek.
İmtiyaz ve işletme hakkı devir sözleşmeleri
"İmtiyaz ve işletme hakkı devir sözleşmeleri"nin vergi kanunları karşısındaki durumlarının net olarak ortaya konulması amacıyla çalışmalar yapılacak.
Tefecilere sıkı takip
Tefecilik faaliyetlerinde bulunan kişilerin gerçekleştirdikleri işlemler belirlenecek. Söz konusu faaliyetlerin sebep olduğu toplumsal zararların önlenmesi ve bu faaliyetler nedeniyle sebep olunan vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışılık önlenecek.
Gözlükçüler de kapsamda
Gözlük sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin vergi kayıp ve kaçağına neden olup olmadıklarının tespiti ve muhtemel kaçak alanlarının önlenmesi amacıyla çalışmalar yapılacak, görüş ve öneriler oluşturulacak.
Elektrik dağıtımı
Elektrik dağıtım izni alan mükelleflerin, elektrik üretimi gerçekleştiren motorin/fueloil alım izni olan mükelleflere söz konusu ürünleri teslim etmedikleri halde teslim etmiş gibi fatura düzenleyip düzenlemedikleri ve ÖTV'siz bu ürünleri iç piyasaya sürüp sürmedikleri araştırılacak.
Factoring şirketlerinin işlemleri de incelenecek
Factoring şirketlerinin gerçekleştirdikleri işlemler ile bu işlemler nedeniyle vergi kayıp kaçağına sebep olup olmadıkları tespit edilecek.
Kaçak çaya geçit yok
Çay üretim sektöründe iştigal eden mükelleflerin üretimlerinde girdi olarak yurtdışından ülkemize kaçak yollarla sokulan çayların kullanılıp kullanılmadığı hususu belirlenecek ve bu kullanım dolayısıyla neden olunan muhtemel vergi kayıp ve kaçakları önlenecek.
Antrepo rejimi
Yurtdışında mukim potansiyel vergi kimlik numarasına haiz mükelleflerin antrepo rejimi kapsamında Türkiye'ye mal getirerek, ülkedeki daimi temsilcileri vasıtasıyla bu malları antrepodan devir yapmak suretiyle satıp satmadıkları hususunda çalışmalar yapılacak.
Gümrük müşavirliği
Gümrük Müşavirliği ile yetkilendirilmiş müşavirliklerin faaliyet gösterdiği alanlarda neden olunabilecek muhtemel vergi kayıp ve kaçağı tespit edilecek.
Kurulun yoğunlukla inceleme ve denetim yaptığı sektörler
Öte yandan Vergi Denetim Kurulu Organize Vergi Kaçakçılığı İle Mücadele Grup Başkanlıkları, bugüne kadar bazı sektörlerde yoğun inceleme ve denetimler yaptı. Bu denetimler sonucunda Kurul, önemli miktarda vergi kayıp ve kaçağını önledi.
Bu kapsamda, çok sayıda mükellef hakkında vergi incelemesi başlatıldı, çok sayıda firmaya yönelik de ihtiyati tahakkuk ve ihtiyati haciz tedbiri uygulandı.
Kurulun, bugüne kadar, yoğunlukla inceleme ve denetim yaptığı sektörler/alanlar ve bu denetimlerin sonuçları ise şöyle:
10 numara yağ
Kurulun denetim personelince, çeşitli madde ve yağların amacı dışında akaryakıt olarak kullanılmasını önlemek amacıyla 11 ilde 242 mükellefe eş zamanlı fiili envanter çalışması yapıldı. Yapılan analiz çalışmaları neticesinde riskli olduğu belirlenen 196 mükellef, vergi incelemesine sevk edildi.
Lüks araç
Lüks araç ithalini/satışını gerçekleştiren mükelleflerin neden oldukları ÖTV kayıp ve kaçağının önlenmesi ve bu kayıp kaçağa neden olan mükelleflerin vergiye uyumunun sağlanması amacıyla, sektörde faaliyet gösteren 241 adet lüks oto ithalini/satışını gerçekleştiren mükellef nezdinde, geçen yıldan itibaren vergi incelemeleri başlatıldı.
ÖTV'siz jet yakıtının teslimi
Hava taşıtlarında kullanılan jet yakıtının dağıtımını gerçekleştiren ve EPDK'dan ihrakiye lisansı alan bazı firmaların TÜPRAŞ'tan aldıkları jet yakıtını usulsüz bir şekilde iç piyasaya sürdükleri yönündeki emareler üzerine Kurul, sektördeki bütün firmaları vergi incelemesine aldı.
Almış oldukları jet yakıtını iç piyasaya sürdüğü tespit edilen firmalara yönelik, ilgili mevzuata göre ihtiyati tahakkuk ve ihtiyati haciz tedbiri uygulandı.
Deniz taşıtlarına ÖTV'siz yakıt teslimi
Kurulun detaylı çalışmaları neticesinde, devletin denizcilik sektörünü teşvik amacıyla, gemilere teslim edilen akaryakıtta sıfır ÖTV alınması uygulamasının bazı dağıtım şirketlerince suiistimal edildiği tespit edildi. Bu şirketlerin sahte belgelerle teknelere motorin teslim edilmiş gibi gösterdiği ve bu şekilde TÜPRAŞ'tan ilgili mevzuat kapsamında sıfır ÖTV'li aldıkları motorini iç piyasaya sürdükleri anlaşıldı.
Kurul, söz konusu tespitlerin üzerine ilgili firmaları vergi incelemesine aldı. TÜPRAŞ'tan mahsuplaşma suretiyle almış olduğu motorini iç piyasaya sürdüğü belirlenen firmalara yönelik ilk tespitler çerçevesinde, ilgili mevzuata göre 1 milyar 400 milyon liralık ihtiyati tahakkuk ve ihtiyati haciz tedbiri uygulandı.
Dökme gazın otogaz olarak kullanımı
LPG dağıtıcı lisansına sahip mükelleflerin, dökme-tüplü olarak aldıkları LPG'yi otogaz olarak kullanılmak üzere teslim etmek suretiyle vergi kayıp ve kaçağına sebep olabilme riski bulunan 26 LPG dağıtım şirketi, vergi incelemesine sevk edildi.
Sigara kaçakçılığı ile mücadele
Vergi Denetim Kurulunun denetim personeli, 22 Kasım 2012 tarihinde 7 firmanın üretim tesisi ve 23 hammadde ve nihai ürün ambarlarında fiili envanter ve denetim çalışması yaptı. Daha sonra ise yine geçen yılın aralık ayında sigara üretimi gerçekleştiren firmaların üretim tesisi ve hammadde ve nihai ürün ambarları ile pazarlama faaliyeti gerçekleştiren sigara dağıtım firmalarının 20 ilde yaklaşık 50 adet deposunda fiili envanter ve denetim çalışması gerçekleştirildi.
Bu denetimler sonucunda ise sigara sektöründe faaliyette bulunan firmalar ile bu firmaların ilişkili olduğu toplam 27 mükellef nezdinde vergi incelemesi başlatıldı.
Sıfır ÖTV'li aerosol üretiminde kullanılan LPG
Aerosol ürünü girdi olarak kullanan bazı firmaların bu uygulamayı suiistimal ederek, üretimde kullanmadan piyasaya otogaz olarak sattıkları, bu şekilde vergi kayıp/kaçağına sebep oldukları değerlendirilerek, 79 mükellef incelemeye sevk edildi.


Bu haber 1,547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,594 µs