En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
14 Ekim 2016

Banka sandığı emeklisi iseniz babanızdan aylık bağlanır



Banka sandığı emeklisi iseniz babanızdan aylık bağlanır

Sözcü

Ben başlangıçta Denizcilik Bankası, sonradan bankanın Emlak Bankasına geçmesi nedeniyle adı geçen bankadan emekli oldum. Geçen yıl Ağustos ayında vefat eden eşim de aynı bankadan müdür olarak emekli olmuştu. Her ikimiz de emekli sandığından emekli maaşı alıyorduk. Eşim vefat edince ondan da bana maaş bağlandı. Babam 1967 yılında vefat ettiğinde henüz emekli değildi. Vefatı sonrası anneme Emekli Sandığından maaş bağlanmıştı. Annem 1996 yılında vefat ettikten sonra babamdan maaş alan bulunmamaktadır. Bir arkadaşımın hatırlatması üzerine size sormak istedim. Çocuksuz, tek başıma dul bir emekliyim. Acaba müracaat etsem babamdan emekli maaşı alabilir miyim? E.G.

Emekliliğinizin T.C. Emekli Sandığından mı yoksa T. Emlak Bankası A.Ş. Mensupları Emekli ve Yardım Sandığı Vakfından mı olduğunu belirtmemişsiniz. T.C. Emekli Sandığından emekli iseniz T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi iken vefat eden babanızdan aylık bağlanmaz. T. Emlak Bankası A.Ş. Mensupları Emekli ve Yardım Sandığı Vakfından emekli iseniz, T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi iken vefat eden babanızdan aylık bağlanır.

 

Babanızdan aylık alıp alamayacağınızı vefat tarihi belirler

Annem vefat etmiş olan Bağ-Kur emeklisi babamın maaşını almakta. Biz annemin ihtiyacı olduğu için almıyoruz. Ben SSK emeklisiyim. Boşandım. Allah gecinden versin annemin vefatı halinde, vefat eden Bağ-Kur emeklisi babamın maaşı bana ve diğer kardeşlerime bağlanır mı? Haktan mahrum edileceğimiz söylenmişti, inanamadım. Filiz Gülten

Vefat eden Bağ-Kur sigortalısının kız çocuğuna aylık bağlanmasında, kendisinden aylık bağlanacak Bağ-Kur sigortalısının/emeklisinin vefat tarihi ve aylık bağlanacak bekâr, boşanmış veya dul kız çocuklarının sigortalı veya emekli olup olmamaları belirleyici oluyor.

Sorunuzu yanıtlayabilmemiz için babanızın vefat tarihi ve diğer kardeşlerinizin her hangi bir sigortalılık kapsamında çalışıp çalışmadıkları ya da emekli olup olmadıklarına ilişkin bilgilere ihtiyaç var.  

 

Geçimini sağlayacak gelir tespitinde giderler dikkate alınmaz

Babam 21 Mayıs 1994’te vefat etti. Kendisi Bağ-Kur emeklisiydi. Ben 1994 yılı Temmuz ayında Emekli Sandığından emekli oldum. 24 Şubat 2016’da babamın maaşının bağlanması için SGK’ya başvurdum. Hiç evlenmedim, başka yerden de maaş almıyorum. Denetim sonunda (mal varlığım incelendi) ''brüt asgari ücretin üstünde geliriniz var'' denilerek (giderimiz sorgulanmadan) yetim aylığı talebim reddedildi. Babamın maaşı bağlanamaz mı, almam için bir yol gösterebilir misiniz? Jale Küçük

Ölüm aylığı bağlanmasında kendisinden aylık bağlanacak sigortalının vefat tarihinde geçerli olan Kanun hükümleri esas alınıyor. Babanızın vefat tarihini içine alan 1 Ekim 1972 ila 3 Ekim 2000 tarihleri arasında vefat eden Bağ-Kur emeklisinin kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için, geçimini sağlayacak başka bir gelirinin olmaması şartı aranıyordu.

2013/26 sayılı Genelgeye göre, “Geçimini sağlayacak başka bir geliri olmamak” şartlarının tespiti, diğer bir ifadeyle “geçimini sağlayacak gelir” kavramının belirlenmesinde; kız çocuklarının sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışıp çalışmadıkları ve buralardan aylık alıp almadığı ile tapu kayıtları da araştırılarak varsa gayrimenkullerinden ve diğer gelirlerinden elde ettiği aylık tutarının brüt asgari ücret tutarının altında olup olmadığı hususları sosyal güvenlik denetmenlerince tespit ediliyor. Bu tespitte giderler dikkate alınmıyor. Tespit edilen aylık geliriniz, brüt asgari ücret tutarının üzerinde olduğundan, talebinizin reddedilmesinde yasaya aykırı bir durum yok.

 

İşe başladığımda annemden aldığım aylık kesilir mi?

Ben eczacıyım. Bağ-Kur'dan emekli olmama 1,5 sene var. Şu an çalışmıyorum, vefat eden öğretmen annemden maaş alıyorum. Bugün iş teklifi aldım. Eczanede yardımcı eczacı olarak çalışmam isteniyor. İşe başladığımda annemden aldığım maaş kesilir mi? Tansel Türkel

Bekâr veya dul kız çocuğu, sadece T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi veya emeklisi olması durumunda T.C. Emekli Sandığından yetim aylığı alamaz. SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışması veya bu statülerden emekli olması T.C. Emekli Sandığından yetim aylığı almasına engel değil.   

Anneniz T.C. Emekli Sandığı emeklisi olduğundan, çalışmaya başlamanız halinde aldığınız yetim aylığı kesilmez. Hatta evlenmediğiniz sürece, emekli olduktan sonra da annenizden aylık almaya devam edersiniz.

 

Emekli Sandığı emeklisi olduğunuzdan yetim aylığı bağlanmaz

Önce ilgili yerlerden aylarca cevap alamayacağımız konularda bizleri aydınlattığınız için teşekkürler. Ben Emekli Sandığı emeklisiyim. Şu an sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorum. 4 yıl önce eşimden ayrıldım. Babam da Emekli Sandığı emeklisiydi. Annem de vefat etti. Onun emekli maaşından da yararlanabilir miyim? Şu an olmasa da çalışmayı bıraktığımda öyle bir hakkım olur mu?  İsmi saklı

T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi veya emeklisi olan kız çocuğuna, T.C.Emekli Sandığı emeklisi olan anne veya babasından aylık bağlanmıyor.

T.C. Emekli Sandığından emekli olduğunuzdan, şu anda da çalışmayı bıraktığınızda da T.C. Emekli Sandığı emeklisi olan babanızdan aylık bağlanmaz. 

 

Annem yetim aylığı alabilir mi?

7 Şubat 2013’te SSK emeklisi babam vefat etti. Annem 1994’te Emekli Sandığından emekli oldu (Akbank). Babamın maaşı bağlandı. Söylediğinize göre 1982’de vefat eden dedem Bağ-Kur emeklisi olduğuna göre, annem yetim aylığı alabilir mi? Koray Kurtuluş

Sorunuzla ilgili söylediğim şey nedir bilemiyorum ama 1 Ekim 1972 ila 3 Ekim 2000 tarihleri arasında vefat eden Bağ-Kur sigortalısının kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için aylık gelirinin brüt asgari ücretin altında olması gerekiyor.

Dedenizin vefat tarihi bu tarihler arasında olup, annenizin kendi emekli aylığı ile babanızdan bağlanan aylığın toplamı, brüt asgari ücretin üzerinde olduğundan, anneniz dedenizden aylık alamaz.



Bu yazı 2,077 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,502 µs